Bemutatjuk a „Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete” nemzetközi, építészeti tervpályázaton III. helyezést elért Robert Gutowski Architects tervét.

Gutowski Robert építészirodája úgy tekintett a Déli Városkapu mestertervében kulcsszerepet betöltő területre, mint „egy eleven élmények sorozatából és rétegződéséből álló utazásra”, és a koncepciójában egy húsbavágó kérdésre kereste a választ: Miért keresik a fiatalok, pályakezdők, vállalkozók és művészek a nyers és befejezetlen tereket? A Robert Gutowski Architects koncepcióterve a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete című pályázatra.

Design és építészeti koncepció / Stratégiai megközelítés

A telek határain túl tekintve láthatjuk, hogy a Nagyvásárcsarnok és környezete létfontosságú szerepet tölt be a Déli Városkapu mestertervében, és központi eleme a Diákvárosnak is. A Nagyvásártelep nemcsak a régi és az új összefonódásának a helyszíne, hanem egy kapcsolódási pont, amely összeköti a Ráckevei-Soroksári Duna-ágat, a csarnok mögötti lineáris városi parkkal, így közvetetten becsatornázva a térségét a városi vérkeringésbe.

A nagy egészet szem előtt tartva úgy tekintettünk erre a hatalmas változás előtt álló területre, mint egy eleven élmények sorozatából és rétegződéséből álló utazásra, amely új életet visz a meglévő épületekbe. A Budapest Beats lüktetése, mint egy terjedő energiahullám járja át a környezetét, felélesztve az elfeledett vízpartot. A terv egy erős „zöld” és „kék” infrastruktúra megalkotásával beengedi a természetet, és meghatározza az új városi táj minőségét.

A terek összefonódásának illusztrációja és az épületek közötti kapcsolódási pontok

Nagyvásárcsarnok / Koncepció

Miért keresik a fiatalok, pályakezdők, vállalkozók és művészek a nyers és befejezetlen tereket? A nyilvánvaló gazdasági szemponton túl az ok a tér minőségében keresendő. Ezek a terek nincsenek kigondolva, a használó feladata, és élménye, hogy feltöltse azokat. Egy nagy nyersen elhagyott ipari épület a kifejezésnek, a szabályok újraírásának és az új gondolatoknak a játszótere, egy bölcső a kreatívoknak. A Vásárcsarnok egészét, az áthaladás, a folytonos mozgás, a dinamika többrétegű terének képzeltük el. A rámpa egy belső táj, egy domboldal, amely körbe fut az egész épület körül. Egy mesterséges táj, amelyet kiélvezhetnek a futók, egy játszótér a gyerekeknek és felnőtteknek. Városi sportok, parkour, gördeszka, roller, mindenkinek nyitott és bejárható a terep. A domboldalt sokféleképpen be lehet lakni, alkalmas üldögélésre, olvasásra, tanulásra és írásra, és mindezt az épület monumentális boltozatai alatt, védve a külső elemektől. Ez nem egy tökéletes restaurálása a régi szerkezetnek, hanem egy tökéletlen megnyitása egy nagy nyers térnek. Átadása az embereknek, a kreatívoknak, a sportolóknak, a szurkolóknak, a gyerekeknek. Mindenkinek jut hely az esernyőszerűen hullámzó tető alatt.

Nagyvásárcsarnok / Építészeti megközelítés

A ház tengelyében egy központi sétányt alakítottunk ki, hogy kapcsolatot létesítsünk a park és a városi tér között. A csarnok belsejét egy tájként kezeltük. Egy olyan terepként, amely játszható, mászható és deszkázható. Mint a londoni Tate Modern Turbine Hall terénél a terep szintjének a módosítása, vagyis egy mesterséges domb létrehozása újféle térhasználatra sarkallja a látogatókat. A központi útvonal mellől a látogatók átutazhatnak az épület keleti-nyugati tengelyén, miközben végig rálátásuk van a kiállításokra, sporteseményekre. A domboldalban egy akadálymentes meredekségű rámpa is helyett kapott, illetve felvonók is biztosítják, hogy a terep mindenki által élvezhető legyen.

