Hirdetés

Élete fordulópontjairól és a kedvenc épületeiről is beszélt a Budapest ONE tervezője. 

Paulinyi & Partners működéséről, a Biodóm komplexitásáról, a Budapest ONE és az Etele Plaza tervezői folyamatáról nyilatkozott Dr. Paulinyi Gergely, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója a Humans of Architecture magazinnak.

„Az építészet jelent számomra mindent az életben, és a családom. Építész akartam lenni ötéves korom óta, amikor megtaláltam a nagyapám egyetemi könyveit és rajzait” – kezdődik a Humans of Architecture Paulinyi Gergellyel készített interjúja.

A szintén építész nagypapa meghalt, mielőtt Paulinyi megszületett volna, ám a hagyatékának megtalálása alapvető hatást gyakorolt az unokára, ahogy később a londoni tanulmányai is:

„Egy teljesen más oktatási rendszerben találtam magam, ami kinyitotta a szememet a világra”.

Később, az egyetem elvégzése után saját irodát alapított Reith Andrással. A fenntarthatóságot a kezdetektől rendkívül fontosnak tartották, ami akkoriban egyáltalán nem volt magától értetődő. A válság évei megerősítették a stúdiót, mert előtérbe került az energiahatékonyság, a gazdaságos üzemeltetés.

Paulinyi Gergely - Fotó: Paulinyi & Partners

Paulinyi az etikus tervezésről is beszélt, amely szerint „nem szállunk ki a tervezési fázis után, hanem részt veszünk a további programokban és az épület fenntartásában is”.

„Gyökeresen változtatni kell a személyiségeden, ha jó építészetet akarsz csinálni. Tíz-húsz évvel ezelőtt művészek voltunk, most tanácsadók.

Az építészet jelenleg sokkal komplexebb személyiségeket igényel, mert a pénzügyi válság idején számos befektető építészek iránti bizalma elszállt, és sokkal fontosabbá vált a társadalmi felelősségvállalás az építészeknek.”

Gyakorlatiasabb szempontok is szóba kerültek, például a cég szerveződése, ami alapvetően a munkafolyamatokhoz igazodik, a tereket is ennek megfelelően struktúrálják. Nagyon gyorsan átszervezhető, nyitott irodákat használnak, és számtalan meeting roommal rendelkeznek – a legnagyobb közülük ötven fős –, a különböző méretű csapatokhoz igazodva. Ezen kívül speciális terek, kreatív helyiségek is találhatóak náluk.

Etele Plaza - Kép: Paulinyi & Partners

Paulinyi az interjúban a Pannon Park Biodómot, a „jelenlegi legnagyobb európai állatkert-fejlesztést” nevezte a kedvenc projektjének,  a „küldetése, a tervezése és a komplexitása miatt”. A másik kedvenc a közel 700 ezer négyzetméteres fejlesztési területen megvalósuló, teljesen parametrikus tervezésű Budapest ONE irodaház, egy optimumkereső épület, amely együttesen használja ki a telek potenciálját és reagál a környező, meglévő beépítésekre és hatásokra. Paulinyi arra is büszke, hogy az épület energiafelhasználását olyan „ősi módszerekkel” is csökkentették, mint a természetes szellőzés és világítás.

Az IoT-vel (Internet of Things) kapcsolatban az Etele Plazát említette, mint Budapest harmadik legnagyobb bevásárlóközpontját, ahol „számos okos IoT-megoldást használunk majd”.

Jelenleg a Paulinyi & Partners hatvanan dolgoznak, jellemzően baráti viszonyban, és „a fenti célokra fókuszló építészirodák közül a legnagyobbak vagyunk az országban”.

Képek: paulinyiandpartners.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

2050-re hatmilliárd városlakó lesz - fenntartható ez?

2050-re hatmilliárd városlakó lesz - fenntartható ez?

Íme a fenntartható városépítészetet támogató négy legfontosabb trend!

Tíz-húsz éve még művészek voltunk, most tanácsadók – Paulinyi Gergely a Humans of Architecture-ben

Tíz-húsz éve még művészek voltunk, most tanácsadók – Paulinyi Gergely a Humans of Architecture-ben

Élete fordulópontjairól és a kedvenc épületeiről is beszélt a Budapest ONE tervezője. 

Paulinyi & Partners: új név, új misszió

Paulinyi & Partners: új név, új misszió

Megújult névvel, szervezeti struktúrával és misszióval folytatja munkáját a hazai fenntartható építészet vezető cégcsoportja.

Hirdetés