Hirdetés

A Hetedik Műterem harmadik helyezett pályaműve a Kommentár Alapítvány „Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ” tervpályázatán.

A Kommentár Alapítvány „Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ” néven hirdetett nyílt tervpályázatot a Puskin utca 4. szám alatt álló, 1899-ben épült Magyar Tisztviselők Országos Egyesületének egykori székházának teljes körű felújítására és bővítésére. A harmadik helyezést elért Hetedik Műterem pályaművét az építésziroda leírásával mutatjuk be.

Tervezési alapgondolatok, építészeti koncepció

A Puskin utca 4. szám alatt található az 1899-ben épült Magyar Tisztviselők Országos Egyesületének egykori székháza, mely egy viszonylag eredeti formájában fennmaradt műemlék épület. A házat többször átépítették ugyan, de eredeti térszervezése és struktúrája kisebb kivételektől eltekintve alapvetően megmaradt. A nagy belmagasságú terekben részben utólag galériákat alakítottak ki, melyek a belső udvari és a kerti homlokzatokon is nyomot hagytak, illetve a nagyvonalú tereket több helyen válaszfalakkal tagolták. A homlokzatok egykori, gazdag ornamentikája nagyrészt eltűnt.

Pályázatunk az új nagytermet a telek tömbbelső felőli végébe javasolja elhelyezni, ezzel távolságot tartva mind a műemlék, mind a környező épületektől. Célunk a kiemelt fontosságú belső kert megtartása, mely a tervezett elrendezésnek köszönhetően a két épület, a meglévő műemlék és az új bővítés közé kerül, így mind a két ház funkcionálisan és térileg is tud kapcsolódni az ezen a területen kuriózumnak tekinthető, hangulatos belső kerthez.

HelyszínrajzKoncepció

A javaslatunk a tervezési programban megfogalmazott, összetett funkciókat egyértelműen elválasztva alakítja ki. A műemléki épület földszintjén, közvetlen utcai kapcsolattal kap helyet a kávézó és közvetlen kerti kapcsolattal az étterem. Az 1. emeleten helyeztük el a kulturális célú és kiállító tereket. A 2. emelet utcai traktusában az alapítványi irodák, az udvari traktusában és a tetőtérben pedig a co-working irodák kapnak helyet. A pinceszinten az új épület nagyterméhez kapcsolódóan helyeztük el az alapítványi klubélet kiszolgálására is alkalmas közösségi teret, mely pozíciójának köszönhetően a nagyteremmel közösen, akár szekcióteremként is tud működni.

A Steinhardt Antal és Krisztinkovich Béla által tervezett épület nagyvonalú, elegáns terek sorolásából áll, mely elrendezés véleményünk szerint nem teszi lehetővé az utólagos bővítést, ráépítést és a mai igényeknek megfelelő, szükséges kiszolgáló funkciók elhelyezését. Ezért koncepciónk alapeleme az egykori épület régi fényének visszaállítása és a jelentős mértékű, kortárs építészeti eszközökkel történő bővítése anélkül, hogy a műemléképület integritása csorbát szenvedne. Az így megszülető épületegyüttesben a történeti atmoszféra és a kortárs építészeti karakter egymást erősítve képes jelen lenni, szolgálva és kifejezve a tervezési program szerinti intézmény küldetését.

Utcai homlokzatUdvari homlokzat

Az egyes szintek funkcionális elrendezése

A földszint utcai traktusában található a kávézó, a porta, az üzemeltetési iroda és az akadálymentes bejárat. A kávézó kiszolgáló terei a pinceszinten kapnak helyet, melyek a földszinti átjáróban megtartott eredeti, húzott karú lépcsőn keresztül közvetlen megközelíthetők. A kávézó főbejárata a belső kertet és az utcát összekötő átjáróból nyílik, így lehetővé téve a háztól való külön használatot is, ugyanakkor a kapualjba vezető meglévő ajtón keresztül a kávézó kapcsolatban van az előcsarnokkal is.

PinceszintFöldszint

Az udvari traktusban kap helyet az étterem, mely így közvetlen kapcsolatban tud lenni a belső kerttel. Az étterem kiszolgáló tereit három szinten helyeztük el, azokat a meglévő csigalépcsővel és étellifttel összekapcsolva: a pinceszint és földszinten kívül - a földszinti nagy belmagasságnak köszönhetően - a házban egyedül itt tartottuk meg az amúgy eredeti galériaszintet. Az étterem az északi oldalon egy lépcsőn keresztül kapcsolódik a belső kerthez és a telek északi határa mentén kialakított fedett-nyitott teraszhoz. Az étteremhez kapcsolódik még egy különterem is, melynek a kert felé egy saját terasza is van.

A meglévő ház pinceszintjén alapvetően kiszolgáló funkciókat (kávézó és étterem kiszolgáló tereit, mosdókat, gépészetet, raktárokat és a szükséges sprinkler helyiségeket) helyeztünk el. A díszterem alatti, eredetileg egy nagy térként működő vívó és tornatermet, mely az angolaknán keresztül természetes megvilágítással rendelkezik visszaállítottuk. A terem így ideális helye az alapítványi klubéletnek, és a lokalizációja okán az 500 fős nagyteremmel közösen is használható, kiegészítve azt.

