Hirdetés

A hétvégén kiosztották a Prima Primissima díjakat

2022 december 2-án átadták a Prima Primissima díjakat. Magyar építészet kategóriában a legkiválóbbnak járó elismerést Sugár Péter vehette át, a további kiváló díjazottak Getto Tamás és Váncza László. A szakma és az OCTOGON nevében gratulálunk a megérdemelt elismeréshez!Sugár Péter DLA egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. 2000 óta saját irodáját, a RADIUS B+S-t vezeti. Az Ybl- és Pro Architectura díjas építész olyan munkákat jegyez, mint a villányi Sauska borászat, a tolcsvai OREMUS szőlő- és borfeldolgozó épülete, a balatonfüredi Zsinagóga kulturális célú hasznosítása, a Graphisoft Park fogadóépülete, a Lánchíd Design Hotel, a Dohány utcai emlékfal és a debreceni Holokauszt Emlékhely. Munkásságát elismerték többet között ICOMOS díjjal, két alkalommal Budapest Építészeti Nívódíjjal, valamint szerepelt a The European Hotel Design Awards kitüntetettjei között is. 

Graphisoft FOgadóépület 2016, Radius B+S (Sugár Péter) fotó: Bujnovszky Tamás

 

Getto Tamás DLA 1983-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Tervező cégét 1991-ben alapította. Pécs kortárs építészetének meghatározó alakja. Az Ybl-díjas, Breuer Marcell-díjas építész a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora, 2002 óta az Építész Mesteregylet Mesteriskolájának mestere, az Építészeti Intézet Szakvezetője. Legújabb munkája az új pécsi vásárcsarnok, amelynek tervezését Sztranyák Gergellyel közösen vezették.

Váncza László Ybl-díjas építészmérnök a BME Építészmérnöki Karon diplomázott. 1990-1991 között elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját. 1996-ban alapított saját irodát, mely ma Váncza Művek Építészeti Műterem néven működik. Az építész munkái közül városi lakóházai mellett fontos kiemelni Balaton-felvidéki épületeit (Révfülöp, Mindszentkálla, Köveskál), Budapesten, az A38 Kulturális Állóhajó építészeti és belsőépítészeti kialakítását (Miltényi Miklós építésszel) valamint a Szegedi Dóm restaurálási és fejlesztési munkálatainak vezetését. Épületei több ízben szerepeltek a Média Építészeti Díjának versenyében, derekegyházi temploma a 2022-es év Média Építészeti Díjának nyertese.

 

Vásárcsarnok, Pécs, Getto Tamás-Sztanyák GergelyCsaládi ház, Budaőrs, Váncza Művek, foró: Danyi Balázs

 

A 2022-es év Prima Primissima díjazottját a FUGA Mikrokozmosz sorozatában megjelent videójával köszöntjük

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Balaton legszebb házai 2021-ben

A Balaton legszebb házai 2021-ben

A nyertesek között sokat publikált és eddig ismeretlen épületek is szerepelnek.

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS-díjakat

Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

Tarka teniszközponttól a zöld szőlészetig

Tarka teniszközponttól a zöld szőlészetig

A magyar építészet üde színfoltjai. 

Hirdetés