Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Több mint 40 éves irodaépületet alakítottak át LEED Platinum minősítésűvé.  

Modern irodaépületként született újjá két évtized után a spanyol főváros egyik magas épülete a Castellana 77 néven ismert AZCA pénzügyi központ. A több mint 40 éve készült, 62 méter magasságig emelkedő épület meghatározó látványát, és a korszerű működését a luis vidal + arquitectos építészeinek köszönheti. A felújítás meghatározó eleme volt a homlokzatra kerülő Guardian Glass üveg, amely kulcsfontosságú az épület környezettudatosságának és energiatakarékosságának, valamint a LEED Platinum minősítés megszerzésének is. 

A projekt megvalósításának két fókuszpontja volt: egyrészt az épület különlegességének hangsúlyozása, másrészt a természetes fényviszonyok maximális kihasználása. Teljeskörű felújításra volt szükség, amelyben az éles, függőleges modulációval beépített üveg függönyfal kialakítása jelentős szerephez jutott. Ehhez pedig a Guardian SunGuard® SN 70/41 bevonatos üvegei szolgáltak megoldásként. A rendszerben elérhető modern építési anyag különleges tulajdonsága, hogy extra napfényvédelmet nyújt az árnyékolást biztosító, 60 cm-es, kiálló lamelláknak köszönhetően. A takarítás és épületfenntartás könnyítése érdekében a kiálló lamellák a főhomlokzathoz képest 15 cm-rel kijjebb kaptak helyet. A Guardian Glass beépítése, és ezek használata együttesen tovább javítja az épület általános naphővédelmi teljesítményét.

Az átalakítás a Castellana 77 irodaház 18 föld feletti emelet (összesen 16 261 m2-en) építészeti újragondolása mellett a föld alatti részeket is érintette. A tervezői munka során átalakult a földszint elrendezése, ahol üzlethelyiségek és irodák is helyet kaphattak. Az eredetileg is parkolóként funkcionáló négy föld alatti szint felújítása és még egy emeletet hozzáépítése után a földalatti parkoló több mint 200 autó befogadására alkalmas.

„A cél az épület modernizálása volt úgy, hogy az új létesítmény rugalmas és fenntartható legyen, mindeközben pedig kiváló minőségű, a mai igényeket kielégítő tereket kínáljon. Az új arculat emellett tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, ugyanakkor jövőorientált Madrid látképéhez” – mondta az épületről Luis Vidal, építész.

Árnyékolás és szellőzés

Az épület homlokzatának kialakítása teljes átalakítást kívánt. Mindenekelőtt le kellett bontani a már omladozó, repedésekkel teli, teljesen elavult, eredeti homlokzatot. Később az épületen való elhelyezkedése és a felület jellegzetességének függvényében három különböző megoldást variálva lett változatos a homlokzat: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és átszellőztetett homlokzat készült.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyet laminált, semleges színhatású bevonatos üvegből építettek, Guardian SunGuard® SN 70/41 külső üveglappal. Ez a megoldás a 70 %-os fényáteresztő képességgel biztosítja a maximális napsugárzás elleni védelmet. A semleges és egységes megjelenésű épület üvegfelületei nem párásodnak: a homlokzati rendszer szellőzését az üvegezés az éleinél oldja meg.

Napszakkal változó látvány

Kifejezetten ehhez a projekthez alkalmazták először az ETFE bevonatos lamellákat, ezek a fejlesztés és a gyártás során olyan speciális ívekkel és irányokkal készültek, amelyek az épület teljes homlokzatának beborítását tették lehetővé. A projekten dolgozó szakemberek célja volt, hogy a lamellák segítségével minél inkább megvédjék az épületet az erős napsugárzástól, így növelve annak fenntarthatóságát és energiahatékonyságát. A speciális anyag csak a fényt engedi át, a hőt nem, azonban lehetővé teszi a háttérvilágítást. Nappal a fény és árnyék váltakozása miatt (a fény erősségétől függően), a homlokzat fényesen csillog, éjszaka pedig beépített több kilométernyi LED világításnak köszönhetően az épület egyediségét a lamellák fényjátéka emeli ki. A folyamatosan változó homlokzatnak köszönhetően az épület gyakorlatilag a környék látványosságává vált.

LEED: fenntarthatóság és kényelem

A Castellana 77 a fenntarthatóság egyik kiváló példája, amit a minősítő független szervezet, az US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) LEED minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) is elismert. 

A LEED a világ egyik legnívósabb zöldépület minősítő rendszere, amely az épületeket a fenntarthatóság különböző szempontjai szerint értékeli; célja a pénzügyileg is kivitelezhető, környezetbarát, kényelmes ingatlanok népszerűsítése. A Castellana 77 megszerezte a Platinum minősítést az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core & Shell) kategóriában.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:
Németh Árpád András

anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828

További információ a Guardian Glass weboldalán!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés