Legalább nem kell kerülgetned a turistákat.

Ha már a koronavírus következtében személyesen nem lehet megtekinteni őket, eljönnek az otthonainkba a botanikus kertek: mutatunk kilenc kertet, amelyek virtuálisan bejárhatóak, és amelyek minden bizonnyal jó hatással lesznek a mentális egészségedre. 

A botanikus kertekről származó első feljegyzések egészen az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza. A növényeket nemcsak gyógyszerként alkalmazták, de úgy tartották, hogy az emberi szellem felemelkedése és egyáltalán a spirituális jólét szempontjából is nélkülözhetetlenek. A világon mintegy 1700 botanikus kertet tartanak számon, amelyek most a COVID-19 járvány következtében zárva tartanak, de pár közülük virtuálisan is bebarangolható.

A Trauttmansdorff kastély kertjei, Olaszország

Járd körbe Olaszország egyik legfontosabb történelmi kertjét!  Az 1850-ben létrehozott középkori kastélyhoz 83 különféle kert tartozik, többek között 700 éves olajfa ligettel, bambuszerdővel és virágfallal.
Fotó: Wikipédia

Sao Paulo Botanikus Kert, Brazília

A botanikus Frederico Carlos Hoehne 1928-ban hozta létre a kertet, két nagy üvegházában megtekinthető az Amazonas növény- és állatvilága, de megcsodálhatjuk a zöldcsőrű tukánokat és az óriás tavirózsa virágzását is. A sétát ide kattintva kezdheted is. 
Fotó: Flickr
Buffalo Botanical Gardens, USA

Frederick Law Olmstead
neves tájépítész tervezte az Egyesült Államok egyik legrégebbi botanikus kertjét (az ő nevéhez köthető egyébként a Central Park is). A virtuális túra során megtekintheted többek között a 120 éves kert 20 méter magas üvegházát, amely tele van trópusi gyümölcsfákkal és pozsgás növényekkel.
Fotó: Flickr

Kew Gardens, Egyesült Királyság

A londoni botanikus kert az UNESCO világörökségének része, amely a világ legnagyobb növénygyűjteményét tartalmazza 27 000 növényfajtával. 2011 óta a Google Street View 26 km-nyi utat rögzített a kertben és a hozzá tartozó üvegházakban, beleértve a Temperace House-t is, amely a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza.
Fotó: Flickr
Inhotim Institute and Botanical Gardens, Brazília

A brazil szavannából kinövő, nemzetközileg elismert művészeti gyűjteményt és kertet Bernado Paz iparmágnás hozta létre, a teljes zöldfelület bebarangolásához három nap szükséges. Az 5000 hektáros terület 23 pavilonjában installációk, szobrok és festmények tekinthetők meg, ide kattintva indulhatsz is a túrára. 
Fotó: inhotim.org.br
Hawaii trópusi botanikus kert, USA

Pálmafával borított esőerdő élénk színű hibiszkuszvirágokkal, kilátással a Csendes-óceánra: ezt adja Hawaii trópusi botanikus kertje, ahol megtekinthetjük Hawaii, O’ahu, Kauai és Maui változatos természetrajzát a homokos strandoktól egészen a vulkáni mezőkig. Ide kattintva megkezdheted a túrát. 
Fotó: Flickr
Foundation de Monet, Franciaország

Fedezd fel a virágos ösvényekkel és tavirózsákkal teli kertet, amelyek a 19. század kiemelkedő impresszionistáját, Claude Monet-t is inspirálták, nem hiába nevezte a Giverny kertjét a legszebb műalkotásának. A kertben a művész otthona is megtekinthető
Fotó: Wikipédia
The United States Botanic Garden, Washington

A történelmi botanikus kert Washingtonban, a  Capitolium épülete mellett található. A városi oázisban 5000 orchidea él és van egy hatalmas rózsakertje, amely 1986 óta az USA virág szimbóluma. Ide kattintva járhatod körbe. 
Fotó: Flickr
A Versailles-i kertek, Franciaország

Általában tele van turistákkal, így most végre csendben és nyugalomban megtekinthető az ikonikus francia kert. 1661-ben XIV. Lajos megbízta André Le Nôtre-t, hogy a mocsarak lecsapolásával hozzon létre egy olyan természeti közeget, amely a rend és a szimmetria előtt tiszteleg. Ehhez több mint 40 évre volt szükség.
Fotó: Flickr
A gyűjtés a Spaces nyomán készült.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Avalon – Épületek a virtuális térben

Avalon – Épületek a virtuális térben

Megjelenítés - Kiértékelés - Tapasztalás.

9 botanikus kert, amelyet virtuálisan bejárhatsz

9 botanikus kert, amelyet virtuálisan bejárhatsz

Legalább nem kell kerülgetned a turistákat.

Az utcák helyett inkább sétálj egy jót a Gízai piramisok között!

Az utcák helyett inkább sétálj egy jót a Gízai piramisok között!

A Giza Project keretében most ingyenesen bebarangolható III. Mereszanh kriptájának virtuális 3D modellje. 

Hirdetés