Az Audemars Piguet óragyűjteményének 300 darabja tekinthető meg.

Svájcban tervezett múzeumot a BIG: a spirális alakú épület az Audemars Piguet óragyártó cég kollekciójának ad helyet Vallée de Joux-ban. A híres óragyártó története itt kezdődött el 1875-ben, itt állt az eredeti gyára is. A történelmi épületet a CCHE svájci építészeti iroda újította fel, és ehhez kapcsolták hozzá a BIG ívelt üvegfalakkal és zöld tetővel bíró, a mechanikus órák szerkezetét megidéző múzeumát.

A konstrukció érdekessége abban rejlik, hogy nincsenek falak és tartóoszlopok, funkcióikat teherbíró üvegfalak látják el, pazar kilátását biztosítva a Jura hegységre. 

Az üvegfalak az óramutató járásával megegyező irányban lettek beépítve, amely olyan hatást kelt, mintha egy óra szerkezetében járnánk. A múzeum mennyezetét és homlokzatát bronz hálóval fedték azért, hogy szűrje a napfényt, a tetejét pedig befüvesítették. 

A kiállítóteret a német Atelier Brückner építészeti stúdió tervezte, a márka gyűjteményéből mintegy 300 órát lehet megtekinteni. A spirál közepén helyezkedik el az Audemars Piguet ikonikus órája, az Universelle, amelyet 1899-ben készítettek el. Eköré rendeződik a többi óra, így az egész olyan, mint a bolygók helyzete a naprendszerben. A kiállított modelleken keresztül bemutatják az órák működését, de vannak interaktív kijelzők is, ha esetleg valaki meg akarná nézni, hogyan kell órát készíteni. Ehhez nyújtanak segítséget azok a műhelyek is, amelyekben az érdeklődők munka közben láthatják az Audemars Piguet dolgozóit.

Az eredeti tervek szerint a múzeumot 2020 nyarán nyitnák meg, de a koronavírus miatt egyelőre kérdéses a pontos dátum.

UPDATE: az Audemars Pigue közleménye szerint a múzeum június 25-én megnyílt.

Forrás: dezeen.com
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy kiállítás arról, mi marad a kiállításokból

Egy kiállítás arról, mi marad a kiállításokból

Katalógus Katalógus az ISBN Galériában.

Madárszálloda

Madárszálloda

Madárházakkal körbevett lombkorona-szobát épített a dán BIG.

Egy monolit önazonosságáról

Egy monolit önazonosságáról

Az új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont. Cikkünk az OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszámából.

Hirdetés