Óráknak tervezett múzeumot a BIG Svájcban

Az Audemars Piguet óragyűjteményének 300 darabja tekinthető meg.

Svájcban tervezett múzeumot a BIG: a spirális alakú épület az Audemars Piguet óragyártó cég kollekciójának ad helyet Vallée de Joux-ban. A híres óragyártó története itt kezdődött el 1875-ben, itt állt az eredeti gyára is. A történelmi épületet a CCHE svájci építészeti iroda újította fel, és ehhez kapcsolták hozzá a BIG ívelt üvegfalakkal és zöld tetővel bíró, a mechanikus órák szerkezetét megidéző múzeumát.

A konstrukció érdekessége abban rejlik, hogy nincsenek falak és tartóoszlopok, funkcióikat teherbíró üvegfalak látják el, pazar kilátását biztosítva a Jura hegységre. 

Az üvegfalak az óramutató járásával megegyező irányban lettek beépítve, amely olyan hatást kelt, mintha egy óra szerkezetében járnánk. A múzeum mennyezetét és homlokzatát bronz hálóval fedték azért, hogy szűrje a napfényt, a tetejét pedig befüvesítették. 

A kiállítóteret a német Atelier Brückner építészeti stúdió tervezte, a márka gyűjteményéből mintegy 300 órát lehet megtekinteni. A spirál közepén helyezkedik el az Audemars Piguet ikonikus órája, az Universelle, amelyet 1899-ben készítettek el. Eköré rendeződik a többi óra, így az egész olyan, mint a bolygók helyzete a naprendszerben. A kiállított modelleken keresztül bemutatják az órák működését, de vannak interaktív kijelzők is, ha esetleg valaki meg akarná nézni, hogyan kell órát készíteni. Ehhez nyújtanak segítséget azok a műhelyek is, amelyekben az érdeklődők munka közben láthatják az Audemars Piguet dolgozóit.

Az eredeti tervek szerint a múzeumot 2020 nyarán nyitnák meg, de a koronavírus miatt egyelőre kérdéses a pontos dátum.

UPDATE: az Audemars Pigue közleménye szerint a múzeum június 25-én megnyílt.

Forrás: dezeen.com




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Magyar építészek nyerték az izlandi múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot

Magyar építészek nyerték az izlandi múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot

Az épület olyan, mintha a látogató nem egy múzeumba, hanem magába a tájba sétálna bele.

Nincs találat!

Hirdetés