Idén is számos Budapesten üzlethelyiséget kereső kezdeményezés jelentkezett a Nyitva! Fesztiválra. 

Hirdetés

Idén is számos Budapesten üzlethelyiséget kereső kezdeményezés jelentkezett a Nyitva! Fesztiválra (2016. április 1. - május 1.). Közülük a szakmai zsűri huszonnyolc vállalkozást juttatott tovább. A szervező KÉK - Kortárs Építészeti Központ most üres budapesti üzletek tulajdonosainak jelentkezését várja, hogy összekösse a kínálatot a kereslettel, és az üzletek gazdára, az ötletek pedig otthonra találjanak a fesztivál egy hónapjára, vagy akár hosszú távra.

Fotó © Dorko Daniel

Az áprilisban az üres üzletekbe beköltöző kezdeményezések az alkalmazott művészetek, kereskedelem, szolgáltatóipar, kultúra, művészet, társadalmi vállalkozás és turizmus legkülönbözőbb területeit képviselik. Van köztük nyitott szerkesztőség, kertészeti tanácsadó, természettudományos központ, művészeti piactér, szitaműhely.

A beköltöző kezdeményezések az üzleteket 2016. április 1-én nyitják meg, ami az üzletek kiadását segíti. A vállalkozók az egy hónapban bérletidíj-mentesen használják az üzletet, így kezdőlökést kaphatnak az induláshoz. Az üzlet vonzóvá válik, látható lesz működés közben, a tulajdonos hirdetheti, így ha nem a beköltöző vállalkozás veszi ki az egy hónap után, akkor is jobb eséllyel talál gazdára. 

A szervezők egyszer már megrendezték a fesztivált, akkor öt kezdeményezés hosszabbította meg a szerződést a tulajdonossal. A KÉK azzal a céllal indította el a Nyitva! Fesztivált, hogy a Budapesten tömegével üresen álló üzlethelyiségek problémájára innovatív, közösségi, együttműködésen alapuló választ adjon. 

Fotó © Szekacs Péter

A fesztivál több ponton is újítást jelent az általános ingatlanközvetítői gyakorlathoz képest. Elsősorban ugyanis nem ingatlan portfóliót kínál, hanem bérlőket és ötleteket keres, olyanokat, akik kreatív választ adnak a földszinti üzletek hasznosítására, és értéket teremtenek, akiknek víziójuk van, változtatni, újítani, vállalkozni szeretnének. 

Az üzletébe beköltöző vállalkozást a 28 előzsűrizett jelentkezőből maga a tulajdonos választja ki, így egyfajta mecénási szerepbe kerül azzal, hogy a kiválasztott vállalkozások indulását egy hónapos, bérleti díjmentes helyiséghasználattal támogatja. A tulajdonosok jelentkezését és kérdéseit a szervezők a nyitvafesztival.hu oldalon keresztül, illetve a nyitva@kek.org.hu címen várják február közepéig.

Szervező: KÉK - Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12)
Időpont: 2016. április 1. - május 1. (Jelentkezés tulajdonosoknak: 2016. február 12-ig!)
Weboldal: http://nyitvafesztival.hu
Facebook: https://www.facebook.com/nyitvafesztival

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Áprilisban üres budapesti üzletek élednek újjá

Áprilisban üres budapesti üzletek élednek újjá

A Nyitva! Fesztiválon Budapest-szerte tíz értékteremtő, induló vállalkozás tesztelheti ötletét üres üzlethelyiségekben egy hónapig (2016. április 1. ‒ május 1.).

Budapest100 a Nagykörúton

Budapest100 a Nagykörúton

Egykori lakók élete, a házhoz fűződő legendák, az építtető története elevenedik meg áprilisban a pesti Nagykörúton, ahol közel hatvan épület nyit meg az idei Budapest100 hétvégéjén. 

8. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK

8. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK

Nem menekülhetsz az építészet elől! 2016. március 3-6. | Toldi mozi

Hirdetés