Hirdetés

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Pozsony óvárosában bő fél éve készült el egy aprócska, 12 négyzetméteres étkezde, a Langos Bar átalakítása. A helyiségre a legnagyobb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily is felfigyelt, mi pedig a Grau Architects építészeit kérdeztük a projektről.

Pozsony történelmi városmagjában, a régi vásárcsarnok szomszédságában egy kis utcában található a Langos Bar. Értelemszerűen lángos készül itt, ami ellentétben a nemzetközi közönséggel számunkra önmagában kevéssé egzotikus étel, ám ebben az esetben a bár alapítói, Lukas Heskoand és Nagy Róbert csavartak egyet a történeten.

A sajtos-tejfölös-fokhagymás vonalról elrugaszkodva a Langos Barban pecorinóval, pastramival vagy épp garnélarákkal készül a lángos, egészen új távlatokat nyitva egy tradicionális ételnek. Kísérőnek környékbeli borokat és egyéb, nem alkoholos italokat kínálnak.

A szándék és az arculat kettős: a helyiek kedvenc találkozóhelyévé válni, ugyanakkor turistacélponttá is. Az építészek szavaival „olyasmi, mint Jekyll és Hyde: nappal nagyon tiszta, este viszont beindul a parti”.

Noha az egész hely csupán 12 négyzetméter, minden szükséges felszerelés megvan benne. A tervezői szándék egy egyszerű, de erős design kialakítása volt, így született meg a 10x10-es rácsozat koncepciója. A falakat 10x10-es csempék borítják, és ugyanilyen kiosztású acélrács szolgál edénytárolóként. Egyetlen színt használtak, a pirosat, ami erős hangsúlyokat teremt, és jól illeszkedik a vizuális identitásba.

Az arculatot a helyi Nice Guy cég képviselője, Matej Spanik tervezte Tomas Rybarral (aka Sicknico) együttműködve, és „egy igen elégedett, kerek arc” (mondhatjuk lángosképűnek? - a szerk.) köré épül. Itt is egy vizuálisan erős imázs megalkotása volt a cél, ami híven jelzi a lángos újragondolását, ugyanakkor a koncepciója hiteles és könnyen érthető, és egyszerűen kifejezi a lángos megevésekor érzett örömöt.

Építészek: Andrej Olah, Matej Kurajda (Grau Architects)
Helyszín: Bratislava, Staré Mesto
Projekt év: 2020 (megvalósult)
Terület: 12 m2
Fotók: Matej Hakár
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tóparti teaház

Tóparti teaház

Japán ízek Csehországból.

Mennyei fürdőzés

Mennyei fürdőzés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

Lángos Bár Pozsony óvárosában

Lángos Bár Pozsony óvárosában

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Hirdetés