Hirdetés

Zöld terv alapján épül fel Düsseldorf város önkormányzatának új, műszaki igazgatási épülete.

A müncheni és bécsi székhelyű Alles Wird Gut Architecture (AWG) az élhető jövő, a fenntartható urbánus építészet elkötelezettje. Az „épületek és szabad terek esszenciáját”, a design és a hangulat egységét kereső Gernot Hertl vezette Hertl.Architekten és az AWG csapatának összefogásából született meg a korunk fenntarthatósági kívánalmainak teljesen megfelelő, pályanyertes, „nagyonzöld” terv, a Technical Administration Building projekt.

 

 

A düsseldorfi önkormányzat (TVG) új, műszaki igazgatási épületegyüttesét négy, egymásba érő, karcsú és magas torony alkotja. A zöld alapzat nyitott szerkezete átjárható, összeköti a Moskauer Strasse és az IHZ Park eltérő szintmagasságú területeit. A létesítmény ezen részén található a park felőli főbejárat, amit egy szándékoltan alacsonyan hagyott hasadék jelez. Az építészek a növényzettel dúsan beültetett homlokzatokkal és tetőkertekkel hívogatóan zöld, mini városi oázist teremtettek.

 

 

Az árkád felett kapott helyet a konferenciaterem, a műszaki helyiségek, valamint a forgalom- és alagútirányító központok. A nyilvános terekből a rekreáció és az étkező szintje, a hatalmas terasszal tervezett kávézó helyiségei vezetnek át az irodai területekre. A rugalmasan használható, dupla irodai egységeket a háromszintes télikert és a tárgyalók körül helyezték el.

 

 

 

 

Az épületegyüttes klíma- és energiakoncepciója a helyben elérhető, megújuló energiaforrások teljes palettáját felhasználja: napelemek, esővízgyűjtő és -hasznosító rendszer, hőmérsékletszabályozásra alkalmazott betonmag-aktiválás, geotermikus energia és helyi, kiegészítő hűtés-fűtés. Az épület összes szintjén alkalmazott fa-beton kompozit alapú konstrukció szintén a pozitív környezeti egyensúly fenntartását támogatja.

 

 

Az előregyártott elemek, a rövid szállítási útvonalak, a vegyes födémszerkezet is mind az erőforrások hatékony kihasználását segítik. Az egyedi fejlesztésű, cikcakkos homlokzat napelemek és önálló szellőzőegységek speciális kombinációja: rendszerük egyesíti a nyári passzív árnyékolást a téli napfényalapú villamosenergia-termeléssel.

 

 

A TVG Technical Administration Building épületeinek zöldítési koncepciója szerint a projekt során klímaálló és széltűrő fafajokat, színes fűféléket, és dús lombozatú kúszónövényeket telepítenek, melyek a földszinttől a tetőteraszig beszövik az épületet és annak környezetét. Mindezek felett az utca magasságában lévő zóna egy terjedelmes, nyilvános térre nyílik, ahol jól felszerelt közösségi terek, trükkös szökőkutak, és lazán ültetett facsoportok találhatók.

 

 

Az Alles Wird Gut Architecture és a Hertl.Architekten pályaművét két fordulós pályázaton, összesen 46 csapat munkája közül választotta ki a zsűri, a projekt teljesítése 2029-re várható. A TVG Technical Administration Building átgondolt, urbánus létesítmény, megvalósulását követően jelenünk fenntarthatósági törekvéseinek újabb, példaértékű zászlóshajója lehet.

 

 

Alles Wird Gut Architecture | Web | Facebook | Instagram
Hertl.Architekten | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Alles Wird Gut Architecture, Hert.ArchitektenDdorf-Aktuell

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Valami nagyon zöld

Valami nagyon zöld

Zöld terv alapján épül fel Düsseldorf város önkormányzatának új, műszaki igazgatási épülete.

Öt tipp arra, hogyan használjuk helyesen a hűtőnket
  • 2019-07-26 08:00
  • Deco

Öt tipp arra, hogyan használjuk helyesen a hűtőnket

Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, amely megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne.

A babája alvásmintázatából kötött takarót egy apa

A babája alvásmintázatából kötött takarót egy apa

Ennél meghittebb adatvizualizáció talán nem is létezik.

Hirdetés