Hirdetés

Fényépítészet Japánból

Jamamoto Aszako a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a fény alkalmazásának gazdag tárházát mutatta be.

Hirdetés

Keletről jön a fény, tartja a régi mondás, Jamamoto Aszako viszont ennek az ellenkezőjéről számolt be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. A kiotói Alphaville építésziroda különös figyelmet szentel a fénnyel való bánásra.

Az Alphaville-t alapító Jamamoto és társa, Takegucsi Kentaro egyaránt Kiotóban kezdték építészeti tanulmányaikat, majd Európában folytatták. Az építész a budapesti előadása elején elmondta, egy évig Franciaországban tanult, ahol azt tapasztalta, hogy nemcsak a két ország klímája tér el, hanem a természetes fények színe is. Az erősebb és világosabb japán napfényt szabályozni kell, Jamamoto ezért kevés, rafináltan elszórt megnyitást alkalmaz. A fény különleges szerepét számos példával illusztrálta prezentációjában.

A Kójaszan vendégházba a világ különböző részeiről érkeznek fiatalok, az épületben egyszerre van jelen a kapszulahotelek intimitása és az ifjúsági szállók aktivitása. A húszfős társalgót más nem is választja el a folyosótól, csak ez az oszlopsor, amelynek túloldalán apró, egyágyas szobákat találnak a diákok.

Az épület középső tengelyében a két fa oszlopsor közti folyosó található, amely felülről, oldalsó ablakokon át kap természetes fényt. A fentről leszűrődő finom fény hangsúlyozza a karcsú oszlopok könnyedségét, egyben tisztelgés a hagyományos japán építészet előtt.

 
Jamamoto kiemlten beszélt a szülővárosában, Kitotóban tervezett Nisiodzsi városi házról is. Az épületet egy 4x16 méteres telekre húzták fel, a szinteket a lehető legrugalmasabbra tervezték, 1x1 és 2x1 méteres, előregyártott betonpaneleket alkalmazva. Lakásként és/vagy munkahelyként használható, nagyon könnyen átalakítható úgynevezett „puha infrastruktúrát hoztak létre”, hűen a japán építészeti hagyományokhoz.

Igazi különlegességet jelentett a Honda autógyár városába, Szuzukába tervezett katolikus templom, amely lényegében a Hondának dolgozó latin-amerikai vendégmunkásoknak épült. A templom alatti teljes terület parkoló, mert a vallásgyakorlás előfeltétele, hogy a híveknek legyen hol megállniuk az autóval. De ne feledkezzünk meg a beltérről sem, ahová szintenként elcsúsztatott megnyitásokon át jut be a fény.

Éjszaka furcsa szerepcsere következik: a bentről kiszűrődő világítás sajátos fényekkel világítja meg az épület környékét.

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia minden előadásáról közöltünk rövid összefoglalót, legutóbb Isigami Dzsunja prezentációjáról írtunk.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Klaus Littmann erdője sokkoló disztópiát tár a világ elé. 

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Hogyan termel egy logó évi ötmillió dollárt egy városnak?

Még a betűtípus írásjeleinél is felhasználták a város jellegzetes épületeit, helyszíneit.

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Hirdetés