Hirdetés

A címet az Európai Bizottság adományozta a városnak.

Nagy büszkeséggel tölti el a várost, hogy az Európai Bizottság Európai Örökség címet adományozott Szentendrének, amely idén a kontinens kulturális és történelmi öröksége tíz jelentős helyszínének, városának, vagy elemének ítélte oda ezt az elismerést – írta a Magyar Építész Kamara.

Az Európai Örökség cím program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk és az európai értékek tiszteletét. Az Európai Bizottság közleménye szerint a kiválasztott örökségi elemek mindegyike nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az emberek közelebb kerüljenek Európa kulturális örökségéhez és erősítsék az Európai Unióhoz való tartozás érzését.

A Bizottság méltatása szerint Szentendre jellegét a határokon átnyúló politikai és kulturális kapcsolatok hatásai alakították. Fejlődésében a kulturális örökség nagy szerepet játszott és lehetővé tette számára, hogy hídként működjön kelet és nyugat kulturális területei, a Balkán és a Kárpát-medence, valamint a katolikus és ortodox kereszténység között.

A díjazott tíz európai helyszín között van az ókori Róma kikötővárosa, Ostia Antica régészeti területe; a Portugáliához tartozó Azori-szigetek víz alatti öröksége; a Belgium és Hollandia határán található, 19. századi alapítású Colonies of Benevolence elnevezésű mezőgazdasági telepek; a csehországi Kynzvart-kastély és a lengyelországi Lambinowice háborús emlékhelyei, köztük az egykori hadifogolytáborok területei és a hadifoglyok emlékének szentelt múzeum.

Az Európai Örökség címet viselheti az 1930-as évek elején Németországban, Lengyelországban, Ausztriában és Csehországban épült úgynevezett Werkbund kísérleti telepek mellett a második világháború zsidó áldozatainak a franciaországi Chambon-sur-Lignonban található emlékhelye, valamint a lettországi Rigában található Három testvér: a 15. és 17. század között épített, három házból álló komplexum.

A teljes cikk a MEK honlapján olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tökéletes búvóhely
  • 2023-04-19 11:00
  • Deco

Tökéletes búvóhely

Penthouse Szentendre felett.

A Vinczemill papírjai még az angol király asztalán is ott vannak

A Vinczemill papírjai még az angol király asztalán is ott vannak

A Vinczemill papírmanufaktúra kétezer éves kínai hagyományokra épít, ha papírról van szó.

Hirdetés