Hirdetés

2050-ig folyamatosan fejlesztik az új negyedet, amelynek bármely pontjáról öt perc sétával elérhető egy köztér.

Új városrészt épít a Dominikai Köztársaság fővárosa, Santo Domingo agglomerációjában az Urban Design Lab. A Plan Triángulo nevű projekt jelmondata „5 minutes city” lett, merthogy a koncepció szerint az új városrész bármely pontjáról legfeljebb 5 perc sétával eljutni majd valamilyen közösségi térre.

Bár elsőre nem hangzik bonyolultnak „ötperces várost” tervezni, az UDL esetében kihívást jelentett, hogy a fejlesztési terület, Ciudad Juan Bosch jelenleg klasszikus alvóváros, alacsony beépítési sűrűséggel, gyenge infrastruktúrával, erősen hiányos tömegközlekedéssel, alközpontok nélkül – éppen ezért a tervezés előtt kutatásokat végeztek, majd workshopokat tartottak a helyiekkel közösen.

A végeredmény egy hosszú távú, 2050-ig szóló fejlesztési stratégia, amely során 400 ezresre bővül a jelenleg 150 ezres városrész. 

A 2400 hektáros területen minden lakosra hat négyzetméter zöldterület jut, az új közlekedési tengelyeken munkahelyek jönnek létre, és lesznek aktív kikapcsolódásra alkalmas területek is. Ezen kívül végre megnézhetünk egy városfejlesztési videót karibi pop aláfestéssel.  

Plan Triangulo - a metropolitan strategy for Ciudad Juan Bosch from superwien urbanism ZT OG on Vimeo.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új városi séta a design jegyében

Új városi séta a design jegyében

A Kézzel készült Budapest elnevezésű séta keretében szemüveget próbálunk a Tiptonban, lelassulunk a Pauzában és meglessük a MONO-ban, hol készültek az olimpikonok formaruhái.

Budapest, ahogy Kádár elvtárs látta

Budapest, ahogy Kádár elvtárs látta

A KÉK városi sétája a Magyar Nemzeti Galéria munkatársaival.

Nincs találat!

Hirdetés