Hirdetés

A kápolna és a Köves-bástya közötti rész.

Mintegy 1,1 milliárd forint központi támogatással megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben haladnak - írta a VEOL.hu.

Az elmúlt 10 évben a Nemzeti kastély- és várprogram segítségével az országban már nagyon sok hasonló műemlék is megújulhat, és köszönhetően ennek a nagyszabású országos programnak, a sümegi vár is a kedvezményezettek közé tartozik. A központi támogatással megvalósuló felújítási és rekonstrukciós beruházás keretében tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok, így megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától egészen a kápolnáig.

A vár üzemeltetőjeként már 30 évvel ezelőtt felismerték, hogy a műemlék épület bemutatása mellett lovas programokkal és egyéb rendezvényekkel lehet a turisztikai lehetőségeket úgy kihasználni, hogy az a műemlék folyamatos karbantartását és megújítását is szolgálja.

A földszinten megújul a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, amely az átjárást biztosítja majd az északkeleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között, továbbá zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában.

Emellett kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

Platina díjat nyert a A4 Studio a MUSE Hotel Awards-on

A díjazott hotel, az Eötvös utcai Eurostars Ambassador Hotel.

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Egy cívis ház újjáéledése Debrecenben. Cikkünk az OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszámából.

Korlát vagy lehetőség?

Korlát vagy lehetőség?

A budapesti Városháza épülete.

Hirdetés