Hirdetés

Tóparti teaház

Japán ízek Csehországból.

A víztározó partján épült teapavilon megállásra készteti az arra járót, arra ösztökéli, hogy lelassuljon és élvezze a természet nyugalmát. A GRAU Architects munkája a japán tradíciót kortárs építészettel ötvözi. 
 


A pavilon belsejében hat ember foglalhat helyet az asztal körül. A teaszertartás intimitását megteremtő tér könnyed konstrukciója japán előképeket idéz, de a szerkezetet korszerű elemekből valósították meg. A filigrán pavilon tökéletes harmóniába olvad a környezetével.

A belső tér kialakítása során a japán teaszertartás szabályai voltak irányadók. Mindenki, aki a pavilonba belép, le kell hajtsa a fejét, hogy átférjen az alacsonyra helyezett keresztgerenda alatt. A gesztus a japán „niriji-guchi” ajtót idézi, amely a ceremónia résztvevőinek egyenlőségét volt hivatott kifejezésre juttatni. Lehajlás közben a belépő előtt feltárul a nyugodt víztükör képe.

A pavilon közepére helyezett alacsony asztalt csak térdelésben lehet használni, ahogy az az eredeti japán teaszertartásokon szokásos. Az asztal mérete olyan, hogy a körülötte térdelők intim közelségbe kerülnek egymással. Ez az egyetlen berendezési tárgy a pavilonban, amely asztalként, de akár ülőalkalmatosságként is funkcionálhat, ha valaki magányos meditációra vágyik. A négyzetes alaprajz az egyszerűséget hangsúlyozza, a pavilon alsó részének tömör faburkolata megteremti a belső tér kellő intimitását. 

 

 

A szerkezet 3x3x4 méteres, a fenyődeszkával burkolt padozat fölött négyzetes keresztmetszetű fenyővázból épített prizmák alkotják a tetőzetet. A közéjük átlósan feszített textília illik a minimalista formaképzéshez, utal a japán előképekre, és megvéd az időjárástól. A pavilon alsó régióját nyírfa rétegelt lemezzel burkolták, a felső rész látni engedi a szerkezetet. A könnyed, áttört forma egyedi megjelenésű, minden részletében a természetes egyszerűséget sugározza, amely a teaszertartás alapvető lényege is egyben.

A GRAU Architects tóparti teaháza az ember és az anyag közti természetes kapcsolat szimbóluma.

 

Tervező: GRAU Architects | Web | Facebook | Instagram
Építészek: Andrej Olah, Filip Marčák, Jana Filípková, Alexandra Májska
Társszerzők: [diákok, workshop résztvevői] Julia Kurnik, Alicja Łosik, Alexandra Gospodarek, Katarzyna Owczarska, Maria Pawłova, Maciej Kuratczyk, Michał Teodorczyk, Jan Chmurski
Megrendelő: Mood for Wood
Projekt helyszíne: 49°44'48.9"É 18°36'07.9"E, Hrabinka-tó, Český Těšín, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Bruttó alapterület: 9 m²
Fotók: Matej Hakár

 

Forrás: Linka

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mennyei fürdőzés

Mennyei fürdőzés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

Lángos Bár Pozsony óvárosában

Lángos Bár Pozsony óvárosában

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Meghalt Zalotay Elemér

Meghalt Zalotay Elemér

A svájcban élő magyar építész 88 éves volt.

Hirdetés