Fák jelzik a biztonságos távolságot.

Itt a nyár, az országok sorra oldják fel a koronavírus járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, az emberek pedig özönlenek ki a szabadba. Az osztrák Studio Precht építészetiroda erre reagálva mutatta be annak a buja, labirintusra hajazó parknak a tervét, amelynek kialakításakor a fő szempont a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása, a szabadban való biztonságos tartózkodás elősegítése volt.

A Parc de la Distance egy nagy ujjlenyomatot mintáz meg, amelyben a zöld sövények irányítják az emberek mozgását, lépteit. A zöld felületet arra való reflektálásként találták ki, hogy a nagy parkokat és botanikus kerteket a COVID-19 járvány miatt széles körben bezárták, és hiába enyhülnek most a korlátozások, sokan a járvány ismétlődő jellegétől tartva nem terveznek nagy programokat egészen addig, amíg nem lesz meg a szükséges védőoltás. A Precht ennek kapcsán tette fel a kérdést:

milyen lenne az a park, amelyet az egészségügyi helyzetnek megfelelően alakítottak ki? És mit tanulhatunk egy olyan helytől, amelynek a járvány elmúlta után is van létjogosultsága? Chris Precht, az iroda társalapítója szerint a terveket a franciakertek inspirálták, de bőven van hasonlóság a japán zen kertekkel is.

A parknak számos útvonala lenne, amelyeket egymástól egy méteres távolságban növények szabdalnának, így biztosítva a fizikai távolság megtartását. A sövények egymástól 2,5 méteres távolságban helyezkednének el. Minden egyes útvonal körülbelül 600 méter hosszú lenne, a látogatók a park szélétől annak központjáig egy kört írnának le, az utak bejáratánál pedig kijelzőn informálnák a látogatókat arról, hogy melyik út szabad a labirintusban.

Az építésziroda a parkot egy üresen álló bécsi telken alakítaná ki, és bár alapvetően a járvány idejére tervezték, hasznos hely lehet a koronavírus elvonultával azok számára, akik tennének egy kellemes sétát a pörgő városközponttól távol. Egyébként a Studio Precht társalapítója, Chris Precht a rangos, 8. alkalommal megrendezett A+ Awards zsűritagja, a versenyen pedig éppen az olyan kreatív alkotásokat keresik, mint amilyen az övé is: a társadalmat érintő kérdésekre reflektálókat. 

Forrás: Architizer
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Emlékművel tisztelegnek a koronavírus áldozatai előtt Uruguayban

Emlékművel tisztelegnek a koronavírus áldozatai előtt Uruguayban

A pandémia jól megmutatta, hogy mi, emberi lények vagyunk a természet alárendeltjei, nem pedig fordítva.

5 pontban foglalta össze Bjarke Ingels, milyen változásokat hoz a pandémia az építészeti tervezésben

5 pontban foglalta össze Bjarke Ingels, milyen változásokat hoz a pandémia az építészeti tervezésben

Több zöld, kevesebb luxus, avagy éppen hogy a zöld az új luxus.

Hirdetés