Zsindelyes, kerek ablakos tornyokat emelt az erdőbe a Studio Precht.

Az osztrák Studio Precht zöld építészete az ökológiai jövő megteremtését tűzte ki céljául. Projektjeikben előnyben részesítik a természetes anyagok használatát, igyekeznek a növényzetnek is kedvező körülményeket és minél több teret hagyni. Az építészstúdió az osztrák Pogusch településen álló, négy, futurisztikus faháza a Steiereck Pogusch étterem dolgozóinak és vendégeinek nyújt szálláslehetőséget a természet közepén.
 

 

A kerek ablakos, Bert névre kersztelt építmények mindegyike egyedi formájú, zsindellyel bevont, íves, keresztlaminált fából készült. Az első verzió a kis alapterületű otthonokra specializálódott BaumBau startup vállalkozás 2019-es fejlesztése volt. A stúdió, alapkoncepciója szerint, minél kisebb környezeti ártalommal szeretett volna kis alapterületű, komplex otthonokat építeni. 

 

 

„Erre a munkára gyermeki naivitással tekintettünk, és feltettük magunknak a kérdést, hogy vajon milyen lenne az a ház, amit egy gyermek tiszta képzelete megálmodik. (…) Ez az épület valószínűleg úgy nézne ki, mintha egy tündérmeséből bukkant volna elő. (…) Másrészt, egyéb komoly kérdések is felmerültek, mint hogy: ennek a létesítmények miként lesz minél kisebb ökológiai lábnyoma?” – részletezi a tervezés kezdetét a Precht társalapítója, Chris Precht.

 

 

Az étterem közvetlen környezetében lévő erdőben épült házak a szélnek ellenálló, cső formájú, moduláris szerkezetűek. Ez a struktúra egyensúlyoz a kis méretű, kör alakú, beton alapon. Az enteriőr íves, szintén moduláris elemei is fából készültek, a megvilágítást fekete szövettel bevont, indirekt lámpatestek adják. A kontrasztos, egészen sötét és nagyon világos tónusok tovább fokozzák az otthonos hangulatot. A tér felosztása klasszikus irányt mutat: konyha, étkező, nappali, hálók és fürdők alkotják.

 

 

„Az első Bert hét napig készült, az utolsó alig több mint 24 óra alatt. (…) Rengeteg tanulással és kísérletezéssel járt az egész folyamat” – magyarázza a stúdió. A nagy méretű, jellegzetes körablakok és az időjárás hatására változó színű, zsindelyes borítás teszi egységessé a négy, különböző kialakítású házat. A rajzfilmbe illő formákkal a tervezőknek még némi játékosságot is sikerült a fa hatású építményekbe csempésznie.

 

 

„A jövőben várhatóan az emberek többsége az egész életüket városokban fogják tölteni. Ezzel szemben, ha egy hegyre, vagy egy erdőbe mész, körülölel a többmillió éves evolúció, ami megváltoztatja a perspektívád. Rájössz, hogy csupán egy aprócska porszem vagy valami sokkal nagyobb történetben” – teszi még hozzá Chris Precht. Úgy tűnik, Prechtnél eljött a hobbitok ideje.

 

 

Studio Precht | Web | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Periszkóp az erdőben

Periszkóp az erdőben

Zsindelyes, kerek ablakos tornyokat emelt az erdőbe a Studio Precht.

Előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban

Előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban

Állapotfelméréssel és régészeti feltárással indult a Budavári Palotanegyed parkjainak megújítása.

Hirdetés