Februárban az egyik legősibb, legtermészetesebb és leginkább sokoldalú építőanyagé, a fáé a főszerep az Octogon online-on. Ehhez kapcsolódóan mutatjuk most be a Komok stúdiót, akik nem csak előszeretettel használják a fát, de annak természetes anyagszerűségét formaalakító esztétikai minőségként mutatják meg tárgyaikban. 

 


A Komok design stúdió alapítói, Juhász Norbert és Nagy Péter építészek érdeklődésének fókuszában kisebb léptékű tárgyak – bútorok, installációk, lakberendezési kiegészítők – állnak. Az építészeti gondolkodás kézzelfogható tárgyaik karakterén:

a tervezés során az ésszerűségre és a funkcionalitásra törekszenek, nagy hangsúlyt fektetnek a strukturális és technikai részletekre, a kivitelezés finomságaira, és a fenntartható gyártásra egyaránt.

A Komok alapítói, Norbert és Péter 2015-ben végeztek a BME építészmérnök karán, Péter a mai napig dolgozik építészként, Norbert pedig építészeti fotóval foglalkozik a Komok mellett. Stúdiójuk megalapításának előzménye egy nemzetközi pályázaton való közös részvétel volt a mindkettőjük számára izgalmas kabinépítészet területén. Emellett mindketten elvégeztek egy asztalos képzést, ami lehetővé teszi számukra, hogy bútortervezési munkáik során saját kézzel készítsék el az első prototípusokat, valamint a szakemberekkel való kommunikációban is nagyban segíti őket a szaktudás.
 

 
A Komok budapesti stúdiójában egyedi és kisszériás funkcionális bútorok és belsőépítészeti megoldások születnek a fenntarthatóság jegyében, sokszor izgalmas kollaborációkban különböző területről érkező tervezőkkel és helyi kivitelezőkkel. Az építészeti tapasztalat magával hozza a közös gondolkodás és kooperatív projektek pozitív tapasztalatait, amelyet előszeretettel alkalmaznak kollaboratív tervezési munkáiknak során: ahogy mondják, egy épület megtervezése nem egyéni szellemi termék, hanem szakemberek tudásának és tapasztalatának közös eredménye és ezt a szellemiséget követik tárgyaik megalkotásának folyamatában is, hiszen számukra a bútortervezés kis léptékű építészet.

Portfóliójuk különösen változatos: eddigi munkáik között találhatunk önálló bútoraik mellett komplex belsőépítészeti megoldásokat és olyan extra projekteket is, mint a korábban komplett erdei kabin, vagy egy lakóautó megtervezése, kivitelezése. Egyedi megrendelésre készült bútoraik sok esetben hosszú és alapos fejlesztési folyamat után sorozatgyártásban készíthető termékként kerülnek be webshopjukba.
 

Hitük szerint a túltermelés uralta világban egy-egy új tárgy megszületésének létjogosultságát a tárgy időtlen esztétikája, magas minősége, praktikus funkcionalitása és minimális ökológiai lábnyoma garantálhatja.

A Komok számára a tárgyak életciklusa elsődleges szempont: a tervezés és gyártás folyamán megújuló, újrahasznosítható és különösen tartós, lehetőség szerint helyi előállításból származó anyagok használatát preferálják. Tárgyaik javíthatóak, alkatrészeik pótolhatók, és a tervezők igyekeznek minél több információval szolgálni a tárgyak életciklusának maximalizálása érdekében, valamint azok újrahasznosításával kapcsolatosan. Tárgyaik előállítása során a legfejlettebb technológiai háttérrel dolgoznak, a kézi munka szerepe a tervezési szakaszban kiemelt, a gyártást azonban a lehető legnagyobb mértékben számítógép-vezérelt eszközökre bízzák.

Amióta világ a világ, az építészek különösen vonzódnak a fához, a fából készült bútorokhoz, mivel ez az archaikus anyag könnyen megmunkálható és univerzális: számtalan felhasználási módja végtelen teret enged a kreativitásnak. Természetes, megújuló alapanyag, ami minimálisan terheli a környezetét, újrahasznosítható, lebomló, emellett megnyugtató és természetes közérzetet biztosít az ember számára.

A Komok portfóliójában található fa bútorok az anyag letisztult nemességét és a visszafogott funkcionalitást ünneplik. Legújabb, hamarosan sorozatgyártásra kész bútoruk az ONYX Műhely szék, amelyet az URBA építész stúdióval közösen hoztak létre, eredetileg a közelmúltban elkészült ONYX Műhely számára, szintén ebben a szellemben. A Műhely kísérletező, progresszív szellemiségét áthatja a művészet, a tudomány és a gasztronómia elegye - ez a komplex megközelítés inspirálta az étterem számára készült karakteres ülőbútor megjelenését, amelynek magas minőségű alapanyagai, egyszerű, letisztult felépítése és környezettudatos kivitelezése teszi igazán különlegessé ezt a tárgyat. Az ONYX menedzsment nyitott, kísérletező és a hazai alkotóknak teret engedő hozzáállása egyébként példaértékű a kortárs hazai designban és kiváló bizonyíték arra, hogy milyen kiemelkedő minőségű produktum születhet az igényesség, a szakmai bizalom és hatékony kollaboráció együtteséből.
 

ONYX Műhely szék – koncepció terv: URBA, gyártmányterv: KOMOK, termékfejlesztés és gyártás: KOMOK

Szintén az URBA bécsi irodája számára készült bútorok a személyes kedvenceim a stúdió színes palettájáról: a mobiliák robosztus, letisztult formái az építőkockák játékosságát és a Komokra jellemző strukturális építészeti gondolkodást képviselik, hatalmas egybefüggő fa felületeik pedig a legőszintébben hozzák azt a varázslatos anyagszerűséget, ami minden Komok bútor sajátja. 
 

 wien asztal – koncepció terv: URBA x KOMOK, gyártmányterv: KOMOK, termékfejlesztés és gyártás: KOMOK // wien többi bútor – koncepció terv: URBA, gyártmányterv: KOMOK, termékfejlesztés és gyártás: KOMOK

Szerencsére a jól sikerült együttműködések – ahogy az lenni szokott – általában újabb izgalmas kollaborációkat szülnek, ezért nagyon valószínű, hogy a jövőben – nagy örömünkre – egyre többet hallunk majd a Komokról.

 

Komok | Web | Facebook | Instagram

 

 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Nyers beton és tiszta üveg az ünnepi asztalra (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Kilencedik rész.

Érzelmes bútorok (X)

Érzelmes bútorok (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Nyolcadik rész.

Milyen egy kortárs klasszicista bútor és hogyan illeszkedik a modern térbe? (X)

Milyen egy kortárs klasszicista bútor és hogyan illeszkedik a modern térbe? (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Hetedik rész.

Hirdetés