Hirdetés

Mert a filmmúzeum tárlata is igazi űrutazás.

A 92. Oscar-gála díjátadó ceremóniáján Tom Hanks bejelentette, hogy 2020. december 14-én megnyílik Los Angelesben az Amerikai Filmakadémia Múzeuma (Academy Museum of Motion Pictures), amelyet Renzo Piano tervezett. A régóta várt épület részletes terveit 2017-ben mutatták be, de az építkezés már 2015-ben megkezdődött.

Tom Hanks a múzeum megbízottjaként tette közzé a bejelentést és elmondta azt is, hogy a mozifilmek egyfajta szentélye lesz, amelynek fő feladata a filmek erejének közvetítése lesz, de betekintést nyújt a filmkészítés folyamatába és bemutatja a filmek kulturális hatásait is. 

Az épület 95%-os állapotban van, a munkálatok nagy része már befejeződött, a négy emeleten gőzerővel zajlik a kiállítások előkészítése. A múzeum elöljárói elmondták, hogy egy izgalmas, egyformán történelmi és kortárs múzeum jön létre.

Végre lesz egy olyan globális találkozóhely, amely a világ bármely tájáról származó filmkészítőnek és rajongónak egyaránt élményt nyújt, valamint kiteljesítheti a filmakadémia azon törekvését is, hogy a mozifilmeken keresztül egyesítse a világot.

Ilyen lesz, ilyen most

A múzeumi épület nem új, 1939 óta áll a területen a Saban Building, Renzo Piano azonban egyes elemeit eltávolította és egy gömbformával váltotta fel. Az épületben színháztermek, galériák és kiállítóterek, kültéri piazza, tetőtéri terasz és egy oktatási stúdió is helyet kap, de lesz benne étterem és áruház is. Piano egyfajta időutazásra invitál bennünket az új épülettel, hiszen a régiből megőrzött elemekkel kicsit olyan, mintha hibernálta volt az 1930-as éveket, az új pedig olyan, mint egy emelkedő űrhajó, amely elhagyja a földet és időutazásba kezd. 

Ha kíváncsi vagy az idei Oscar-gálán taroló koreai film híres épületére, itt olvashatsz róla.

Forrás: Designboom, Renzo Piano
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Az új hidat Renzo Piano tervezte.

Renzo Piano filmakadémiai múzeuma, olyan mint egy űrhajó

Renzo Piano filmakadémiai múzeuma, olyan mint egy űrhajó

Mert a filmmúzeum tárlata is igazi űrutazás.

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Novak Djokovic beleszeretett egy Renzo Piano-épületbe – és gyorsan vett is egy lakást benne.

Nincs találat!

Hirdetés