Hirdetés

Ufó a városban

A KOGAA stúdió szellemes szerkezete a kihasználatlan városi tereket varázsolja élhetővé.

Az AIr Square, azaz Lég-Tér névre hallgató mobilszerkezet moduláris rendszerének köszönhetően bárhol könnyen felállítható, árnyékol, éjjel világít, és artisztikus leple alatt berendezett teret kínál a kihasználatlan városi tereken bármiféle elképzelhető közösségi eseményhez. A KOGAA ufóra emlékeztető feltűnő tárgya egyben felhívja a figyelmet a klímaváltozás városi kihívásaira is.
 


A kihasználatlan közterekre kíván pezsgő életet hozni a KOGAA mobil városi tárgya. Az AIr Square tipikus példája a placemaking szemléletnek, amely többnyire pop up építészeti beavatkozásokkal próbál alternatív használatot adni az alulhasznosított, vagy egyszerűen csak más megszokott módon használt urbánus tereknek. 

A gyűrű alakú szerkezet valójában egy hatalmas árnyékoló ponyva, amely a városokban kialakuló hőszigeteket teszi élhetővé azzal, hogy árnyékol, és menedéket ad a túlmelegedett aszfaltdzsungelben. A kék-zöld infrastruktúra részeként a lakókörnyezet minőségét emeli, miközben feltűnő megjelenése felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen klimatikus kihívásokkal kell a 21. század városának megküzdenie. 

A szerkezet moduláris elemekből épül fel, mozgatható, bárhol felállítható, tartós anyagból készült és újrahasznosítható. Kialakításánál fogva szabad átjárást biztosít a városi mozgásban, és minden városlakó tetszése szerint igénybe veheti. Rugalmasan tud a városi funkciókhoz alkalmazkodni, lehet piac, vásár, fesztivál-helyszín, közösségi gyülekezőhely, vagy mindez egyszerre.

 

 

A tartószerkezet CNC vágással készült rétegelt lemezből, minimális anyagveszteséggel. A függőleges váz közé illeszkedő padok együtt stabil gyűrűt képeznek. A padok áthelyezhetők az épp szükséges funkció szerint. Az artisztikus tárgy világítással is rendelkezik, így éjjel is jó szolgálatot tesz a veszélyes zugokban. Összességében a tervezők célja az volt, hogy minden szempontból javítsák a városi élet minőségét.

 

Tervezés: KOGAA | Web | FacebookInstagram
Gyártó: Kubíček Visionair | Web | FacebookInstagram
Tervező csapat: Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Kateřina Baťková, Marcello Coldani, Maria Fonseca, Oleksandr Voropai
Ügyfél: KOGAA + Kubíček Visionair 
Projekt helyszíne: változó
Befejezés éve: 2022
FotókJosema Cutillas, Javier Antón, Marcia Davis,, KUBÍČEK.STUDIOMangoshake,
Grafikai tervezés és márkaépítés: Veronika Fullerová

 

forrás: Linka

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Más mint amit várnál

Más mint amit várnál

A SKULL Studio installációja a Concéntrico 08 fesztiválon.

Ufó a városban

Ufó a városban

A KOGAA stúdió szellemes szerkezete a kihasználatlan városi tereket varázsolja élhetővé.

A szociális lakáspolitika kegyelemdöfése

A szociális lakáspolitika kegyelemdöfése

Egy kedd esti törvényjavaslat lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások felvásárlását az értékük 30 százalékáért.

Hirdetés