Hirdetés

Szükséges jó

A Váncza művek budaörsi családi háza.

A Váncza Művek budaörsi pincesorba tervezett családi háza  csendes ház, csupán fal és tető, minőségével mégis kiemelkedik az utca épületeinek sorából. Nem véletlen, hogy a kis alapterületű épület a 2021-es Média Építészeti Díja finalistái közé került, és mi is beválogattuk kedvenceink közé. A Szerintünk a legjobb sorozat utolsó darabjának bemutatása következik, a tervezők tolmácsolásában. 

Budaörs, Máriavölgy utca telkeinek különleges adottsága a meredek domboldallal zárt hátsókertekre nyíló, löszfalba vájt, mély pincék sora. Kis alapterületű telkünkről három pince nyílik. Épületünket – előkert és hátsókert nélkül - a középső pince tengelyvonalára illesztettük.

 

A lépték és beépítésmód meghatározásakor az épített- és természeti környezet adottságaihoz alkalmazkodtunk. Az alaprajzi elrendezés szerkesztésekor a pincék által kijelölt hármas tagolódást követtük; I. gazdasági udvar/garázs, II. lakóház, III. pihenő-kert/fedett terasz. A szinte egybevágó, félköríves záródású pincékhez középtengelyen egy hasábot illesztettünk, melynek felépítményeként egy osztatlan keresztmetszetű, egyenlőszárú háromszöget szerkesztettünk. Az így létrehozott alapforma a lakóépületek archetípusát idézi.

 

A telek paraméterei által korlátozott alapterületű épület földszintjén egy osztatlan teret hoztunk létre, melynek kiszolgáló zónája már a pincei zónához kapcsolódik. A látszó fafödémmel fedett nappali hosszanti irányban az utcafronttól a pincetérbe átvezető támfalig tart. Belső terében egy bútorként megformált lépcsőtorony választja el a funkcionális egységeket.

 

A tetőtérben az üvegezett oromfalakra nyíló két, azonos alapterületű hálószobát helyeztünk el közös használatú fürdőszobával. A panorámás hálószobák belvilágát az épület tetőterének ragasztott fa tartókból konstruált szerkezeti arányai határozták meg. A belső tér a külső forma vetületeként jelenik meg. A közterület felől nézve zárt épület a lakóterek intimitását szolgálja. Homlokzati megnyitásokat a privát területek felé adtunk. A dombra néző hátsó hálószoba teljes homlokfelületével nyit környezetére.

 

A kert rendezésekor a meglévő elemek átmentését és összehangolását tartottuk feladatunknak: a pincecsatlakozás, kerti feljáró és új támfal kialakítását, valamint a meglévő fák védelmét. A kiegészítő munkálatokon túl csupán füvet ültettünk a zsebkendőnyi területre. Térszerkezetének egyedi gesztusai ellenére, az épület harmonikusan illeszkedik épített környezetébe, hagyományos kontúrt rajzolva az utcai sziluettbe.

 

Generál tervező:
Váncza Művek Építészeti Műterem

Felelős építész tervező:
Váncza László Ybl-díjas építész

Építész tervezők:
Kolláth Zsuzsanna, Váncza Márk

Tartószerkezeti tervező:
Madaras Koppány (Mdrs2 Kft.)

Gépészeti tervező:
Bukovics János

Épületvillamossági tervezők:
Tóth Enikő, Mészáros Lajos

Fotós: Danyi Balázs

 

Továbbo képekért kattints a Galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthon szuvenírnek, designtárgyaknak és egyedi bútoroknak
  • 2021-10-31 09:00
  • Deco

Otthon szuvenírnek, designtárgyaknak és egyedi bútoroknak

Panorámás budai lakás szelíd minimállal.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Bölcsöde, buszpályaudvar, műemlék és energetikai is felújítás is nyert

Kihirdették az Év Homlokzata 2021 pályázat nyerteseit.

Nincs találat!

Hirdetés