Hirdetés

Fényépítészet Japánból

Jamamoto Aszako a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a fény alkalmazásának gazdag tárházát mutatta be.

Hirdetés

Keletről jön a fény, tartja a régi mondás, Jamamoto Aszako viszont ennek az ellenkezőjéről számolt be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián. A kiotói Alphaville építésziroda különös figyelmet szentel a fénnyel való bánásra.

Az Alphaville-t alapító Jamamoto és társa, Takegucsi Kentaro egyaránt Kiotóban kezdték építészeti tanulmányaikat, majd Európában folytatták. Az építész a budapesti előadása elején elmondta, egy évig Franciaországban tanult, ahol azt tapasztalta, hogy nemcsak a két ország klímája tér el, hanem a természetes fények színe is. Az erősebb és világosabb japán napfényt szabályozni kell, Jamamoto ezért kevés, rafináltan elszórt megnyitást alkalmaz. A fény különleges szerepét számos példával illusztrálta prezentációjában.

A Kójaszan vendégházba a világ különböző részeiről érkeznek fiatalok, az épületben egyszerre van jelen a kapszulahotelek intimitása és az ifjúsági szállók aktivitása. A húszfős társalgót más nem is választja el a folyosótól, csak ez az oszlopsor, amelynek túloldalán apró, egyágyas szobákat találnak a diákok.

Az épület középső tengelyében a két fa oszlopsor közti folyosó található, amely felülről, oldalsó ablakokon át kap természetes fényt. A fentről leszűrődő finom fény hangsúlyozza a karcsú oszlopok könnyedségét, egyben tisztelgés a hagyományos japán építészet előtt.

 
Jamamoto kiemlten beszélt a szülővárosában, Kitotóban tervezett Nisiodzsi városi házról is. Az épületet egy 4x16 méteres telekre húzták fel, a szinteket a lehető legrugalmasabbra tervezték, 1x1 és 2x1 méteres, előregyártott betonpaneleket alkalmazva. Lakásként és/vagy munkahelyként használható, nagyon könnyen átalakítható úgynevezett „puha infrastruktúrát hoztak létre”, hűen a japán építészeti hagyományokhoz.

Igazi különlegességet jelentett a Honda autógyár városába, Szuzukába tervezett katolikus templom, amely lényegében a Hondának dolgozó latin-amerikai vendégmunkásoknak épült. A templom alatti teljes terület parkoló, mert a vallásgyakorlás előfeltétele, hogy a híveknek legyen hol megállniuk az autóval. De ne feledkezzünk meg a beltérről sem, ahová szintenként elcsúsztatott megnyitásokon át jut be a fény.

Éjszaka furcsa szerepcsere következik: a bentről kiszűrődő világítás sajátos fényekkel világítja meg az épület környékét.

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia minden előadásáról közöltünk rövid összefoglalót, legutóbb Isigami Dzsunja prezentációjáról írtunk.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Hajógyár helyett lebegő konténerek: a Bjarke Ingels Group kollégiumot tervez Koppenhágában.

Hirdetés