Szigetelés-kisokos | KontaktBau (X)

Miért számít sokat a szigetelés? Hogyan alakítsuk ki jól?

A korszerű építészet egyik alapja a megfelelő szigetelés. Régebben nem sokat törődtek az épületek szigetelésével, egyrészt alacsonyabb volt a komfortigény, másrészt bőséges és elérhető volt a fűtőanyag, harmadrészt pedig nem sokat gondolkozott az emberiség arról, hogy milyen súlyos árat fizet az egyre fokozódó légszennyezésért. A 70-es évek olajválsága rámutatott arra, hogy globális szinten is foglalkozni kell az épületek szigetelésével.
 

Ma már Magyarországon is alapelvárás, hogy egy épület homlokzata, födémje, aljzata megfelelően legyen szigetelve, de arra is figyelni kell, hogy az energiafelhasználás 25%-a megújuló energiaforrásból származzon. Bónuszként pedig modern, jól szigetelő nyílászárókat kell építeni otthonainkba.

De miért számít sokat a szigetelés? Mit érünk azzal, ha becsomagoljuk a házat?

A homlokzaton és a lábazaton keresztül veszítjük a legtöbb hőenergiát (kb. 35-40%). A födémen keresztül 20-25%, a lábazaton és a padlón 10-10% hőenergiát veszít az épület. A nyílászárókon szintén 10-15%-ot veszíthetünk.

Fel szokott merülni a kérdés: melyik felületet érdemes először leszigetelni? A födémszigetelést a legegyszerűbb megvalósítani. Nem kell megvárni a szép időt, sőt, akár mi magunk is elvégezhetjük, ha a hagyományos, táblás vagy bálás kiszerelést választjuk. Ebben az esetben lényeges, hogy megfelelő vastagságban (legalább 25 cm) helyezzük el a kőzetgyapotot, üveggyapotot. Akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha szimpla betonfödém van az épületünkben, nincsenek kis flikk-flakkok, beugrók.  

Ha fafödémmel van dolgunk, vagy sok az épületgépészeti szerelvény a padláson, akkor érdemes fújható szigetelést választani. A fújható szigetelés pusztán a formátumra vonatkozik, vagyis ugyanúgy ásványi gyapotot fognak a szakemberek elhelyezni fújható formában a padlásunkon. Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elvégezhető (akár egy nap alatt), nem koszol, nincs hulladék és akár csapadékos, hideg időben is kivitelezhető (feltéve, ha belülről meg lehet oldani a födém vagy a tető szigetelését.

Mielőtt belevágnánk egy meglévő ház tetőszerkezetének, födémjének szigetelésébe, fel kell mérni, hogy milyen állapotban van a tető, cserélni kell-e a tetőléceket, cserepeket? Van-e meglévő szigetelés? Megfelelő-e a rétegrend, minden fontos összetevő benne van a szerkezetben? (Komoly gondot okozhat például, ha hiányzik a megfelelő tetőfólia a szerkezetből.)  
 

Fotó: KontaktBau Szigeteléscentrum

A homlokzati szigetelésnél hasonló gonddal kell eljárni. Meg kell vizsgálni az épület homlokzatának állapotát. Ahol omlik a festék, a vakolat, ott előzetesen el kell távolítani a fölösleges, megmozdult rétegeket, megnézni, hogy nincs-e vizesedés valahol. Fel kell mérni, hogy a nyílászárók körül hogy oldjuk meg a szigetelést. A legnagyobb probléma abból származhat, ha hőhidak maradnak a szigetelés után. Ha a kivitelező többféle szigetelőanyaggal, vastagsággal dolgozik vagy nem ügyel a kritikusabb pontok gondos szigetelésére (például a szerkezeti elemek találkozása - födém és falazat találkozása, a nyílászárók környéke stb.) vagy egyszerűen vékonyabb szigetelőanyagot dob fel a házra, máris szabad és szinte láthatatlan utakat nyitunk a párának. Ez pedig azért baj, mert a pára előszeretettel csapódik le a lakás belső, hidegebb felületein, ahol falnedvesség, penészedés alakulhat ki.

Vagyis figyelni kell arra, hogy megfelelő vastagságú szigetelőanyag kerüljön a falakra, ne legyenek rések a táblák között, ne legyenek mekkmester megoldások a ragasztás során.  

Ha épületek hőszigetelésében gondolkodunk, egyszerre több cél is lebeghet a szemünk előtt, de vegyük sorra a legfontosabbakat: kevesebb energiát akarunk használni, hogy kevesebbet fizessünk, és hogy kisebb legyen az épület károsanyag kibocsátása. Növelni akarjuk a komfortérzetünket, télen így kevésbé fázunk, nyáron nem lesz annyira melegünk. Emellett megszüntetjük a penészedést és növeljük az ingatlan értékét.
 
Ha megfelelően elvégezték nálunk a homlokzati és a födémszigetelést, akkor jelentősen spórolhatunk télen és nyáron is. Hogy pontosan mennyit lehet spórolni, az több tényezőtől is függ. Ha van egy ház, ami rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke. A légkondi és a fűtés használatától is függ, van, aki már 25 fok fölött állandóan használja a légkondicionáló berendezést, mások vidáman bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni. Egy jól kivitelezett szigeteléssel akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk. Nyáron kevesebbet fogjuk használni a klímát. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a jelentős villanyszámla, ami csökkenthető ha a födémre és a homlokzatra megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

 

Fotó: KontaktBau Szigeteléscentrum

 

Fontos szempont még, hogy a jó szigeteléssel kevesebbet kell szervizeltetni a kazánt és a klímát, mivel nem használjuk folyamatosan ezeket az eszközöket.

Ráadásul magasabb energetikai besorolásba is kerülhet az épületünk, ami azt is jelenti, hogy nő az értéke az ingatlanpiacon. Akik új házat építenek, fontos tisztában lenniük azzal, hogy ha az épületük 2022. június 30 után szerez használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.
 

Kontakt Bau Szigeteléscentrum | Web | Facebo ok

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan útlevelet kaphatnak a magyar épületek

Hamarosan útlevelet kaphatnak a magyar épületek

Szakmai beszélgetés a lakóépületek energiahatékonyságáról. 

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

A valódi megtakarítást immár az el nem használt energia jelenti. 

Hirdetés