Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Az OCTOGON online-on különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Ezúttal a „Pavilon az Infoparkban” című munkát mutatjuk be Szigeti Nikolettától, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Kar Környezetkultúra alapszak (BA) Formatervező specializációján szerzett diplomát. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.


Diplomamunkámat a Lágymányos területén elhelyezkedő Infoparkba képzeltem el. A pavilon egy kültéri hallgatói közösségi tér, ami felhívja a figyelmet a művészet, a művészeti oktatás jelénlétére egy olyan helyszínen, ami eddig leginkább irodáknak adott helyet. Formai inspirációnak a helyszín múltjában kerestem a lehetőségeket.

Az Infopark területét még száz évvel ezelőtt is víz borította, az 1838-as nagy dunai árvíz után kezdték meg a Duna szabályozását, és így alakult ki a Lágymányosi-tó, amit fokozatosan töltöttek fel és építettek be. Az árvíz oka ugyanis a Duna lágymányosi szakaszának széles és sekély medrében feltorlódott jégtáblák voltak. A pavilon formáit ezért a feltorlódott jégtáblák átirata alapján alkottam meg. 

 

Kiindulási formám egy hiperbolikus paraboloid volt, melyet hatszög alakzatra bővítettem, majd különböző torzításokkal igyekeztem elérni a kívánt hatást. Az építményemet egy egyszerű vázszerkezetből szerettem volna megvalósítani, ehhez pedig nagy teherbírású alumínium csöveket választottam. Ezek összetartására egy többféleképpen is felhelyezhető csomópontot terveztem. Erre az egyedi csomóponti megoldásra azért volt szükség, mert a piacon jelenleg kapható hasonló elemek nem tudták volna az általam kigondolt hegyes szögeket kialakítani. 

 

 

 

Az egyedi csomópontok mellett a Pavilon grafikai arculatot is kapott, ahol a logó a szerkezet talapzatának formájából készülta forma pedig az építmény három vetett árnyékából jött létre. A színeit a METU alap logó színéből és annak komplementer párjából hoztam létre. Az árnyékot adó molinó cserélhető és kiállítások alapja is lehet.

 

 

Formatervezőként egy olyan léptékű tárgyat szerettem volna megtervezni, ami közelít az építészet felé, de még belefér a formatervezés kereteibe. Korábbi tanulmányaimat, ahol fotózást és grafikát tanultam jól tudtam hasznosítani az arculati elemek kialakításánál. Fontos számomra, hogy belelássak a design különböző területeibe, hiszen a tervezés komplex gondolkodásmódot igényel. A Környezetkultúra alapszak, Formatervező specializáció befejezése után, Belsőépítész tervezőművész mesterszakon folytatom majd a tanulmányaimat.

 

 

Konzulensek: Nádas Gergely, Pataki Dávid, Bachmann Erzsébet 
Forrás: METU
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Wind Light | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Oszakai pavilon | FRISS DIPLOMA

Az idei friss diplomások munkáiból szemezgetünk

Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit  

Oscar-díjas filmrendező és a New York-i MoMA kurátora köszönti a MOME végzőseit  

 
Világhírű alkotókat lát vendégül megújuló diplomaosztója keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Hirdetés