Hirdetés

Kortárs üvegművészeti múzeumot tervezett a LAB5

LEJÁTSZÁS:

«
»
0.7X 1X 1.2X 1.5X 1.7X 2X

Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész és a felesége, Lugossy Mária szobrászművész a magyar üvegművészet meghatározó alakjai. Nevük szinte egyet jelent a magyar üvegművészet kezdetével, illetve fogalom a nemzetközi kortárs üvegművészeti színtéren. A hazai közönség számára életművük azonban még felfedezésre vár. A hazai üvegművészetről, annak jelentőségéről és egy jövőbeni üvegmúzeum létrejöttének részleteiről Bohus Eszterrel, a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért alapítójával és Dobos András építésszel, a LAB5 Építésziroda egyik alapítójával beszélget Molnár Zsuzsanna az Octogon podcastban.

Természetesen nemcsak a napra pontosan ma három éve elhunyt Bohus Zoltán, illetve Lugossy Mária szolgáltak rá, hogy munkásságuk ismertté váljon és nemzetközi kontextusba kerüljön, ugyanez a teljes hazai üveges szakmára is igaz.

Ennek szándékával jött létre a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért. Az alapítvány tervei között szerepel többek között a Térspirál – Kortárs Üvegművészeti Múzeum létrehozása, aminek az a célja, hogy bemutassa és forgalmazza az elmúlt ötven év és a jelen kiemelkedő magyar és európai képzőművészeti üvegalkotásait.

A múzeum épületének megtervezésére a LAB5 Építésziroda kapott felkérést. Az építészek Bohus Zoltán Térspirál II. című műalkotásának formai jellemzőit vették alapul, ebből inspirálódva fogtak hozzá a tervezési munkálatokhoz. Műsorunkban beszélgetünk természetesen az épületről is, annak sajátosságairól és a tervezés folyamatáról azonban korábban megjelent interjúnkban is beszámolunk. 

Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum
Helyszín: Budapest
Építtető: Bohus Eszter
Tervezés: 2019
Lépték: 5000 m2
Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Urnukh Darizav, Kozma Zoltán, Székely Dávid
Makett: Modellab
Főtanácsadó: Balogh Eleonóra
Igazgatási és gyűjteményi főtanácsadó: Bettina Tschumi
Látványtervek: LAB5 architects

Képgalériánkban a kortárs üveges szakma képviselőinek munkái közül válogatunk, kattints a nagyméretű képekért!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvan az Építészet Világnapja plakátja

Megvan az Építészet Világnapja plakátja

A jordániai Huda Gharandouqa nyerte a Nemzetközi Építész Szövetség (Union Internationale de Architectes, UIA) plakátversenyét, amelyet az idei Építészet Világnapjára hirdettek meg. 

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Terápiás kertek és tükör nélküli fürdőszobák lesznek a megfizethető lakásokban.

Meghalt Kapy Jenő

Meghalt Kapy Jenő

Hosszan tartó betegség után hunyt el 77 éves korában 2019. augusztus 19-én.

Hirdetés