Hirdetés

A jelképet Ola Jasionowska grafikus tervezte még 2016-ban.

A lengyel abortusztörvény szigorítása (amely kimondta, hogy még súlyos magzati rendellenességek esetében is alkotmányellenes a terhesség megszakítása) hatalmas tiltakozást váltott ki az országban, és heteken át több tíz- máskor több százezres, főként fiatal nőkből álló tömeg demonstrált Varsó utcáin. A tüntetések egyik szimbólumává egy vérvörös villám jel vált, aminek tervezője Ola Jasionowska grafikus volt. Jasionowska a The Art Newspapernek mesélte el, honnan jön a logó. 

A logót, melyen egy fekete, női fej sziluettjét kettészelő villám, és a „strajk kobiet” (nők sztrájkja) felirat látható Ola Jasionowska, varsói grafikus és feminista aktivista tervezte még a 2016 októberében zajló országos méretű tüntetések idején, amik akkor az abortusz teljes tilalmára vonatkozó javaslat ellen szerveződtek. A design azóta összeforrott az International Women’s Strike mozgalommal, és számos alkalommal tűnt már fel más-más, helyszínspecifikus összefüggésben. Paraguayban például a logón egy fonott hajú nő látható, az Egyesült Államokban pedig egy fekete nő. A villám önmagában is életre kelt, felkapta a közösségi média, és globális szimbólummá vált. Jasionowska a The Art Newspapernek elmondta, célja az volt, hogy egy könnyen felismerhető logót alkosson, ami széles körben megosztható és azonnal értelmezhető. 

„Valami egyetemeset akartam létrehozni, egy olyan jelet, amivel a nők azonosulni tudnak lakóhelyüktől, személyiségüktől függetlenül" – mondta el Jasionowska. A jel egyben felhívást is közvetít: „Vigyázzanak, mi figyelmeztettünk! Nem értünk egyet azzal, hogy a nőket megfosztják az alapvető emberi jogaiktól.”

Sebastian Cichocki, a varsói Modern Művészetek Múzeumának igazgatója szerint a mostani tüntetések kulturális összetétele rendkívül sokszínű. „Ez egy másfajta tiltakozás, dühös, fiatalok tömege tiltakozik egyszerű kartontáblákat írt szlogenekkel" – mondta el Cichocki, és megjegyezte, hogy a szimbólumot már olyan csoportok is átvették, mint az Extinction Rebellion és az Antifa mozgalom, sőt azok a futballrajongók is, akik jelen vannak a tüntetéseken.

A demonstrációk hatására a lengyel kormány november 3-án úgy döntött, elhalasztja az abortusztörvény szigorítását.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szélház

Szélház

Egy villa, amelyet a természet rajzolt.

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Csak napenergia és ugráló gyerekek kellenek hozzá.

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Varsói irodaház lett Európa századik WELL minősített épülete

Európában mérföldkőhöz érkeztünk, és hamarosan kiderül, itthon melyik az első WELL minősített épület.

Hirdetés