Nem is akármilyen! – Zsitva Tibor építészportréi

Zsitva Tibor portrésorozata egy legendás építészgenerációnak állít emléket. Az Építészet hónapjában, az építészet világnapjának apropóján az OCTOGON online ebből a sorozatból válogatott fotókkal tiszteleg a szakma előtt.


Zsitva Tibor 2011-ben állította ki a FUGÁban az elmúlt évtizedek meghatározó építész mestereiről készített portrésorozatát. Zsitva maga is építész végzettségű, onnan indult az építészeti fotózás irányába. Évtizedeken át fényképezte a hazai építészeti termést, ennek során volt alkalma elmélyedni az életművekben, és személyesen megismerni a házak alkotóit. A fekete-fehér képeken a hazai építészeti szcéna ismert szereplőit egy-egy rájuk jellemző attribútummal együtt jelenítette meg. Ezt a keretet sokszor nem a szakmai eredmény, a ház, hanem az illetőnek a szakmában közismert hobbija, privát szenvedélye adja.

A megörökített kollégák egy olyan időszak ikonikus alkotói, amikor az építész-társadalom még valóban közösségként működött, intenzív személyes kapcsolatokkal, találkozásokkal; az egyes, meghatározó életművel rendelkező kollégák szívesen osztották meg privát érdeklődésük, akár egyéni hóbortjaik eredményét, legyen az a szakmához kapcsolódó háttértudás, vagy éppen egy hordó bor a saját szőlőből. A személyes ismeretség révén a portrésorozat az ábrázolt alanyok személyiségének lényegét tudta megragadni, ezzel nem pusztán dokumentum-értékű, de kivételes művészi memento is; egy olyan korszak lenyomata, amikor építésznek lenni nem pusztán napi nyolc órás szakmagyakorlást, de életformát jelentett, amelyben mindenfajta kultúrával, tradícióval összefüggő tevékenységnek volt helye.

Bár egy konkrét korszak ikonikus szereplőiről van szó, akik ma vagy jórészt nem aktívak, vagy sajnos már nincsenek közöttünk, az őket megjelenítő bensőséges képek azok számára is sokatmondóak lehetnek, akik a fiatalabb generáció tagjaiként nem találkoztak az idősebb kollégákkal. A fotósorozat készítője, Zsitva Tibor által válogatott képekkel köszöntjük az építész-szakmát, és annak mai gyakorlóit. 
 

Bálint ImreFinta József
Kévés GyörgyLázár Antal
Makovecz ImreMányi István
Nagy BálintVadász György

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építész is ember

Az építész is ember

Nem is akármilyen! – Zsitva Tibor építészportréi

Budapest jövője a mesterséges intelligencia szerint

Budapest jövője a mesterséges intelligencia szerint

Fővárosunk 2073-ban – ChatGPT és Midjurney víziók

Az a „szép sárga-világítós”

Az a „szép sárga-világítós”

Hegedűs Andrea textilművész kiállítása az Országút Galériában

Hirdetés