Hirdetés

A Gorkij parkban több ezer ember ünnepelte a különleges szoboravatást. 

Moszkva kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban a szobrászművész égő szoborinstallációjával ünnepelte több ezer ember a tél búcsúztatását. Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri állatszobrairól nemzetközi szinten ismert szobrászművészt kérték fel Oroszország legfontosabb téli eseményének kidolgozására. A búsújáráshoz hasonló maszlenyica, télbúcsúztató ünnep többmillió embert mozgat meg szerte Oroszországban. Rengeteg városban ünneplik, közöttük kiemelt jelentőségű az orosz főváros kortárs kulturális központjában, a Gorkij parkban évről évre megrendezésre kerülő többnapos fesztivál, amelyre több ezren látogatnak el minden évben. A Moszkva folyóval határolt kulturális központ, Moszkva legnagyobb parkja, egész évben számos kiemelkedő kulturális programnak koncerteknek, kortárs kiállításoknak, installációknak, szobroknak ad helyet.

A Gorkij parkban minden évben egy ismert kortárs orosz művész alkotását égetik el a Maszlenyica ünnepség sorozat alkalmával. Idén ez az első alkalom, hogy nem orosz művészt kértek fel a Maszlenyica ünnepre, így rendhagyó módon Szőke Gábor Miklós dolgozta ki az idei Maszlenyica ünnep teljes koncepcióját.

A szobrászművész  újraértelmezte az orosz hagyományokat, a Maszlenyica rituális égetés áldozata, a tradicionális orosz női bábú helyett egy hatalmas zárt barlangformát alkotott, amely a zord telet szimbolizálja. Az installációban felhasználta a művész régi alkotásainak egyes darabjait is, amelyek utoljára szerepelnek a téli tisztítótűzben, főnix madárhoz hasonlóan elégnek és a tavasz köszöntésével újjászületnek egy új, erős állat képében.

fotó © Viszlay Márk

A fából készült barlanginstalláció alatt a művész egy medvét rejtett el, amelyet a tél búcsúztató ünnep alkalmából előhívott a barlangjából.

A Maszlenyica záróeseményén egy tüzes performansz keretében több ezer ember előtt a művész lángra borította a 7 méteres barlanginstallációját, amely égő virágsziromként nyílt ki és feltárult a hatalmas, acélelemekből hegesztett medve alkotása, amely a programsorozat legnagyobb meglepetése volt. A patinázott acélból készült medve szobor, a Gorkij park állandó köztéri szereplőjeként fogja őrizni a parkot.

“Három évvel ezelőtt, az első moszkvai utam során vetette fel a Gorkij park, hogy tervezzek szobrot a maszlenyicára, így nagy örömmel töltött el hogy idén engem kértek fel, hogy dolgozzam ki és valósítsam meg az idei télbúcsúztató ünnep fő eseményét. Fantasztikus érzés volt átélni ezt az orosz tradicionális ünnepet és  többezer ember előtt életemben először felgyújtani köztéri szobromat. Munkáim évek során egymásra épülnek, folyamatosan kísérletezek új anyagokkal, a ciklikusság, a folyamatos körforgás és az állandóság kettőssége jellemzi őket. A Maszlenyica projekt ennek a folyamatnak a monumentális megtestesülése. Egy alkotás, amely elég és létrejön belőle egy új, amely egy állandó köztéri szobra és fontos szimbóluma Oroszországnak”- mondta Szőke Gábor Miklós, szobrászművész.

Szőke Gábor Miklósnak ez a negyedik köztéri szobra Oroszországban. A Gorkij parkban már áll egy alkotása, a Komondor-erő, amely óriási népszerűségnek örvend. A művész három évvel ezelőtt mutatkozott be Vikszában, ahol egy nemzetközi művészeti program keretében egy hatalmas unikornist készített a városnak, a következő évben Nyizsnyij Novgorod Kreml előtti sétányára emelte légies acél szarvas szobrát, amely a város fő szimbóluma. Az idei maszlenyica alkotása hatalmas médiavisszhangot váltott ki, az orosz sajtó a művész medve szobrát Maszlenyica új szimbólumaként emlegeti. A moszkvai szoborépítést és égetést Viszlay Márk fotográfus örökítette meg.

fotó © Viszlay Márk

A Maszlenyica projekt kísérőprogramjaként Szőke Gábor Miklós alkotásaiból fotókiállítás is nyílt, amelyet ismert magyar fotóművészek dokumentáltak. A kiállítás három hétig megtekinthető a Gorkij park kiemelt helyén, a szobrászművész alkotása közelében.

Ezenkívül a Magyar Kulturális Intézet támogatásával egy szintén tehetséges magyar művész, Fekete András fotóművész busójárásról készült képeiből nyílt fotókiállítás.
Szőke Gábor Miklós alkotása a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, a Moszkvai Magyar Nagykövetség, a Gorkij-park és a művész támogatásával valósult meg. A fotókiállítások támogatója a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet volt.

fotó©Viszlay Márk

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

A lány, aki gyűrűt tervezett a 4-es metró megállóihoz

A lány, aki gyűrűt tervezett a 4-es metró megállóihoz

A fiatal ötvös, Cselőtei Boglárka fantáziáját megmozgatta a metróépítészet.

A beton az oka mindennek?

A beton az oka mindennek?

Az Architecture of Emergency konferencia résztvevői azonnali mentalitásváltást és a betonnal való leszámolást sürgetik.

Hirdetés