A Nagyvásárcsarnok és étkezőcsarnok, háttérben a lejtős tereppel

A régi és új elemek egyértelműen megkülönböztethetőek az épületben. Az ablakokat visszaállítjuk eredeti helyzetükbe, de az így kialakult régi-új nyílásokba már nem historizáló ablakokat helyezünk. A graffitik és beton dobozok is megmaradnak, ahol lehetséges, mert ezek is egy rétege a hely történetének, és segítenek áttörni az új beavatkozás formalitását. Ez a hely mindenkié.

Az étkezési standokat a dombok szélére helyeztük, elérve, hogy a látogatók spontán leülhessenek a dombra, ahelyett, hogy a középső sétányt zárnák el. A szabad sétány így helyszínül tud szolgálni a hétvégi piacoknak. A nagy belmagasság lehetőséget nyújt befüggesztett installációk elhelyezésére.

A domboldalak alatt helyeztük el a közönség számára elérhető kiszolgálóegységeket. A mosdók és öltözők mellett a keleti oldalra egy csomagátvevő pontot javasoltunk, amely kiszolgálja az egész Diákvárost. A járművel érkező csomagok a pincén keresztül érkeznek meg a házba, és innen kerülnek további szétosztásra, gyalogos, vagy kerékpáros átvételre. Ez nem csak a házhoz szállító járművek számát csökkentené a területen, de a párizsi Station F campusa egyértelműen bizonyítja, hogy minden, ami okot ad az épület használatára, elősegíti
a használók felelősségtudatának kiépülését, továbbá növeli az esélyt a spontán összefutásokra, közösségi eseményekre.

A domboldalakba szájakat nyitottunk, amelyek a pincébe vezetnek. Itt kaptak helyet a sportpályák öltözői, az eseményterek háttérszobái, illetve a kerékpártárolás. A szájak maguk az információs és jegyeladó pultokat, a sport oldalon e-sport fülkéket, illetve kiállítási tereket foglalnak magukba. A pincében elhelyezkedő sötétebb terekben olyan további eseményeket lehet tartani, mint konferenciák, vagy e-sport versenyek. A hulladékkezelés és szállítás is a pincében van megoldva, az épület végein található rámpáknak köszönhetően járművel közvetlenül megközelíthető módon.

Nagyvásárcsarnok / Keleti Domb

Az épület keleti oldalában található a multifunkciós sportpálya és a 200 fős ideiglenes lelátószerkezet, amely, ha használaton kívül van visszahúzható az épület oldalába. A többhasználatú tér számtalan sportesemény megtartására alkalmas (röplabda, kosárlabda, futball, jéghoki). A pályát meglévő minták alapján méreteztük, és sporttól függően több kisebb pályára is felosztható. A játéktér kerületén egy sík futópályát is elhelyeztünk, de a belső terep egészét egy futópályaként értelmezzük, mely ösztönzi a használókat a bejárásra.

A Sportcsarnok

A ház legkeletibb csücskében egy közepes méretű deszkás medencét süllyesztettünk a pinceszintre, két negyedívvel, rámpákkal és ugratókkal. Az extrém sportok jelenléte meghatározó elem a ház keleti végében, innen nyílnak ki a kültéri sportpályák is a diákhotel felé. A keleti domb tetején egy új nyíláson keresztül közelíthetjük meg a diákhotelt. Az út keresztülvezet a csarnok keleti homlokzatán, és egy híddal kapcsolja össze fizikálisan és szimbolikusan is a három épületet.

Nagyvásárcsarnok / Nyugati Domb

Az épület nyugati oldalán helyezkedik el az 500 fős előadóterem. A hangszigetelt, többfunkciós zárt előadótér tárgyként nyugszik a tető ernyője alatt. Az előadóterem változtatható teremakusztikával igazodik az elvárásokhoz. Az előadótérhez kapcsolódnak a kiszolgáló funkciók, a dedikált bár, a társalgó és egyéb háttérszobák. Az auditórium megközelítése a pincén keresztül történik. A látogatókat a központi sétánynál a domb szájában található jegyiroda üdvözli. Bejárata mentén informális közösségi terek találhatóak, amik alkalmasak kisebb leckék, előadások megtartására. A kávézó/bár teret biztosít az előadóterem szükségeinek. Kávépörkölők határozzák meg a hely atmoszféráját, felidézve a hely termelői hangulatát.

