Átadták az Istanbul Modernt

A több mint 10 000 négyzetméteres Istanbul Modern a történelmi városrészben fekszik, ahol a Boszporusz és az Aranyszarv vízi útvonala találkozik. A modern és kortárs művészeti múzeum három egymásra helyezett tömege egy hajó alakjára utal, miközben az épület irizáló alumíniumpanelei finoman tükrözik az égbolt változó színeit.

 

 

A Renzo Piano Building Workshop az alumíniumpaneleket a fényvisszaverő tulajdonságaik miatt választották. „Az épület körvonalai az évezredek óta kikötőként használt helyszín történelmét visszhangozva, az Európa és Ázsia között közlekedő hajókat, valamint a Boszporuszból a partra ugró tengeri állatokat idézi. A homlokzatot 3D-ben formázott alumínium panelek sorozata alkotja, amelyek a változó napfénnyel játszanak, és halpikkelyeket idéző, csillogó, irizáló burkot hoznak létre” – mondták el. 

 


Az Istanbul Modern földszintje hatalmas üvegfelületekkel nyújt kilátást a vízparti sétányra. Itt található a múzeum könyvtára, kávézója, ajándékboltja, valamint oktatási, kiállítási és rendezvénytermei. Az első emeleten a fotográfiának szentelt galériák mellett pop-up kiállítások, személyzeti irodák, étterem, teraszok, valamint további rendezvény- és oktatási termek helyezkednek el.

Az Istanbul Modern állandó gyűjteményei a második emeleten kaptak helyet, a múzeum tetején pedig egy hatalmas terasz és egy medence szolgál a Boszporusz vizuális meghosszabbításaként. 
 

 

„Az új épület átlátható és hozzáférhető kialakítása tükrözi a múzeum ethoszát: azt a sokoldalú élményt, amely a látogatóknak olyan közönségorientált kiállításokat és programokat kínál, amelyeket a kortárs művészet sokszínűsége inspirál” – vallja a stúdió.

 


Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Nemsokára elkészül Genovában az összedőlt Morandi híd utódja

Az új hidat Renzo Piano tervezte.

Törökország első sörgyára a politikai proteszt szellemében újult meg

Törökország első sörgyára a politikai proteszt szellemében újult meg

A minőségi sörfogyasztás ösztönzése mellett megidézi a politikával szembeni elégedetlen légkört is.

Renzo Piano filmakadémiai múzeuma, olyan mint egy űrhajó

Renzo Piano filmakadémiai múzeuma, olyan mint egy űrhajó

Mert a filmmúzeum tárlata is igazi űrutazás.

Hirdetés