Az Orbital Strangers Project KINCSŐ című kiállítása április 8-tól a szentendrei PhotoLab-ben.

A szentendrei PhotoLab áprilisban az Orbital Strangers Project kiállítását mutatja be. Aknay Csaba és Kotschy Gábor fotográfusok új projektje az erdélyi színésznő, Blénesi Kincső – az Eltörölni Frankot című film női főszereplője – egzisztencialista portrésorozatán keresztül ábrázolja az otthon és az önfelfedezés kérdéseit Gyergyó és Budapest között. 


Az Orbital Strangers Project harmadik önálló kiállítása egyfajta visszakanyarodás az alkalmazott fotográfia világából az autonóm, konceptuális fotóprojektekhez. Az Aknay Csaba és Kotschy Gábor alkotta duó fő fotográfusi profilja, a portré- és filmfotózás, ezen a két területen nemzetközi referenciákkal rendelkeznek. A két művész a magyarországi Forbes magazin állandó fotósa és a lap teljes vizuális koncepciójáért is ők felelnek. Az alkalmazott fotográfiai munkáik mellett ez a harmadik alkalom, hogy önálló kiállításon mutatják meg autonóm, vizuális világukat: egy sajátos, szubjektív fotósorozatot, melyet összehangoltan, szimbiózisban hoztak létre. 

Az Orbital Strangers legújabb fotóprojektje egy képpár alapú portrésorozaton keresztül beszél az otthonkeresésről és a beilleszkedésről. Az alkotópáros Kincsőt, a kiállítás modelljét két éve ismerte meg egy filmforgatáson, csendes, elmélkedő magánya, mint utóbb kiderült, nem csupán az aktuális szerepe volt. Ő maga volt a karakter, szinte saját magát játszotta. Önazonossága megragadta a képzeletüket és élettörténetét megismerve kezdték el érlelni ennek az anyagnak a gondolatát.
 

The Orbital Strangers Project: Kincső, 2022

Kincső peer to peer roadmovie-ja egy olyan belső utazás, ahol a végpontok között látszólag légüres tér van csupán. Kincső egyszerre van lélekben Gyergyón és Budapesten. Bár a képi ábrázolás erre a két helyszínre korlátozódik, a képek közötti vákuumot kitölti rengeteg történelmi, kulturális, társadalmi és infrastrukturális tényező, amik meghatározták az útját új otthonáig, amelynek felfedezése egyben önmagának felfedezése is. Kincső nem passzív modellje a fotósorozatnak, mint ahogy az Orbital Strangers alkotópárosa sem csupán megfigyelőként van jelen. Hármójuk alkotói együttműködése inkább írható le többdimenziós kirakós játékként, mintsem horizontális vagy vertikális modell-művész viszonyként. 

Az egzisztencialista portrépárok elegánsak, színekkel is ábrázolnak, képi világuk bátran merít az alkotópáros alkalmazott fotográfusi gyakorlatából. A képpárok egyik tagja Budapesten, a másik Erdélyben készült. Formai vagy gondolati rímek fűzik őket össze.

Az anyag szándékoltan és gyökeresen szakít a tradicionális Erdély-ábrázolásokkal. A helyszínek itt díszletek csupán. Kulisszaszerűségük absztrahálja a helyet, így emeli el az anyag értelmezési körét az explicit Erdély-Budapest relációban bejárt útról.

Az Orbital Strangers mindkét tagja számára fontos téma az új otthon. Aknay Csaba már jó néhány éve él kétlaki életet, egykor Budapest-London, jelenleg Budapest-Amszterdam viszonylatban. Kotschy Gábor pedig rengeteg helyen lakott és dolgozott világszerte, hosszú éveken át. Mindenhol otthon tudnak lenni, de sehol sem igazán.
 

 

A kiállítás kurátora: Kopin Katalin művészettörténész

A kiállításhoz kapcsolódó programok között tárlatvezetések, filmvetítés és a Fény világnapja alkalmából kreatív nap várja a látogatókat, illetve egy rendhagyó online árverés keretében az Orbital Strangers Project alkotópárosa jótékonysági célból felajánlja a kiállítás egyik alkotását az Ukrajnából érkező menekülteket segítő Máltai Szeretetszolgálat javára. 

A kiállítás 2022. április 8-án, pénteken 18:00 órakor nyílik, megtekinthető április 9-től június 5-ig, csütörtöktől vasárnapig 10:00-18:00 óra között a Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében (Szentendre, Hunyadi u. 1.).
 

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Makovecz a kerítésen

Makovecz a kerítésen

Az „ég és föld közötti építészet” – MAKOVECZ IMRE 1935-2011 időszaki kerítéskiállítás a magyar organikus építészet legnagyobb alakja előtt tiszteleg, halálának 10. évfordulója alkalmából. 

Minden otthon kezdődik – virtuális kiállítás a biztos lakhatásról

Minden otthon kezdődik – virtuális kiállítás a biztos lakhatásról

Olyan nők történetét ismerhetik meg az érdeklődők, akik már megnyerték a tisztességes otthonért folytatott küzdelmet.

Fotóművészeti reflexiók a Bauhaus magyar szereplőire

Fotóművészeti reflexiók a Bauhaus magyar szereplőire

Rómába érkezett a nagysikerű magyar Bauhaus fotókiállítás.

Hirdetés