A csarnok nyugati végében helyeztük el az étkezdét, megadva a lehetőséget, hogy kiterjeszkedjen az irodaház és a vásárcsarnok közötti területre, egy élettel teli passzázst teremtve. A park felé fordulva közösségi műhelyek és hot desking terek találhatóak, közvetlenül a dolgozói irodák mellett.

Nagyvásárcsarnok / Hullámzó tető

A tető boltozódása az egyik legkarakteresebb eleme a háznak. Éjszakai fényekkel szeretnénk hangsúlyozni az óriási hullám szerepét, anélkül, hogy túlszaturálnánk a teret. Fényerővel és színárnyalatokkal emelnénk ki a boltozatok finom görbületeit, és azok elegáns ritmusát. Az első naptól látványosság lenne. Mielőtt még bármilyen munkát is végeznének az épületen, vetítéseket lehetne tartani, hogy rákerüljön a változásban lévő terület az emberek mentális térképére. Európai minták alapján a pincében egy állandó installáció is helyet kaphatna. Ezek
a kezdeményezések egy útvonalat alkotva kiszivároghatnak a környező tájba.

A tető egy nagy mező. Egy vízgyűjtő terület, amit kihasználva vizet nyerhetünk a telepített növényzet fenntartására. Napelemek elhelyezésére is alkalmas lehet, tovább csökkentve az épület ökológiai lábnyomát. A megnevezett igényekkel egyetértve, az új addíciókat zárt egységenként értelmeztük, mint házak a házban.

Az Irodai Ökoszisztéma / Koncepció

Az iroda nem egy tétlen szereplő. Az iroda egy virágzó ökoszisztéma, amelyben vállalkozások születnek és nőnek fel. Az irodai ökoszisztéma egy platform, amely lehetőséget biztosít a tudásmegosztásra és az együttműködésre. Minden szint saját atmoszférával rendelkezik, megadva a választás lehetőségét az induló vállalkozásoknak vagy más működő vállalatoknak. Képzeljük el egy start-up cég születését. Pár rugalmas hot-deskkel kezdődik minden, majd növekedésnek indul, elfoglal pár co-working asztalt az alsó szinteken, később tovább fejlődik, igénye lesz egyre nagyobb terekre, irodákra, stúdiókra. Ezeket a lépéseket szem előtt tartva találtunk ki egy szintekre építkező irodai tagoltságot:
• Hot-desking
• Dedikált asztalok és tárolók a co-working térben
• Rugalmas és felosztható privát stúdiók
• Tág nyitott terekkel rendelkező loft irodák nagy vállalkozásoknak
• A közösségi irodai infrastruktúra, a breakout terek, konyhák, rugalmas tárgyalók, telefonfülkék és műtermek lehetőséget adnak a közös munkára, tudásmegosztásra és közösségépítésre.

Látvány az Irodai Ökoszisztéma üvegházáról

A földszinten egy központi recepció köszönti a látogatót, melynek terét az irodaház meglévő lépcsője uralja. Balra rugalmas hot desking és eseményterek, a jobb oldalon pedig kávézó és bár invitál. A középső folyosó a műtermeken vezet keresztül, ahol a famegmunkálástól, összeszereléstől és 3d nyomtatástól kezdve a robotikáig minden elérhető az iroda tagjainak és a diákoknak.

A felső emeletek egy három szintes üvegházzal és egy átriummal lettek kiegészítve, amelyek egy lépcsőzetes és lejtős tereppel kötik össze az irodát a Nagyvásárcsarnok épületével. Az így létrejövő terekben nyitott terű co-working irodák és informális találkozási terek, breakout szobák és erkélyek néznek a gazdag növényzetre. A privát stúdiók és loft irodák a meglévő épületben találhatóak. A negyedik szinten lévő loft irodák privát erkélyekkel is rendelkeznek, lehetőséget nyújtva a szabadtéri dolgozásra. Minden irodaterület számára elérhető a dunai panorámával rendelkező tetőterasz, egy nyugodt hely a munkára és pihenésre a nyári hónapokban. A pinceszinteken további műtermek találhatóak, illetve kerékpártárolók, öltözők, tárolók és egy privát étkező, eseménytér is. A hosszanti tengely mentén a meglévő rámpával elérhetőek az elektromos és gépészeti helyiségek és a hulladéktárolók. Mosdók és takarítószerraktárak minden szinten elhelyezésre kerülnek.

