Szigetelésre minden épületben szükség van

Három kontinens, három ikonikus épület, három különleges kihívás. 

Szigetelésre minden épületben szükség van, az energiahatékonyság, a környezeti ártalmak csökkentése, vagy az épületben tartózkodó, dolgozó emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Ha a párizsi Eiffel-toronyról, a new yorki Empire State Buildingről, vagy a Szingapúrban található Marina Bay Sands Hotelről van szó nyilvánvaló a feladat nagysága.Minden szakember álma (rémálma?) az olyan bonyolult szerkezetű, ikonikus épületeken végzett munka, mint a párizsi Eiffel-torony, a new yorki Empire State Building, vagy a szingapúri Marina Bay Sands Hotel. Ezen épületek szigetelésének számos egyedi és különleges kihívásnak kell megfelelni, azonban van egy közös pont mindháromban: a rendkívüli biztonsági igények. Mindhárom épület kifejezetten magas (az Eiffel-torony és az Empire State Building volt ugye a világ legmagasabb épülete, de a Marina Bay Sands Hotel épületei is majd 200 m magasak), rengetegen fordulnak meg bennük (gondoljunk csak a sok turistára), így nyilvánvaló, hogy semmi esély nem adható egy esetleg véletlenül kialakuló tűznek. Nem véletlenül választották tehát mindhárom épület esetében a ROCKWOOL-t partnernek a különleges igényű szigetelések megtervezéséhez és megvalósításához.

Talán az első kérdés, ami rögtön mindenkinek eszébe jut: mit is kell szigetelni egy vasszerkezeten? A válasz egyszerű, ugyanis a párizsi Szajna-part világörökség részét alkotó Eiffel-torony, üzemeltetői 2012-ben felújítatták a torony 57 méter magasan lévő első emeletét. A felújításnak két fontos célja volt: a mozgáskorlátozott látogatók számára is hozzáférhetővé tenni a helyszínt, és az épület energiateljesítményének jelentős javítása, hogy megfeleljen a korszerű építési szabványoknak és követelményeknek.
Ezért ROCKWOOL termikus napenergia hőszigetelést építettek be, szél- és vízenergiát is hasznosítanak, korszerű esővízgyűjtést alakítottak ki, valamint az energiatakarékos LED világítást építettek be.

A 381 méter Empire State Buliding a világ leghíresebb irodaháza, és a város második legmagasabb épülete. A toronyház 21., 25., 30. emeletén pár éve zöldtetős szerkezetet alakítottak ki. Az épület fenntartói szerettek volna a hőszigetelő anyag fedéséhez olyan fedőlapot használni, ami képes ellenállni a hőmérséklet-változásoknak és a külső légköri hatásoknak, valamint víz- és tűzálló. További fontos szempont volt még a környezetbarát szigetelés használata is.A ROOCKWOOL az alacsony lejtős tető szigeteléséhez használatos Monoboard Plus nevű, rigid, egyenletes testsűrűségű, bitumen bevonatú kőzetgyapot szigetelőlemezt javasolta munkára, amit egy 4 fő réteget tartalmazó szerkezetbe építettek be.

Egy 381 méter magas épület esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a javasolt kötetgyapot termék tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású, tehát nem éghető, abszolút tűzbiztos, mivel ez esetben az átlagosnál sokkal szigorúbb tűzbiztonsági előírásoknak kell az ilyen magas épületeknek megfelelnie. A javaslat természetesen megfelelt minden kritériumnak, hiszen 100%-ban természetes anyagból készült és a környezet védelmét elősegítő termék.

Bár a három épület közül Szingapúr legismertebb luxusszállodája a Marina Bay Sands a legalacsonyabb, de különleges formája miatt talán ez az épület volt a legnehezebb feladat. Az épület dizájnját kártyavár ihlette, de minden épület erős és biztonságos, aminek titka a fényűző homlokzat alatt rejtőzik. A ROOCKWOOL-ra váró kihívás során a legfontosabb elvárások a klíma kontroll, az akusztikus kényelem, és a tűzbiztonság volt.

A feladat nagyságát jelzi, hogy a projekt mérnökei, Arup, Parsons and Brinkerhoff , akik a sidney-i operaház konstrukciós találós kérdéseit is megoldották a 60-as években, úgy fogalmaztak, hogy „(ezt a feladatot) a legnehezebb teljesíteni az egész világon”. Ezért, némileg szokatlan módon, a céget egészen korán, már a korai tervezési fázisban bevonták a projektbe, a tartós, akusztikusan kényelmes és tűzbiztos terek létrehozása érdekében.

ROCKWOOL szigetelés került a sokszor szabálytalan geometriájú mennyezetekbe, válaszfalakba, függöny falakba, miközben a fejlett épületgépészeti szolgáltatásokat is minden térbe integrálták, amiket szintén a cég termékeivel szigeteltek.
A kőzetgyapot jó hangszigetelő tulajdonsága igen fontos volt, mivel szállodáról és egyben szórakoztatóközpontról van szó, a pihenni vágyó vendégek nyugalmát védeni kell a szórakoztató részleg átható zajától.

Az említett épületek persze kiragadott elemei azon épületek listájának, melyeket ROCKWOOL szigeteléssel építettek, de a cég büszkén mondhatja el, hogy csak e három helyszínen évi közel 50 millió ember biztonságát szolgálják a tűzbiztos szigetelő rendszerek. (látogatószámok: az Eiffel-torony 7 millió/év, Empire State Building 3 millió/év, Marina Bay Sands Hotel épületei 38,5 millió/év (2012))

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rengeteget spórolhatnak a társasházak, ha még most szigeteltetnek

Rengeteget spórolhatnak a társasházak, ha még most szigeteltetnek

2021-től még tovább szigorodnak az épületenergetikai előírások.

Várnay Marianne, az első női építészhallgató

Várnay Marianne, az első női építészhallgató

Száz évvel ezelőtt szinte nyilvános lázadásnak számított egy nőnek az építészet felé kacsintgatni, ma külön programmal hívogatják a lányokat a mérnöki és tudományos pályákra.

Hirdetés