A H&P Architects a tengerszint emelkedésére tervez lakhatási alternatívát
 

Vietnam az éghajlatváltozás által leginkább sújtott országok közé tartozik a világon. Az előrejelzések szerint a Mekong-delta területének 47 százaléka és a Vörös-folyó deltájának 13 százaléka kerül hamarosan víz alá a tengerszint emelkedése miatt, ami 20-30 millió embert érint közvetlenül. Az úszó bambuszházak gyors és hatékony alternatívát hivatottak nyújtani az érintett háztartásoknak. 

 


A H&P Architects bemutatja az „úszó bambuszházat”, egy építészeti modellt a folyóparton élő vietnámiak számára. A prototípus tömör bambuszból készült, amelyet reteszekkel és kötésekkel illesztettek össze. Kívülről könnyű anyagokkal (többek között sűrített, szövött bambuszlapokkal, levelekkel, hullámos vassal, bambuszhálóval) burkolt, belülről pedig egy nagyméretű tetőt tart, amely összegyűjti az esővizet és hasznosítja a napenergiát. Az ajtórendszerek rugalmasan nyílnak és záródnak, ami a falut sújtó kedvezőtlen időjárás esetén szilárdságot kölcsönöz a házszerkezetnek, miközben archetipikus identitást is teremt.

 


 

Ahogy a neve is sugallja, az „úszó bambuszház” a padlóhoz rögzített műanyag dobrendszereknek köszönhetően képes úszni a vízen. Közepén édesvíz-tároló és szeptikus tartályok látják el a lakókat. A prototípus 6×6 méteres alaprajzát moduláris rendszerként képzelik el a tervezők, amely szükség esetén bővíthető. A második emeleti panelek eltávolításával a ház tágasabbá válik, és közösségi házként, tanteremként, könyvtárként is funkcionálhat.

 

 

H&P Architects azt reméli, hogy a jövőben sok bambuszház békés, úszó agglomerációvá nő, amelyeket úszó játszóterek, zöldségtermesztő tutajok, halnevelő területek és még sok minden más köt majd össze. 


Forrás: Designboom
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Santorini Vietnámban

Santorini Vietnámban

Minimalista, fehér falú, íves ablakú villa ékelődött be Santo tengerparti házsorába.

Kerámiafal és függőkertek a távol-keleten

Kerámiafal és függőkertek a távol-keleten

Helyi hagyományokat őriz, és természetes módon védi lakóit az éghajlattól ez a vietnámi ház.

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Sokkal több, mint egy könyvtár: környezettudatos gondolkodásra tanítja a gyerekeket.

Hirdetés