Az Irodai Ökoszisztéma / Építészeti megközelítés

A meglévő épület nyers anyagszerűségét, költőiségét akarjuk megünnepelni, megtartva az eredeti ház elemeit, szövetét és szerkezetét. Megőrizzük a nyers atmoszférát a graffitikkel, falrajzokkal együtt, hogy ezek az elemek utaljanak a hely múltjára, és változására. Kívülről és belülről is csak kisebb javításokat, tisztításokat képzelünk el a meglévő tereken, ugyanakkor a kor elvárásainak megfelelően magas minőségű alumínium nyílászárókkal hoznánk rendbe a ház hő és hangszigetelő teljesítményét. Cél, hogy megtartsuk az eredeti térelválasztókat és azok nyers vágott nyílásait, így csökkentve a bontásból származó hulladékot és költségeket. A privát terek hangszigetelő elemekkel lesznek ellátva, hogy növeljük funkcionalitásukat, míg a külső falakat hőszigetelnénk, hogy javítsuk a hőérzetet és a hőháztartást. A nyári túlmelegedés ellen az okos árnyékoló berendezések védenek, míg a nyitható ablakok biztosítják a természetes szellőzést.

A meglévő centrális lépcső a ház központi eleme, egy új szakasszal kiegészítve a pinceszinttől a legfelső szintig a ház fő vertikális közlekedője. Kiemelt térként bejárásra invitálja a használókat, népszerűsítve az egészségesebb alternatívát, a felvonók használata helyett. Az iroda hátuljában elhelyezkedő üvegház reagál a csarnok boltozott tetőszerkezetére. Ez az üveg és acél addíció növeli az iroda kiadható területét, és egy fénnyel teli átriumot hoz létre, mely vizuális kapcsolatot teremt a ház szintjei között. Tudjuk, hogy az irodai tér minőségére nagy hatással van a kényelem, az ott dolgozók jóléte, és a természet közelsége. Több lépést is szeretnénk tenni, hogy egy egészséges és fenntartható munkakörnyezetet teremtsünk. Az üvegház egy belső kert, amely lehetőséget biztosít növények ültetésére és teraszok létrehozására, párhuzamot állítva a munkakörnyezet és a természeti környezet között, növelve az ott dolgozók kényelmét és produktivitását.

A belső térben látható marad a megtisztított épület váza. Ez a hozzáállás határozza meg a terek karakterét, és szolgál egyfajta előképként az új elemeknek is. A belső burkolatok, fa és csiszolt beton felületek megmaradnak anyagszerűnek, így illeszkedve a meglévő épületszövet nyers eszétikájába. A nyers fa használata meleget hoz a meglévő beton és tégla terekben. Az új anyagokkal törekedünk a fenntarthatóságra, ügyelve a felelős beszerzésre, lokális anyagok használatára és az alacsony VOC értékekre.

Az Irodai Ökoszisztéma / Használat

Az előtérben található négy lift segítségével minden szint elérhető akadálymentesen. A több felvonó alkalmazása segít csökkenteni a várakozási időket, a teherlift pedig elősegíti a karbantartást, illetve a jövőbeli átalakítások megvalósítását. A közlekedők körbe futnak a szinteken, így elkerüljük a zsákutcák kialakulását. Az egy, illetve kétszintes kerékpártárolók is akadálymentesen megközelíthetőek a földszintről, és a Diákhotel lakóinak számára is használhatóak.

A Diákhotel / Koncepció

Játék a föld alatt és játék a levegőben. A Diákhotel átriuma függőleges csatornaként köti össze a pihenést, lakást, látogatást és tanulást. Az irodai ökoszisztémát tükrözve a Diákhotel is energiával tölti fel a központi Vásárcsarnokot, amelyhez egy közvetlen rámpával kapcsolódik, létrehozva az áramlását a csarnokon keresztül.

