Üvegváza ihlette épület Londonban.

Hogyan kapcsolódik a híres üvegszobrász és tervező Timo Sarpeneva „Lansetti II” nevű üvegvázája a South Bank szívében álló 170 méter magas One Blackfairs épületéhez? Hogyan vált az épület London egyik legjellegzetesebb fejlesztésévé? Erről beszélt Christian Male, a SimpsonHaugh tervezésért felelős vezetője és Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője.

 

Az 1950- ben készült Lansetti II váza, Timo Sarpeneva munkája ihlette meg a SimpsonHaugh építészeit és a St George fejlesztőit az ún. One Blackfairs torony megvalósításában. A londoni South Bankban található 170 méter magas torony különlegessége a fényviszonyok függvényében változó, dinamikus alakja. A megvalósításhoz pedig a Guardian Glass üvegeire és szakértelmére is szükség volt.
 


Hűen az eredeti formához

A projekt fontos célkitűzése volt, hogy az épület minél jobban megőrizze a páratlan szobrászati alkotás formáját, hogy ezáltal tovább gazdagíthassa London ikonikus városképét.

„A külső héjazat megalkotása nem mindennapi kihívást jelentett. A külső üvegpanelek harmadának íveltnek kellett lennie, némelyiküknek duplán is. Ennek megvalósítása pedig a legjobb bizonyítéka a Guardian Glass szakértelmének” - mondta Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője.

Az 50 emeletes főtoronyban, 274 lakást alakítottak ki, az épület aljában pedig egy butikhotel, üzletek és szabadidős tér kapott helyet.
 

„Mindvégig a lehető legsemlegesebb, letisztult látvány megvalósítása volt a cél, éppen ezért fontos volt, hogy az üveg csak a legminimálisabb vastartalommal rendelkezzen – azaz kifejezetten ne legyen semmilyen színe. Továbbá törekedtünk arra, hogy az épület megjelenését a kettősség jellemezze: időnként legyen átlátszó, hogy láthatóvá váljanak a belső héjazat színezett üvegei és a lakások; de azt is akartuk, hogy időnként az üveg váljon láthatóvá, az elegáns külső forma megmutatásához” – mondta Christian Male a SimpsonHaugh partner építésze.

„Úgy gondoljuk, hogy a megvalósítás sikerére a látvány a legjobb bizonyíték, ami önmagáért beszél. Gazdag vizuális élményt nyújt, amelynek valódi különlegességét a mögötte lévő, hátsó oldalukon színezett üvegpanelek adják.‘’


Műszaki megoldások

A megvalósításához először is egy „tornyot kellett létrehozni a toronyban”, két egymástól független homlokzattal. A belső „héjazat” adja a lakosok blokkját, eleget téve az esztétikai és hatékonysági követelményeknek. Az épület a formáját pedig a több mint 5000 Guardian Glass-panelből álló, gyönyörűen ívelt és lekerekített külső héjazatnak köszönheti, megtartva az eredeti vázát idéző elegáns formavilágot.

A Guardian Glass a SimpsonHaugh vállalattal és az üveghomlokzatot készítő kivitelezőkkel is szorosan együttműködött a tervezési szakasz során. Több mint 30 különböző típusú üveget vettek számba, mire rátaláltak a megfelelő kombinációra.
 

„A külső üvegpanelek harmada ívelt, némelyiküknek duplán. Ezért a görbületnek nagyon precízen kellett követnie a számításokat, az üvegeknél pedig a minél tisztább szín, a minimális fényvisszaverő képesség és a magas átlátszóság volt a követelmény” – mondta Richard Mayall.

„Az alacsony vastartalmú üveg és a bevonat kombinációja nagyon tiszta megjelenést biztosít, amely időnként rendkívüli módon tükröződő” – tette hozzá Christian Male.

A torony aljában lévő kirakatok hatalmas, szembetűnő üvegezett területei és az előcsarnok szintén szakértői megoldást követeltek. A hő elleni védelem, a hőszigetelés, a fényátengedés és az átlátszóság elengedhetetlen követelmény az 5 cm vastagságú dupla üvegezés ellenére is. Mindez a hővédő bevonatos üveg és magas átlátszóságú, semleges, alacsony vastartalmú üveg kombinációjának felhasználásával valósult meg.

Így esett a választás a toronyhoz a Guardian SunGuard® HD Silver 70 bevonatú Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegére, ami két 6 mm-es, bevonatos üveglapból álló laminált monolitikus üveg (a lamináláskor mindkét bevonata a PVB-vel érintkezik). A torony előcsarnokához és a bolti kirakatokhoz pedig Guardian SunGuard® SN 51/28 naphővédő bevonatos üvegre Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú alapüvegen.
 


A hotel külső részén – amelynek a toronyhoz a lehető leghasonlóbban kellett kinéznie – az egyenes és ívelt bevonatos üvegpanelekhez egyaránt magas hatékonyságú, naphővédő bevonatos üveget használtak. Ehhez a megoldást a Guardian SunGuard HP Neutral 60/40 jelentette a bevonatos síküvegpanelekhez, és a SunGuard HP Neutral 50/32 az ívelt szakaszokhoz – mindkettő Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegen.

A SimpsonHaugh fritt mintákat és szigetelt árnyéküvegpaneleket is felhasznált, hogy mélységérzetet adjon a hotelnek, és azt a torony burkolatához hasonlóvá tegye azt.

 

Guardian Glass | Web | Facebook | Instagram
SimpsonHaugh | Web

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

Intelligens üveg, okosüzem és vízház a fenntartható jövő szolgálatában

30 százalékkal csökkentheti Európa energiafelhasználását az üveg innovációja.

Hirdetés