Hirdetés

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya

A betonnal való leszámolás mintaprojektje.

Hirdetés

Az Atlassian cég neve nem annyira ismert, mint azok a cégeké, amelyek a szoftveróriás termékeit használják, a cég ugyanis olyan vállalkozások mindennapi működését segíti, mint a Tesla, a Google, az eBay, a Forbes, vagy éppen az Audi. Sydnyben olyan főhadiszállást és innovatív teret kapnak, amely jobban beemelheti a tech ninját a köztudatba: a 40 emeletes hibrid fatornyot a New York-i székhelyű SHoP Architects és az ausztrál BVN építészeti cégek tervezték meg, várhatóan 2025-re fog elkészülni és több ezer fejlesztőnek ad majd otthont.

Sokan sürgetik a betonnal való leszámolást az építőiparban, a mesterséges építőanyag ugyanis a szén-dioxid emisszió egyik fő felelőse, hiszen a betonépítésre évente előállított négy milliárd tonna cement a teljes szén-dioxid-kibocsátás nyolc százalékát teszi ki. A beton ellenzői kiemelik, hogy a fa sokkal környezetbarátabb, megbízhatóbb alternatíva, hiszen a szén-dioxidot a növekedés során oxigénné alakítja, az előállítási folyamata kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint más alternatívák, és még ott van az is, hogy életciklusuk végén a fa építőanyagokat újra be kell építeni, újra lehet hasznosítani, esetleg komposztálással feldolgozni, így megelőzhető, hogy a fában megkötött szén-dioxid kiszabaduljon.

Az Atlassian épületét látva a beton kritikusai nyugodtan hátradőlhetnek, és elégedetten bólinthatnak,

ugyanis az épületben a magasházak többségétől eltérően a betont és az acél tartószerkezeteket fával helyettesítik, ami a tervezők szerint 100 évnyi élettartamot biztosít.

Emellett  az üveg homlokzatú épületnél olyan energiahatékony megközelítést alkalmaztak, amely a természetes szellőzést, a zöld növényeket és teraszok kialakítását helyezte középpontba azért, hogy az asztalnál görnyedő programozók pillanatok alatt hozzáférhessenek a természethez.

A projekt teljes mértékben összhangban van az Atlassian értékeivel, 100%-ban megújuló energiaforrásokra épül, eleve a felépítéséhez olyan anyagokat választottak ki, amelyek megfelelnek a fenntarthatósági követelményeknek. A tömör fa és az acél kombinációjának eredménye egy olyan zéró emissziós épület lesz, amelyben még a homlokzati üvegfal is villamosenergiát állít elő, és ellátja az irodák árnyékolását is.

Forrás: SHoP Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Fahulladékból építettek templomot Indonéziában

Az építését egy helyi ültetvényes cég támogatta CSR program keretében.

Kengo Kuma: A 21. század épületeinek fő alapanyaga a fa lesz

Kengo Kuma: A 21. század épületeinek fő alapanyaga a fa lesz

Az építész nagy utat járt be a posztmoderntől a fa építészetét megalapozó shakkei filozófiáig.

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

A fa lesz az új beton Dániában is, és még a fecskékre is gondolnak

Fa lakópark és fa lakónegyed - Dánia gőzerővel halad előre az ökológiai lábnyom csökkentése terén.

Hirdetés