Ez a legelső lépés a monumentális mestertervben, ezért többet szeretnénk megvalósítani, mint egy egyszerű kollégium. Célunk egy Diákhotel megteremtése, amely tudja az elvárt 150-170 ágyat, PLUSZ még több lehetőséget, és rugalmasabb szállásfeltételeket, létrehozva egy diverz használói réteget, mely a nagyobb piaci elérés miatt elősegítheti az intézmény kezdeti beindulását. A jövőben létesülhetnek hagyományos diákszállások is a Diákvároson belül, de az amszterdami Student Hotel alapján úgy gondoljuk, hogy a budapesti Diákhotel is képes megteremteni a szükséges lakhatást 150-170 diák számára, valamint további 10-20 rugalmas hotelszobát is.

A Diákhotel / Építészeti megközelítés

A javaslatunk kielégíti az elvárt lakhatási igényeket és arányokat az egyágyas, kétágyas, illetve kétágyas- konyhás szobák tekintetében. Az egy- és kétágyas szobák 4-8 egységes zónákba rendeződnek, melyekhez saját konyha és nappali tér tartozik. A centrális átrium lehetővé teszi, hogy középfolyosós rendszert tudjunk kialakítani, növelve a hatékonyságot, és izgalmas átlátásokat eredményezve az előcsarnokra és a sportpályára.

Minden szinten található egy közösségi szoba, játéksarokkal. Ezek a közösségi élet központjai, rugalmas tanulóterekkel és közös mosdókkal. Az utolsó előtti szinten van a skybár, a kötetlen találkozások tere, ahonnan elérhető a lejtős tetőterasz, ami összeköti a Diákhotelt a Nagyvásárcsarnokkal. A legfelső szinten helyezkedik el a tetőterasz, a természetes medence és a medencés bár. A tetőn találhatóak a gépészeti egységek, továbbá lehetőség van napelemek elhelyezésére és egy csapadékvíz kezelés elősegítő “kék tető” kialakítására. A földszinten a tágas előcsarnok teréből kaphatunk rálátást a kosárlabdapályára. Az előcsarnokban található a recepciós tér, egy kis kávézó, coworking tér, nyomtató, fénymásoló, továbbá egy betegszoba. Szintén a földszinten kapott helyet egy 54 férőhelyes kerékpártároló.

A pincében helyezkedik el a dupla magasságú kosárlabdapálya és a hozzá tartozó öltözők, továbbá itt található a mosókonyha, a hulladéktároló, a gépészeti szobák, valamint egy 74 férőhelyes kerékpártároló, ami egy felvonóval közelíthető meg a földszintről. A ház így két szinten teljesíti az elvárt 128 férőhelyes kerékpártárolót.

A Diákhotel arányait és méreteit tekintve CLT szerkezetet javaslunk az épület fő tartószerkezének, így is csökkentve a beruházás ökológiai lábnyomát. A fénnyel teli átriumban megjelenő fa felületek természetes hatását a fehér vakolt falak egészítik ki. A belső hotelszobák fa ablaknyílásai teszik játékossá a központi átrium, a közösségi pihenők és a közlekedők tereit. A belső tereket harsány világoskék és nyugodt földszínek gazdagítják, melyek utalnak az épület külső burkára.

A Diákhotel megjelenése a szomszédos Nagyvásárcsarnok és irodaépület anyagszerűségéből építkezik. Az eredmény egy nyugodt négyzethálós homlokzati játék, amelyet meleg terrakotta és világos szürke előregyártott beton panelek és hangsúlyozott födémlemezek gazdagítanak. Nagy ablaknyílások engedik be a napfényt, és gazdagítják tovább a belső struktúrát, míg árnyékolóberendezések csökkentik a nyári túlmelegedést és tükröződést. A földszint alaprajza követi a fenti szintek rendszerét. A nagy megnyitásoknak köszönhetően a ház összes homlokzata aktív a földszinten, belátást biztosítva az előcsarnok és a kosárlabdapálya nyüzsgésébe. Az épületben használt természetes anyagokat tovább erősíti a gazdag növényzet a déli homlokzat lejtős teraszán, kilátással a folyóra.

