Hirdetés

Az építmény turisztikai célponttá válhat a somogyi megyeszékhelyen.

Kaposváron épül fel Makovecz Imre három évtizeddel ezelőtt tervezett harangháza - jelentette be Szita Károly polgármester, a Városházán tartott sajtótájékoztatón. Szita Károly Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével és Csernyus Lőrinc építésszel, Makovecz Imre egykori tanítványával folytatott megbeszélését követően közölte: Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal is gazdagodik.

Az önkormányzat a tervek megvalósításához 100 millió forint előleget kapott. Hogy hol lesz az épület a városban, arról még nem született döntés. Három lehetséges opcióként a Városligetet, a Donnert és a Szentjakabi Bencés Apátság környékét jelölték meg a sajtótájékoztató résztvevői. Csernyus Lőrinc elárulta:

 Makovecz Imre a harangházat eredetileg Hajdúszoboszlóra tervezte, ám végül Kaposváron valósulhatnak meg a tervek, amelyek már készen vannak, de azokat aktualizálni kell, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek.

Csernyus Lőrinc arról is beszélt, hogy Makovecz Imre a harangházat az egy speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett. Felmerült, a pavilonba a család harangjai kerülnek.

Makovecz Pál pedig kitért arra, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet. 

Makovecz Pál a sajtótájékoztatón azt is elmondta, a Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben. Hozzáfűzte, az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra. A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését.

Kaposváron egyébként már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete. A polgármester a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Makovecz a kerítésen

Makovecz a kerítésen

Az „ég és föld közötti építészet” – MAKOVECZ IMRE 1935-2011 időszaki kerítéskiállítás a magyar organikus építészet legnagyobb alakja előtt tiszteleg, halálának 10. évfordulója alkalmából. 

Tíz éve hunyt el Makovecz Imre

Tíz éve hunyt el Makovecz Imre

És tízéves az építész szellemi hagyatékát ápoló Makovecz Imre Alapítvány.

Szubjektív Makovecz jegyzetek

Szubjektív Makovecz jegyzetek

Építészeti szótár a makoveczi életmű kulcsfogalmaihoz

Hirdetés