Első emeletMásodik emelet

Az első emeleten a külső használatot feltételezve kaptak helyet a közösségi, kulturális célú és kiállító terek. A második emeleten az alapítványi irodák és az udvari traktusban co-working irodák. A középső traktus „kitisztított“, tágas közlekedő tereiben pedig a szükséges, kapcsolódó közösségi terek alakíthatók ki.

A tetőtér beépítése, a meglévő tetőgeometria egyszerűsítéséből és rendezéséből alakul ki. A kerti oldalon lévő díszterem magastetejének gerincmagasságáig növeljük meg az utcai és udvari traktusok magastetejét is, így az épület legmagasabb pontja a meglévő állapottal azonos marad. A belső tetősíkokat megemeljük, így az épülethez méltó, nagy belmagasságú, nem tetőtérként érzékelhető, elegáns tetőtéri szint jön létre, melyben szükség esetén akár további galériaszint is kialakítható. A tervünk a díszterem feletti magasabban lévő födém fölé, egy külön lépcsővel megközelíthető plusz teret javasol, mely felülvilágítóval kap természetes megvilágítást. A galériaszintre vezető lépcső alatt kap helyet a teakonyha.

GalériaszintTetőtér

Az épület közepére szervezett tetőtéri kert körben megnyitott, belső, kortárs homlokzatai a tetőtér kellő bevilágítását biztosítják, így a műemléki környezetben nem kívánatos tetőablakok építése elkerülhető. A tetőkert magában foglalja a meglévő lépcsőház felülvilágítóját és a déli bevilágító kertet is, melyek között egy intenzív tetőkertet alakítottunk ki.

Az északi bevilágító udvar fölött átvezetett hídszerű összekötés a tetőtéri szint és a tetőkert körbejárhatóságát biztosítja és leválasztja az északi telekhatárra tapadó, északi bevilágító kertet. A déli bevilágító kert körül egy függőfolyosó biztosítja a kert körbejárhatóságát.


Az új épület, 500 fős nagyterem

A telek hátsó részébe tervezett új épületben található a többféleképpen berendezhető 500 fős nagyterem. A terem szükséges nagy belmagassága, túlzó tömeget eredményezne a tömbbelsőben, így annak süllyesztésével és pinceszinti megközelítésével mérsékeljük azt. A meglévő ház és az új épület földalatti, felülvilágított összekötése révén az új épület a tömbbelsőbe helyezett, szinte szabadon álló, a kerítésből „kinővő” épületként tud viselkedni, nem zár el a szomszéd épületek felé. A nagyterem tömege, rövid oldalaival kifeszül az északi és déli telekhatár között. A hátsó telekhatártól viszont kissé elhúzva helyezkedik el, mely elhúzás lehetőséget biztosít arra, hogy a homlokzatot ne tűzfalként kezeljük, a tömbbelső felé egy intenzív, zöld kertet alakítsunk ki és a falat minimálisan megnyissuk (tűzgátló üvegezéssel).

Kertek

A pesti belváros sűrű beépítésében a telken található, gesztenyefás belső kert kiemelt érték, mely megőrzésének szükségessége pályázatunk egyik fontos állítása. A belső intenzív, hangulatos kertet kiegészítik a különféle szinteken kialakított egyéb kertek, zöld felületek. A műemléki ház két belső bevilágító kertje, melyből az északi a földszinthez, a fedett-nyitott átjáróhoz, a déli pedig a pinceszinthez kapcsolódik. A pinceszinti közösségi tér előtti meglévő angolakna szintén egyfajta süllyesztett kertként kapcsolódik a klubhelyiséghez, a kibontott parapetű ablakain keresztül.
A környező épületekből látható nagyterem tetejét extenzív zöldtetőként alakítottuk ki. Illetve egy vékony intenzív hátsó kertsávot terveztünk a nagyterem mögötti raktársáv fölötti részen, a tömbbelső felé.

A tetőtérhez kapcsolódó belső tetőteraszon szintén egy intenzív kert található, mely egyedi mikroklímát eredményez a teraszon.


Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ Építészeti Tervpályázat
2021
Hetedik Műterem
Felelős tervezők: Biri Balázs, Szabó Levente
Munkatársak: Surján Borbála, Szilágyi Szabolcs
Látványterv: Gazdag Zoltán
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hangulatos belső kerttel összekapcsolt műemlék épület és bővítmény

Hangulatos belső kerttel összekapcsolt műemlék épület és bővítmény

A Hetedik Műterem harmadik helyezett pályaműve a Kommentár Alapítvány „Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ” tervpályázatán.

Új szereplő az irodai márkaépítésben és kommunikációban

Új szereplő az irodai márkaépítésben és kommunikációban

Irodapiaci marketing ügynökséget alapított Az Év Irodája csapata.

Budapest Brand néven működik tovább a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete

Budapest Brand néven működik tovább a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete

Egyesült a BVA (Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.) és a BFTK (Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ).

Nincs találat!

Hirdetés