A Diákhotel / Használat

Az előtérben található három lift segítségével minden szint elérhető akadálymentesen. A csarnokhoz kapcsolódó lejtős terep is akadálymentesen használható. A tágas közlekedők lehetővé teszik az akadálymentes használatot, továbbá a szobák egy része túlméretes, hogy alkalmas legyen ugyanezen célra. Az egy, illetve kétszintes kerékpártárolók is akadálymentesen megközelíthetőek a földszintről, és minden Diákhotel- lakónak elérhetőek.

Skatepark

A 2019-es World Urban Games szolgált főpróbaként a Nagyvásártelep átalakulásában. A fesztivál során az extrém sportok bemutatását hozták párhuzamba a városi kultúrával. Ennek az eseménynek az atmoszféráját szeretnénk felhasználni, hogy összekapcsoljuk a Diákhotelt a csarnokkal. Az utcai sportok hangulata közel áll a diákélethez, így ezt a városi teret egy gördeszka és bmx parkként képzeljük el, amely folytatódik a csarnok szerkezetén belül, illetve kiegészül egy szabadtéri falmászóval és egy kosárlabdapályával a Diákhotel tövében. Az így kialakult funkciógazdag terület egy pezsgő közösségi tér lesz a két épület közötti foghíjban.

Fenntarthatóság és működés

A Nagyvásártelep és környezete egy példaértékű vállalkozás, amely megmutatja miként lehet környezetbarát módon átalakítani a meglévő épületállományokat, és azokhoz fenntartható módon új addíciókat megvalósítani, egy olyan átgondolt köztér létrehozásával, amely esztétikailag vonzó tájat és funkcionálisan eredményes kék-zöld infrastruktúrát alkot. A mesterterv értékeire építkezve a projektet egy válaszlehetőségnek tekintjük a klímaváltozás és a romló ökoszisztémánk összetett kihívásaira. A mi stratégiánk az embereket helyezi középpontba, kiemelve a helyszíni funkciók igényeinek a fenntartását és ápolását. Egy fókuszpontot teremtve a helyi közösségekre építünk, ugyanakkor kiszolgáljuk a környező területek szükségleteit.

A szénkibocsátás kulcsfontosságú kérdése a tervnek, mellyel már a tervezés legelső fázisában szükséges volt számolnunk. A tervezés során arra kerestünk módokat, hogy bevigyük a természetet a házak belsejébe, és a növényzet élvezetét egész évben biztosítani tudjuk az embereknek, olyan elemek alkalmazásával, mint az irodaépület üvegháza vagy a tetőteraszok. A tetők lehetőségek a természetes erőforrások kihasználására. Az összegyűjtött csapadékvizet felhasználjuk a növények fenntartására, a napenergiát a házak fűtésére és energiaellátására fordítjuk.

Alapelveink egy fenntartható rendszerhez:

1. Társadalmilag fenntartható

• A társadalmi fenntarthatóság elősegítése egy funkciógazdag miliőt teremtve, ahol az egyén felelősséget érez a közösség iránt.
• Ismeretterjesztő pillanatok beépítése a közösségi
életbe, olyan általában rejtett folyamatokról, amik felhívják a figyelmet az épületek és tájak környezeti teljesítményére.
• Kezdő vállalkozások ápolása, fiatal, kreatív alkotók támogatása.
• Diákok támogatása, tanuló, pihenő, szórakozó és természeti terek létrehozásával.

2. Adaptív:

• Meglévő struktúrák újrafelhasználása és ünneplése.
• Eltávolított anyagok újrahasznosítása és újrafelhasználása, bontási értékelés elkészítése, hogy meghatározhassuk az újrahasznosítás, újrafelhasználás és helyreállítás értékét.
• Kis beavatkozások előnyben részesítése a meglévő épületeknél, hogy megmaradjon a szerkezet nyerssége, hogy minimalizáljuk a bontásból származó törmeléket és csökkentsük a mérgező vegyi anyagok használatát.
• Ahol lehetséges, törekszünk a meglévő falak megtartására
a bontási hulladék és hulladéklerakók csökkentésének érdekében.
• A Diákhotel arányait és méreteit tekintve CLT szerkezetet javaslunk az épület fő tartószerkezének, így is csökkentve a beruházás ökológiai lábnyomát. A CLT szerkezetek alacsony hulladéktermeléssel és fenntartható módon nyújtanak gyorsan szerelhető és könnyű tartószerkezeteket, csökkentve az alaplemezek szükséges vastagságát, tovább redukálva a beruházás szén-dioxid kibocsátását.

