A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Pozsony óvárosában bő fél éve készült el egy aprócska, 12 négyzetméteres étkezde, a Langos Bar átalakítása. A helyiségre a legnagyobb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily is felfigyelt, mi pedig a Grau Architects építészeit kérdeztük a projektről.

Pozsony történelmi városmagjában, a régi vásárcsarnok szomszédságában egy kis utcában található a Langos Bar. Értelemszerűen lángos készül itt, ami ellentétben a nemzetközi közönséggel számunkra önmagában kevéssé egzotikus étel, ám ebben az esetben a bár alapítói, Lukas Heskoand és Nagy Róbert csavartak egyet a történeten.

A sajtos-tejfölös-fokhagymás vonalról elrugaszkodva a Langos Barban pecorinóval, pastramival vagy épp garnélarákkal készül a lángos, egészen új távlatokat nyitva egy tradicionális ételnek. Kísérőnek környékbeli borokat és egyéb, nem alkoholos italokat kínálnak.

A szándék és az arculat kettős: a helyiek kedvenc találkozóhelyévé válni, ugyanakkor turistacélponttá is. Az építészek szavaival „olyasmi, mint Jekyll és Hyde: nappal nagyon tiszta, este viszont beindul a parti”.

Noha az egész hely csupán 12 négyzetméter, minden szükséges felszerelés megvan benne. A tervezői szándék egy egyszerű, de erős design kialakítása volt, így született meg a 10x10-es rácsozat koncepciója. A falakat 10x10-es csempék borítják, és ugyanilyen kiosztású acélrács szolgál edénytárolóként. Egyetlen színt használtak, a pirosat, ami erős hangsúlyokat teremt, és jól illeszkedik a vizuális identitásba.

Az arculatot a helyi Nice Guy cég képviselője, Matej Spanik tervezte Tomas Rybarral (aka Sicknico) együttműködve, és „egy igen elégedett, kerek arc” (mondhatjuk lángosképűnek? - a szerk.) köré épül. Itt is egy vizuálisan erős imázs megalkotása volt a cél, ami híven jelzi a lángos újragondolását, ugyanakkor a koncepciója hiteles és könnyen érthető, és egyszerűen kifejezi a lángos megevésekor érzett örömöt.

Építészek: Andrej Olah, Matej Kurajda (Grau Architects)
Helyszín: Bratislava, Staré Mesto
Projekt év: 2020 (megvalósult)
Terület: 12 m2
Fotók: Matej Hakár
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mennyei fürdőzés

Mennyei fürdőzés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

Lángos Bár Pozsony óvárosában

Lángos Bár Pozsony óvárosában

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Steinberg cicája az új VITRA Eames foteleken

Steinberg cicája az új VITRA Eames foteleken

Különleges festésű limitált kiadás

Hirdetés