Hirdetés

A Datong Művészeti Múzeum épülete a Foster + Partners irodától.

Datong város új Művészeti Múzeuma térszint alá süllyesztett kialakításával léptékében kapcsolódik a szomszédos kulturális épületekhez, betartja a területre vonatkozó általános városképi rendelkezéseket, és közben maximalizálja a belső térfogatot. Mindez a piramis alakú, legyezőszerűen szétnyíló, plasztikus megformálású tetőnek köszönhető, mely egyszerre ikonikus jel és hasznos szerkezet. A Foster+ Partners által tervezett új múzeum Datong New City kulturális centrumán belüli a négy fő épület egyike, a régió kreatív iparágainak új központja lesz. 

 

 

A látogatókat a téren átlós ösvények kalauzolják a múzeum felé. A bejárat kanyargós rámpákon keresztül vezet le a térszint alá, egy nyitott, térbe, amely egyben amfiteátrumot biztosít a szabadtéri előadásokhoz. Az épületbe belépve egy köztes szintre érkeznek a látogatók, ahonnan látványos kilátás nyílik a 37 méter magas és csaknem nyolcvan méter széles múzeum szívének számító Nagygalériára.

A központi kiállítótér körül, amely extrém méretű tárgyak befogadására is alkalmas, az épület kerülete mentén további klimatizált kiállítóterek helyezkednek el. Minden egyetlen szinten található, ami megkönnyíti a múzeumi tér használatát. Az épület egyik kulcsfontosságú eleme az oktatásra és tanulásra szolgáló gyermekgaléria, amelyet a magas, déli fekvésű ablakok napfénnyel árasztanak el.

A tetőforma, illetve a belőle adódó szerkezet lehetővé teszi, hogy középen alátámasztások nélküli nagy kiállítótér jöjjön létre. a többi helyiség az épület szélei mentén kapott helyet. A hájazat oxidált fémlemez, melynek léptéke és plasztikussága az épület méretéhez igazodik. A piramis alakzatok közötti, északi tájolású felülvilágítók természetes fényt engednek a kiállítótérbe. 

Az épület hatékony passzív kialakítása reagál Datong éghajlatára. A felülvilágítók kihasználják az épület északi és északnyugati tájolását, minimalizálják a napsugárzást, és optimális környezetet biztosítanak a műalkotások számára. Az épület földbe süllyesztése a nagy teljesítményű hőszigeteléssel együtt tovább csökkenti az energiaszükségletet. A tető az építési előírások kétszeresének megfelelően szigetelt.

 

 

Építészek: Foster + Partners
Terület: 32000 m²
Év: 2021
Fotók: Yang Chaoying

 

Forrás: az ArchDaily cikke nyomán

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Varso Torony az EU legmagasabb épülete

A Varso Torony az EU legmagasabb épülete

310 méteres magasságával lekörözte a 259 méter magas frankfurti Commerzbank Towert.

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

2021-ben is nagyon különböző épületek lettek a közönségkedvencek.

Mit érnek a dogmák? - Vekerdy Tamásra emlékezünk

Mit érnek a dogmák? - Vekerdy Tamásra emlékezünk

A héten 84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás gyerekpszichológus, aki hat éve egy Waldorf-iskoláról írt az Octogonnak.

Hirdetés