3. Regeneratív / körkörös:

• Szén-dioxid-semlegesség/Szén- dioxid-pozitívitás.
• Bevált gyakorlatok alkalmazása a világítás, hűtés, fűtés és szellőzés terén.
• Törekedés a 100%-ban megújuló energiaforrások használatára.
• Folytonos karbantartás
csökkentése.
• Az alacsony energiaigény minimális technikai stratégiát eredményez, csökkentve a gépészeti rendszereket.
• Megújuló energiák támogatása az építési szabványokkal.
• Fa és más természetes anyagok használata, anyagok listázása.
• A tetőkben rejlő lehetőségek felfedezése, napelemek hasznosítása.
• Valós időbeli megfigyelés, moduláris rugalmasság.
• Technológiai és várostervezési innovációk

4. Vízközpontú: 

• Maximalizáljuk a csapadékvíz összegyűjtésének és újrahasznosításának lehetőségét a tájon keresztül, esőkertek, szikkasztók és más fenntartható városi vízelvezető rendszerek révén, amelyik vizuális élményt nyújtanak, és potenciálisan hozzájárulnak a Ráckevei-Soroksári Duna-ág vízminőségének a javításához.
• Az épületek tetején kék tetőket alkalmazunk, hogy összegyűjtsük és felhasználjuk a csapadékvizet.
• A szürkevizeket újrahasznosítjuk, ezzel csökkentve a növényöntözés vízfogyasztását.

5. Biofil / biodiverz:

• A táj vertikális rétegzése az épületek belsejében, felerősítve a természetet, mint vizuális élményt, és mint funkcionális tájat, amely támogatja a körkörös és regeneratív folyamatokat.
• Esőkertek, szikkasztók és csatornák használata elősegíti az élőhelyek kialakítását és ápolását.
• Az ültetési stratégia előtérbe helyezi a beporzó virágok használatát.
• Kiindulópontként vizsgáljuk a biodiverz tetők létrehozását.
• Megvédjük, megőrizzük és kiemeljük az ökológiailag zöld területeket.

6. Produktív:

• Megvizsgáltuk egy városi mezőgazdaság létrehozásának a lehetőségét az épület alagsorában. Erre mintául szolgált a londoni Growing Underground nevű létesítmény, ahol salátákat termesztenek egy 200 méter hosszú föld alatti alagútban, helyi éttermeket, kávézókat és szupermarketeket látva el friss zöldségekkel, egyidejűleg csökkentve az ellátási láncot és a szükséges szállításokat.

7. Autómentes:

• A mesterterv autómentes helyre való törekedésének támogatása, egy világos és olvasható kapcsolatrendszerrel a szélesebb közlekedési hálózathoz.

Sorozatunkban korábban a Deichler Jakab Építész Stúdió tervét mutattuk be. A díjazottak listáját ebben a cikkben találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mikroklíma Budapesten – az Archikon terve a Nagyvásártelepre

Mikroklíma Budapesten – az Archikon terve a Nagyvásártelepre

Egy olyan városrész koncepciója, ahol az innováció és az új karakter a leghamarabb talál utat magának.

Kedves animáció készült a BIVAK Budapest Diákváros - Nagyvásártelep tervéhez

Kedves animáció készült a BIVAK Budapest Diákváros - Nagyvásártelep tervéhez

Az építészeti tervpályázaton első helyezést elért BIVAK rövid animációban mutatja be a Nagyvásártelep átalakulását 1932-től napjainkig.

Innovátor, kultivátor, rekreátor: a Nanavízió és a minusplus különdíjas terve a Nagyvásártelepre

Innovátor, kultivátor, rekreátor: a Nanavízió és a minusplus különdíjas terve a Nagyvásártelepre

A Nanavízió és minusplus közös koncepciója a Nagyvásártelepre.

Hirdetés