A brit RX Architects építészstúdió „mediterráneumot” varázsolt Kelet-Sussex-be a Seabreeze-re keresztelt nyaraló személyében.

Derek Rankin és Rob Pollard többszörös RIBA-díjas építészek alapították a sussex-i RX Architects stúdiót 2016-ban, amely a kiemelkedő igényességű otthonok tervezésére szakosodott. A Camber Sands parton álló Seabreeze esetében egy háromgyermekes családnak terveztek a régi helyett új, a többitől merőben elütő, fáradtrózsaszín betonburkolatú nyaralót.

 

 

Az építésziroda játékos, változó igényekhez könnyen igazítható otthont tervezett a család számára. A ház egy ún. „Site of Special Interest” (kiemelt védettségű) területen áll, így a tervezők keze némileg meg volt kötve, főleg az otthon méretét illetően. „Kényelmes és vidám épületet álmodtunk meg, ami két személy számára és családként is tökéletes, figyelembe véve azt is, hogy a gyerekek idővel felnőnek, és megváltoznak az igényeik” – részletezte a projektet Rob Pollard.

 

 

A legjellegzetesebb a Seabreeze-ben – a színén kívül – hogy kívülről teljesen sík és zárt, még ablakpárkányok, vagy ereszcsatorna sincs, nehogy a homok felhalmozódhasson, vagy a csövek elduguljanak. A esővizet közvetlenül a talajba vezették, ahonnan az könnyedén fel tud szívódni. Az épület homlokzata strapabíró, mikroszálas beton, ellenáll a homoknak, a szélnek és a sós levegőnek is. Ezekkel a megoldásokkal jelentősen lecsökkentették a karbantartási költségeket is. A hagyományos mediterrán rózsaszín festés optikailag töri meg, lágyítja el az otthon túlságosan is sík felületét, nyersességét.

 

 

A nagy, nyitott terű nappali hatalmas ablakaival a partra néz. Öt hálószoba, három fürdőszoba és ezen kívül egy spa is az enteriőr része. A szülői hálószoba ablakából elképesztő a rálátás a kékségre – akár az ágyból is.

 

 

A ház belső burkolata is erős és ellenálló, ugyanakkor kellemes melegséget sugároz – füstölt tölgy, tengerparti kaviccsal készült terrazzo padlólap, texturált mész falfestés. A nyaralót két, 90m mélyen lévő, mechanikus szellőztetésű, hőcserélő rendszerű szivattyú hűti és fűti, komfortos belső világot teremtve.

 

 

Az épülethez egy fapadlós, íves, időjárásálló acéllemezzel részben árnyékolt terasz is tartozik, ahonnan, a homokdűnék között átsétálva, egyenesen a partra juthatunk. Innen visszatekintve a színével borús napokon tartózkodóan háttérbe húzódó, napsütésben viszont a környezetéből kitűnő, valóban vidám ház tárul a szemünk elé.

 


RX Architects | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: dezeen

 


További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rózsaszínben a világot

Rózsaszínben a világot

A brit RX Architects építészstúdió „mediterráneumot” varázsolt Kelet-Sussex-be a Seabreeze-re keresztelt nyaraló személyében.

Háztáji otthon

Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

Hirdetés