Hirdetés

Elkészült Renzo Piano gömb alakú épülete

A Los Angeles-i Amerikai Filmakadémia Múzeuma a járvány miatt várhatóan csak szeptemberben nyit. 

Befejeződött az Academy Museum of Motion Pictures, azaz az Amerikai Filmakadémia Múzeuma épületének felújítása és bővítése, aminek során Renzo Piano olasz építész egy betonból és üvegből készült gömbbel bővítette ki az 1939-es években épült Saban Buildinget. Bár a Covid-19 járvány miatt a múzeum hivatalos megnyitóját szeptember 30-ra tervezik, a múzeum virtuális programjai már áprilisban elindulnak.

A Pritzker-díjas Renzo Piano stúdiója (Renzo Piano Building Workshopja) a híres Saban Buildinghez kapcsolódva álmodott meg egy gömbépületet, vagyis a kupolás szerkezetű Sphere-t. A felújított Saban Building és a Sphere 4,600 nm-es összterületén kiállítóterek, két mozi, egy üzletet, egy éttermet és egy, Shirley Temple nevét viselő oktatási stúdió kapott helyet, legfelső szintjének kupolás üvegtetője alatt pedig teraszt alakítottak ki, ahonnan remek kilátás nyílik a Hollywood Hillsre.

Az acélból és betonból készült gömbhöz osztrák gyártók 146 különböző alakúra és méretre vágott 1500 darab üveg zsindelyt gyártottak le. A Saban Building északnyugati sarkán található, karakteres aranyhenger szintén megszépült: a 350 ezer aranybevonatú mozaikcsempe egyharmadát az eredeti olasz gyártó készítette el. Az épület homlokzatait mészkővel állították helyre, ami a texasi Austinból érkezett. 

A Saban Buildinget és a Sphere-t két, üvegből és acélból készült híd köti össze, melynek egyikét Barbra Streisand színésznőről neveztek el. A Sphere-en belül található ezer férőhelyes David Geffen Filmszínház belső terét pirosszínű falak és bútorok dominálják, míg a 288 fős Ted Mann Színházban a székek zöld kárpitot kaptak.  

A képek alapján a múzeum - amiről tavaly Tom Hanks a 92. Oscar-gála díjátadó ceremóniáján bejelentette, hogy 2020. december 14-én megnyílik - valóban elkészült. A régóta várt épület részletes terveit 2017-ben mutatták be, de az építkezés már 2015-ben megkezdődött.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Az épületen teljes rekonstrukciót végeznek. Ha részlegesen nyitva tartanák, hét évig tartana a munka, és drágább is lenne.

Visszavonul Richard Rogers, a high-tech építészet fenegyereke

Visszavonul Richard Rogers, a high-tech építészet fenegyereke

Színes pályafutás, színes épületekkel.

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

Lesz dolguk az építészeknek is, a városok funkcióit jobban a lakosság igényeire kell szabni. 

Nincs találat!

Hirdetés