Négy és fél év után befejeződött a Párisi Udvar rekonstrukciója. A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató munka látványos eredményt hozott.

A megújult Párisi Udvar elsősorban hotelként működik majd, az aulája nap közben szabadon átjárható lesz, míg a földszintjén boltok üzemelnek már most is. Miután a felújítás során igyekeztek az eredeti állapotokat a lehető legjobban helyreállítani, a műszaki feladatok mellett számos különleges műemlékes kihívás is várt a tervező Archikonra és a kivitelező Market Építő Zrt.-re.

Fotó: Bódis Krisztián

Elsőre leginkább egy labirintust idéz a belső, ahol időről időre felbukkan egy-egy lélegzetelállító látvány – és ez bárhol megtörténhet, a kettős lépcsőház valamelyik pontján éppúgy, mint egy hirtelen a látótérbe kerülő kupolánál.

A legszerencsésebbek nyilván a szállodai szobák egyikéből gyönyörködhetnek a belvárosra néző kilátásban. Van lakosztály, ahonnan a panoráma fürdés közben is a szemünk elé tárul.

Fotó: Bódis KrisztiánFotó: Bódis Krisztián

Számos különleges anyagot használtak a restaurálás során (elektró-üveg, réz díszműbádog, ólom, bronz, trieszti mészkő), ám a tágas térnek köszönhetően mindez nem zsúfoltan, hanem harmóniában simul be az épületbe. A négy és fél éves felújítás a Market életében is mérföldkőnek számít, amennyiben minden korábbinál nagyobb léptékű műemléki projekt volt.

Jól érzékelteti a feladat összetettségét, hogy csak a kerámiarestaurátori munkák 76 ezer órát vettek igénybe, miközben bizonyos tárgyakon csak egy-két fő tudott dolgozni, mert csak nekik volt megfelelő tapasztalatuk hozzá – mindezzel az Octogon 149-es lapszámában részletesebben is foglalkoztunk.     

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségi összefogás a szürkeség ellen

Közösségi összefogás a szürkeség ellen

Let’s Colour: Különleges, háromdimenziós falfestést kapott egy vidéki iskola.

Jövőre megnyitja kapuit a Párisi Udvar

Jövőre megnyitja kapuit a Párisi Udvar

Budapest egyik ikonikus épülete az 1976-ban műemlékké nyilvánított Párisi Udvar évekig állt kihasználatlanul.

Hátrányos helyzetű iskoláknak segített a Market

Hátrányos helyzetű iskoláknak segített a Market

Öt hátrányos helyzetű iskolának segített a Market Építő Zrt. a Domestos iskolamosdó felújítási program kiemelt támogatójaként.

Hirdetés