Varsó a barnamezős területek rehabilitásának élére tör 

Varsóban a jövő multifunkcionális zöld városnegyedét építik fel az elkövetkező években az egykori FSO autógyár több mint 60 hektáros területén. A fejlesztési terv szerint 2050-re mintegy 17 000 lakosnak adnak majd otthont, valamint 13 000 új munkahely születik majd a posztindusztriális zónában. A lengyel WXCA építészeti stúdió fejlesztési tervének részletei következnek:


Átalakulás példa nélküli méretekben

A varsói FSO autógyár a 20. századi lengyel autóipar megkérdőjelezhetetlen szimbóluma volt. Működésének 60 éve alatt több mint 4 millió autó gördült le gyártósorairól. A gyár még az 1990-es években is 20 000 fős munkaerővel büszkélkedhetett, a tervek szerint pedig hamarosan hasonló létszámban népesül be a hatalmas ipari területet. 2050-re egy modern, zöld, korlátozott forgalmú zónarendszerrel rendelkező városrész fog kialakulni a helyén. A több mint 60 hektárnyi ipari terület multifunkcionális és zöld városrésszé történő átalakításának koncepcionális tervezése mögött a WXCA és a SAWAWA állnak. A terveket a varsói városi tanács képviselőivel szoros együttműködésben dolgozták ki.


A közösség iránt elkötelezett tervezés

„Az elsődleges kihívás, amelyet magunk elé állítottunk, hogy olyan teret tervezzünk, amely elősegíti a közösség és társadalmi kapcsolatok kialakulását. Jan Gehl professzorral együtt mi is azt valljuk a WXCA-nál, hogy egy város az épületek között kezdődik” – mondta Marta Sękulska-Wrońska, a WXCA stúdió vezérigazgatója a projektet bemutató hivatalos konferencián.


A 62 hektáros egykori gyárterület puszta mérete – amelyet mostantól teljes egészében egyetlen befektető kezel – európai szinten egyedülálló lehetőséget kínál a társadalmi értékek újratermelésére, valamint a funkcionális és térbeli struktúrák átfogó és többdimenziós megtervezésére. A következő 25 évben szeretnék tehát újjáéleszteni és visszaadni a városnak a Varsó központjától mindössze 5 km-re fekvő posztindusztriális területet. Egy olyan magas színvonalú élettér kialakítása a cél, amely lakásokat, munkahelyeket és rekreációs területeket is magában foglal. 


A jövő zöld kerülete 

A WXCA építészek és a SAWAWA várostervezői a fenntartható fejlődést szem előtt tartva az FSO Park koncepcióját a jövő lakónegyedeként tervezték meg, amely reagál az éghajlatváltozás összetett folyamataira és kihívásaira. A városfejlesztési és építészeti projekten belül kiemelt fontosságúak a zöld területek. A városrész fő tengelye egy lineáris park, amely több mint 1 km hosszan, 10 hektárnyi területen húzódik, és változatos zöldfelületeket foglal magában: nyitott köz- és fél-köztereket, amelyek fluidan áramolnak át a lakótömbök belső udvaraiba.

A városi elrendezést úgy alakították ki, hogy a lakók minden alapvető, mindennapi szükségletüket 15 perces séta távolságon belül el tudják intézni.

Az építészek a központi zöld sugárút mellé tervezték a közfunkciókat, a városrész központi részén egy 3,5 hektáron elterülő, sport- és szabadidős kampuszt magában foglaló iskola komplexumot javasoltak. A városrészen belül a gépjárműforgalmat minimálisra szeretnék csökkenteni. A járműforgalom egy külső körgyűrűn halad keresztül, ahonnan jól kiépetített tömegközlekedési hálózat segítségével lehet beljebb jutni. A gyalogosok és kerékpárosok így elsőbbséget élveznek. A Buro Happold mérnökeivel együttműködve 100%-os talajvízvisszatartó és energiatermelő rendszert, valamint az épületek közötti energia-megosztó rendszert is terveztek.


Egyedi örökség és identitás az építészet nyelvén

A varsói FSO autógyár a lengyel autóipar és több évtizedes tárgyi és szellemi örökségének szimbóluma. Ennek az örökségnek a megőrzése kiemelt szempontja a fejlesztésnek. A terület revitalizációja keretében az egykori gyári létesítmények egyes részeit kortárs közfunkciókhoz igazítják és új életre keltik. Az öntőműhely, az összeszerelő műhely és a hegesztőműhely folyosójának töredékei is megmaradnak, amelyek a jövőben a városrész főterének falát fogják alkotni.
 

Az FSO Park fejlesztésének első megvalósítási szakaszát 2026-ra tervezik. A projekt az OKAM számára a WXCA és a SAWAWA várostervező stúdió, valamint a Buro Happold, a JKO Consulting és Varsó főváros együttműködésével készült.

 

WXCA  | Web | Facebook | Instagram 

 

Forrás: sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélház

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Csak napenergia és ugráló gyerekek kellenek hozzá.

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Európában mérföldkőhöz érkeztünk, és hamarosan kiderül, itthon melyik az első WELL minősített épület.

Hirdetés