A Lissoni & Partners iroda felhőkarcolója egy szinte önellátó kertváros, amiben még jól felszerelt kórház is található.

A Skyhive 2020-on shortlistre került magyar ANTItecture projektet, a Budapest szívébe állított felhőkarcolót már megírtuk, ezúttal viszont nézzünk meg közelebbről egy, szintén azon a versenyen szerepelt olasz tervet, a Lissoni Casal Ribeiro toronyházat, amit az alkotói szándék szerint inkább egy „vertikális ökoszisztéma”, függőleges kertekkel.

Az idén harmadszor kiírt Skyscraper Challenge a magasépítési struktúrák legfrissebb, egyedi szemléletű tervezését díjazza. A résztvevőknek a sablonoktól eltérő, lehető legkorszerűbb épületeket kell tervezniük, különleges technológiákkal, anyagokkal, térszervezéssel, esztétikával. Kiemelten figyelmet kap a fenntartható rendszerek innovatív tervezése, valamint a gazdasági, társadalmi és kulturális problémákra való érzékenység.

Az olasz Lissoni & Partners iroda terve sem egy egyszerű felhőkarcoló, sokkal inkább „egy valóságos ökoszisztéma, építészet és természet integrálása, egy új realitás, amiben a környezet és fenntarthatóság eggyé válik az ősi élőhely újrafelfedezésében”, hangzik az iroda hipotézise.

A projekt egy fát idéz, és nem csupán szimbolikusan. Megjelenik a törzs és az ágak, mi több, ebből épül fel a struktúra, ezekből fejlődik ki maga az épület: elnyeli az esővizet, akár egy fa, energiát gyűjt a napból és a szélből, hogy elektromos árammá alakítsa a maga számára.

A pályázati kiírás értelmében az épületet városi környezetbe, egy 130x80 méteres telekre tervezték. A felhőkarcoló az elsődleges funkcióknak otthont adó központi magból fejlődik ki, amelyet hatalmas függőkert vesz körül, kívülről acélkábel függönnyel támogatva. Ez utóbbi egyaránt bír szerkezeti és esztétikai funkciókkal.

A külső és belső terek egyensúlya egy lényegében önellátó kertvárost alkot.

Az épületen belüli funkciókat vertikálisan osztották el: az alsóbb szintekre kerültek a közösségi és kulturális terek, míg közvetlenül felettük találhatóak a talaj nélküli művelési rendszert használó zöldségeskertek, ezzel is csökkentve a megtermelt növények nehézfém-szennyezettségét. A felsőbb szinteken sportolási lehetőségeket alakítottak ki, no meg egy jól felszerelt kórházat, amit szintén csupa zöld vesz körül, és a tervezői szándék szerint bármilyen egészségügyi vészhelyzet kezelhető benne.

Nincs még vége: még feljebb oktatási tereket – iskolát, sőt egyetemet – találunk, míg a 20. emeletre kerültek az irodák és co-working helyiségek. Végül a legmagasabb szinteken helyezték el a lakásokat, figyelembe véve a „fenséges kilátást”.

A szabad levegővel való óriási érintkezési felület, a kórház és az önellátó funkciók egyértelműen reagálnak a jelenkori történelemre, amennyiben a Lissoni Casal Ribeiro tervezőcsapata szerint 2020 és az új világjárvány leleplezte a struktúráink gyengeségeit, hiányosságait, és ami miatt most újragondolhatjuk a városainkat és az infrastruktúránkat.

Ezért alkottak egy, az energiát előállító, optimalizáló és újrafelhasználó rendszert, egy tökéletes mikroklímát, amely szűri a levegőt, elnyeli a szén-dioxidot, szabályozza a páratartalmat, újrahasznosítja az esővizet, hogy újból felhasználja a növényzet öntözésére, továbbá védelmet nyújt az erős napsütéssel és a város zajával szemben.

A Lissoni Casal Ribeiro toronyház kortárs módon reflektál a városi terek fejlődésére; igényeit, törekvéseit tekintve sokkal emberibb, jobban tiszteli a természetet és az időt. E tekintetben még az ökoszisztémánál is több: egy társadalmi és gazdasági folyamatokat magában foglaló, az életminőség javításának igényével fellépő kulturális vízió. Nem pusztán fenntartható építészet, sokkal inkább modus vivendi.

Projekt: Lissoni Casal Ribeiro
Csapat: Piero Lissoni, Joao Silva, Fulvio Capsoni
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták a 305 méteres londoni Tulipán új látványterveit

Bemutatták a 305 méteres londoni Tulipán új látványterveit

Közben novemberben elindul a vizsgálat, ami eldöntheti, hogy végül megkapják-e rá az építési engedélyt.

Több mint toronyház: ökoszisztéma

Több mint toronyház: ökoszisztéma

A Lissoni & Partners iroda felhőkarcolója egy szinte önellátó kertváros, amiben még jól felszerelt kórház is található.

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Felhőkarcolót állított Budapest szívébe egy algoritmus

Másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre az ANTitecture algoritmusa. 

Hirdetés