Hirdetés

Szentendre elnyerte az Európai Örökség címet

A címet az Európai Bizottság adományozta a városnak.

Hirdetés

Nagy büszkeséggel tölti el a várost, hogy az Európai Bizottság Európai Örökség címet adományozott Szentendrének, amely idén a kontinens kulturális és történelmi öröksége tíz jelentős helyszínének, városának, vagy elemének ítélte oda ezt az elismerést – írta a Magyar Építész Kamara.

Az Európai Örökség cím program célja, hogy a közös értékekre, az európai történelemre és kultúrára alapozva erősítse a polgárokban az unióhoz való tartozás érzését, közös kulturális örökségünk és az európai értékek tiszteletét. Az Európai Bizottság közleménye szerint a kiválasztott örökségi elemek mindegyike nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az emberek közelebb kerüljenek Európa kulturális örökségéhez és erősítsék az Európai Unióhoz való tartozás érzését.

A Bizottság méltatása szerint Szentendre jellegét a határokon átnyúló politikai és kulturális kapcsolatok hatásai alakították. Fejlődésében a kulturális örökség nagy szerepet játszott és lehetővé tette számára, hogy hídként működjön kelet és nyugat kulturális területei, a Balkán és a Kárpát-medence, valamint a katolikus és ortodox kereszténység között.

A díjazott tíz európai helyszín között van az ókori Róma kikötővárosa, Ostia Antica régészeti területe; a Portugáliához tartozó Azori-szigetek víz alatti öröksége; a Belgium és Hollandia határán található, 19. századi alapítású Colonies of Benevolence elnevezésű mezőgazdasági telepek; a csehországi Kynzvart-kastély és a lengyelországi Lambinowice háborús emlékhelyei, köztük az egykori hadifogolytáborok területei és a hadifoglyok emlékének szentelt múzeum.

Az Európai Örökség címet viselheti az 1930-as évek elején Németországban, Lengyelországban, Ausztriában és Csehországban épült úgynevezett Werkbund kísérleti telepek mellett a második világháború zsidó áldozatainak a franciaországi Chambon-sur-Lignonban található emlékhelye, valamint a lettországi Rigában található Három testvér: a 15. és 17. század között épített, három házból álló komplexum.

A teljes cikk a MEK honlapján olvasható.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üres szoborfülke kiadó!

Üres szoborfülke kiadó!

Pályázz üres szoborfülkére!

Grafikusok, fotósok textilművészek közös online kiállítása

Grafikusok, fotósok textilművészek közös online kiállítása

Online kiállítással jelentkezik a MAOE Iparművészeti Tagozata.

WAMP designvásár Szentendrén

WAMP designvásár Szentendrén

A város igazi arcát bemutató Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva esemény keretében.

Hirdetés