Négy és fél év után befejeződött a Párisi Udvar rekonstrukciója. A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató munka látványos eredményt hozott.

A megújult Párisi Udvar elsősorban hotelként működik majd, az aulája nap közben szabadon átjárható lesz, míg a földszintjén boltok üzemelnek már most is. Miután a felújítás során igyekeztek az eredeti állapotokat a lehető legjobban helyreállítani, a műszaki feladatok mellett számos különleges műemlékes kihívás is várt a tervező Archikonra és a kivitelező Market Építő Zrt.-re.

Fotó: Bódis Krisztián

Elsőre leginkább egy labirintust idéz a belső, ahol időről időre felbukkan egy-egy lélegzetelállító látvány – és ez bárhol megtörténhet, a kettős lépcsőház valamelyik pontján éppúgy, mint egy hirtelen a látótérbe kerülő kupolánál.

A legszerencsésebbek nyilván a szállodai szobák egyikéből gyönyörködhetnek a belvárosra néző kilátásban. Van lakosztály, ahonnan a panoráma fürdés közben is a szemünk elé tárul.

Fotó: Bódis KrisztiánFotó: Bódis Krisztián

Számos különleges anyagot használtak a restaurálás során (elektró-üveg, réz díszműbádog, ólom, bronz, trieszti mészkő), ám a tágas térnek köszönhetően mindez nem zsúfoltan, hanem harmóniában simul be az épületbe. A négy és fél éves felújítás a Market életében is mérföldkőnek számít, amennyiben minden korábbinál nagyobb léptékű műemléki projekt volt.

Jól érzékelteti a feladat összetettségét, hogy csak a kerámiarestaurátori munkák 76 ezer órát vettek igénybe, miközben bizonyos tárgyakon csak egy-két fő tudott dolgozni, mert csak nekik volt megfelelő tapasztalatuk hozzá – mindezzel az Octogon 149-es lapszámában részletesebben is foglalkoztunk.     

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát

Az ICOMOS-díjjal is elismert, nemzetközi jelentőségű műemléképület felújítása 3,2 milliárd forintból valósult meg. 

Ne burkolj, ne fess!

Ne burkolj, ne fess!

Körforgásos irányelvek mentén újította fel új stúdióját az idén 25 éves Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

Hirdetés