2024-ben, a 16. évadban az emberi történetek kerülnek fókuszba.

Miközben egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott lelkek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak. A Budapesti Építészeti Filmnapok annak felfedezésére invitálja az érdeklődőket, ami az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerében az építészeket, urbanistákat, építőmunkásokat és aktivistákat kezdettől inspirálja – azokat az embereket, akik a fejlődés mozgatórugói. A folyamatok mélyére tekintve rájövünk, hogy nemcsak a végeredmény értékes, maga az alkotó is inspirációforrás. Ebben az évben olyan sorsok, karrierutak és szenvedélyek kerülnek középpontba, amelyek formálják fizikai környezetünket.

 


A KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Az idei mottó:  „People behind”

Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a Budapesti Építészeti Filmnapok mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: a filmek az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak. A fesztivál idén több mint egy tucat blokk keretében közel húsz, díjakkal már elismert és újonnan debütáló filmet mutat be, melyek közül sokat előadás és kerekasztal-beszélgetés kísér az idei mottóhoz kapcsolódóan. Ebben az évben a nemzetközi filmválogatás mellett több hazai rendező és gyártócég munkája is vászonra kerül: Dr. Orosz Márton, a Zajti Film és a Pi Production filmjeit fogják vetíteni márciusban a Toldi Moziban. 

 

A programról ITT lehet tájékozódni

 

„A jó építészet túlmutat falak felhúzásán. Magát az életet tervezzük meg, legjobb tudásunk szerint. A szépség nemcsak az anyagokban rejlik, hanem azokban az emberekben is, akikkel együtt dolgozunk, és akik használják az épületet.” – Frank Lloyd Wright

 

16. Budapesti Építészeti Filmnapok
Időpont: 2023. március 7-10.
Helyszín: Toldi Mozi
Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

16. Budapesti Építészeti Filmnapok   Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Csapás a hőszigetekre

Csapás a hőszigetekre

A MAPEI innovációi az építészek szolgálatában

ZOOM IN: design az energiaválság küszöbén

ZOOM IN: design az energiaválság küszöbén

Tervezés hővel és energiával a kortárs designgyakorlatokban.

Biztos alap a tetőn is | Terrán (X)

Biztos alap a tetőn is | Terrán (X)

Az alátéthéjazat nélkülözhetetlen szerepet tölt be a tető életében.

Hirdetés