Hirdetés

Kerámiafal és függőkertek a távol-keleten

Helyi hagyományokat őriz, és természetes módon védi lakóit az éghajlattól ez a vietnámi ház.

Hirdetés

Egy hétfős család számára tervezett házat a vietnámi Vo Trong Nghia Architects Hanoi elővárosában, Bat Trangban. Az igény a természettel való szoros kapcsolat volt, ezért az építészek egy perforált kerámiafalat terveztek, ami külső rétegként veszi körül a házat, és a különböző szinteken elszórt függőkertekkel együtt természetes hűtőrendszerként is működik.

Az ötemeletes Bat Trang ház a város fazekas és keramikus öröksége előtt is tiszteleg, miközben természetesen egy család otthona is, és a kérésüknek megfelelően rokoni összejövetelek idilli helyszíne is lehet. A helyi szokásoknak megfelelően az épületben egy bolt is található, benne a városi fazekasság hagyományos kézműves termékeivel.


A nyílásokat aszimmetrikusan helyezték el a homlokzaton, a 4098 kerámiatéglát egyedileg, kézzel készítették helyben. A külső burok megnyitásait kertek töltik ki, dús növényzettel, amelyek természetes módon szabályozzák a páratartalmat, és gondoskodnak a hűtésről, ugyanakkor beengedik a fényt – egyúttal család mindenhonnan ráláthat a saját kertjére.

A többrétegű épületburok megszűri az erős napsugárzást, megakadályozza az épület túlmelegedését, ami főleg nyáron kritikus Vietnám északi részén. A megoldásnak köszönhetően nincs szükség mesterséges légkondicionálásra, ami energetikai szempontból is előnyös azon az éghajlaton.

Az alsó három szint – a pincétől az első emeletig – a fazekas üzleté, a fölötte lévő három szinten lakik a család. A beltérben különböző terrakotta árnyalatok alkotnak harmonikus egységet a külső kerámiaburkolattal. Mindezt egyszerű, visszafogottan alkalmazott sötét tónusú fa burkolatok egészítik ki.

Bat Trang ház, Vietnám

Építészet: Vo Trong Nghia Architects
Vezető tervező: Vo Trong Nghia
Tervezők: Ngo Thuy Duong, Nguyen Van An, Do Huu Tam, Pham Phuong

Terület: 740 m2
Átadás éve: 2020
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Újrahasznosított műanyag, fairtrade kávé, napelemek, energiatakarékos égők – valóban zöld mind?

Másfél milliárd forintból fejlesztik a szarvasi gyógyfürdőt

Másfél milliárd forintból fejlesztik a szarvasi gyógyfürdőt

A beruházás várhatóan másfél év múlva kezdődik.

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Hirdetés