Hirdetés

Pedro Campos Costa előadása

A Kortárs Építészeti Központ az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztivál keretében bemutatja: Pedro Campos Costa építész előadása és portugál építészeti filmek vetítése.

A Kortárs Építészeti Központ az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztivál keretében bemutatja: Pedro Campos Costa építész előadása és portugál építészeti filmek vetítése

Időpont: 2016. május 7. 18:00 - 22:00

18:00 Urban Narratives - Campos Costa arquitetos - Pedro Campos Costa előadása
Pedro Campos Costa (1972), Portugália egyik legismertebb fiatal építésze, a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé Portugál Pavilonjának kurátora. A Kortárs Építészeti Központban legfrissebb munkáiról, és a portugál modernizmus történetéről tart előadást.

20:00 Portugál építészeti filmek vetítése Sofia Murato, a Lisszaboni Építészeti Filmfesztivál szervezőjének válogatásában

IN MEDIAS RES - in the midst of things (R: Luciana Fina, 2013, 72’)
A film a portugál modernista építészetben kulcsfontosságú pozíciót betöltő Manuel Tainha (1922-2012) munkásságának szintézise. Tainha az 1950-es években alapította meg stúdióját. A rendezőnő az építész szavain, gondolatain, inspirációs forrásain, valamint más művészeti ágakhoz való viszonyán keresztül mutatja be három épületét, melyek az 50-es és 70-es évek közt épültek, de mostanában létezésük jelentős momentumát élik. A dokumentumfilm a Calouste Gulbenkian Alapítvány támogatásával készült. 

Belavista (R: Filipa Reis e João Miller Guerra, 2012, 30′)
SZÉP. Kellemes, magával ragadó, szelíd. A célnak tökéletesen megfelelő. Maradéktalanul kielégíti a vágyainkat és örömeinket. Válogatott, megkülönböztethető. Nemes, nagylelkű. Igaz. Szépségideál. LÁTVÁNY. A látás aktusa vagy hatása. Minden, amit a szem egy helyről láthat . A szempont, amit látsz. A hely reprezentációja festés, gravírozás, fotográfia, stb. által. Jelenlét. Látásmód, ahogyan nézed a problémákat. Ablak, nyílás, ahonnan láthatod a külvilágot. Szem.

Ashes (Micael Espinha,2014, 10′)
A Calouste Gulbenkian Alapítvány Könyvtárának képarchívumának köszönhetően a szerzők egy utópisztikus és kísérteties városállamon keresztül , rövid környezeti, vizuális és auditív utazásra invitálnak minket. A képzeletbeli Liszabonban, az Electric Central továbbra is termeli a villamos energiát, a metró legújabb hálózatának motorjai lassított módban üzemelnek, a neonfények és éjszakai világítások megállás nélkül működnek, a rádió továbbra is sugározza Salazar beszédeit, azonban a legcsekélyebb formában sem érezhető az emberi jelenlét, nincs senki, aki látná és hallaná a legutóbbi modernitás hatását. Csak szobrok és árkádok lakják a várost.

forrás: KÉK
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették a 33,3 négyzetméter kurátori pályázat nyerteseit

Kihirdették a 33,3 négyzetméter kurátori pályázat nyerteseit

A nyertes kiállítása november végétől látható a KÉK-ben.

Kötelező olvasmány fiatal építészeknek: Trust your Architect!

Kötelező olvasmány fiatal építészeknek: Trust your Architect!

Útmutató munkakörökről, szakmai szervezetekről, jogosultságokról, brandépítésről, kommunikációról.

Hogyan segíti az építészeti gyakorlatot a vizualizáció?

Hogyan segíti az építészeti gyakorlatot a vizualizáció?

Két napos építészeti konferenciát rendez a KÉK és a Brick Visual.

Hirdetés