Fényépítészet Japánból

Jamamoto Aszako a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a fény alkalmazásának gazdag tárházát mutatta be.

Keletről jön a fény, tartja a régi mondás, Jamamoto Aszako viszont ennek az ellenkezőjéről számolt be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. A kiotói Alphaville építésziroda különös figyelmet szentel a fénnyel való bánásra.

Az Alphaville-t alapító Jamamoto és társa, Takegucsi Kentaro egyaránt Kiotóban kezdték építészeti tanulmányaikat, majd Európában folytatták. Az építész a budapesti előadása elején elmondta, egy évig Franciaországban tanult, ahol azt tapasztalta, hogy nemcsak a két ország klímája tér el, hanem a természetes fények színe is. Az erősebb és világosabb japán napfényt szabályozni kell, Jamamoto ezért kevés, rafináltan elszórt megnyitást alkalmaz. A fény különleges szerepét számos példával illusztrálta prezentációjában.

A Kójaszan vendégházba a világ különböző részeiről érkeznek fiatalok, az épületben egyszerre van jelen a kapszulahotelek intimitása és az ifjúsági szállók aktivitása. A húszfős társalgót más nem is választja el a folyosótól, csak ez az oszlopsor, amelynek túloldalán apró, egyágyas szobákat találnak a diákok.

Az épület középső tengelyében a két fa oszlopsor közti folyosó található, amely felülről, oldalsó ablakokon át kap természetes fényt. A fentről leszűrődő finom fény hangsúlyozza a karcsú oszlopok könnyedségét, egyben tisztelgés a hagyományos japán építészet előtt.

 
Jamamoto kiemlten beszélt a szülővárosában, Kitotóban tervezett Nisiodzsi városi házról is. Az épületet egy 4x16 méteres telekre húzták fel, a szinteket a lehető legrugalmasabbra tervezték, 1x1 és 2x1 méteres, előregyártott betonpaneleket alkalmazva. Lakásként és/vagy munkahelyként használható, nagyon könnyen átalakítható úgynevezett „puha infrastruktúrát hoztak létre”, hűen a japán építészeti hagyományokhoz.

Igazi különlegességet jelentett a Honda autógyár városába, Szuzukába tervezett katolikus templom, amely lényegében a Hondának dolgozó latin-amerikai vendégmunkásoknak épült. A templom alatti teljes terület parkoló, mert a vallásgyakorlás előfeltétele, hogy a híveknek legyen hol megállniuk az autóval. De ne feledkezzünk meg a beltérről sem, ahová szintenként elcsúsztatott megnyitásokon át jut be a fény.

Éjszaka furcsa szerepcsere következik: a bentről kiszűrődő világítás sajátos fényekkel világítja meg az épület környékét.

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia minden előadásáról közöltünk rövid összefoglalót, legutóbb Isigami Dzsunja prezentációjáról írtunk.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így épül a világ legmagasabb faháza

Így épül a világ legmagasabb faháza

A több mint 85 méter magas épületben szálloda, lakások és irodák lesznek.

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

Nincs találat!

Hirdetés