Hirdetés

Zenés képeskönyv a fővárosról

Számtalan válogatás született már különböző portálokon azokból a kuplékból, sanzonokból, táncdalokból és underground vagy épp mainstream szerzeményekből, melyek a főváros szép és árnyékos oldalát hozzák test- illetve fülközelbe. Ehhez csatlakozunk most hétvégi ajánlatunkkal, amelyben örök klasszikusok és kevésbé ismert dalok egyaránt helyet kaptak. És hogy az építészetet se száműzzük, a dalok mellé a keletkezésük idejéből származó archív felvételeket párosítottunk a Fortepan kimeríthetetlen gyűjteményéből. 

 

Voltál-e boldog már Pesten,
Kaptál-e csókot Budán?
Ültél-e édes kettesben
A Szigeten, szerelmesen, éjfél után?
Állj meg a Lánchídon egyszer,
Ha elömlik a holdsugár.
És rögtön megérted, hogy mért kell itt élned,
Hogy mért Pesten legszebb a nyár?

/Hajdu Imre–Szilágyi László (énekes: Kalmár Pál, Paudits Béla) a Tokaji rapszódia című filmből/
 

Fortepan / Hámori Gyula, 1947.

A Budapestet megörökítő zenék választéka bőséges, ahogy az ilyen tematikájú válogatások száma is tekintélyes. Alternatív, underground, nyálas-szentimentális, intellektuális, kemény és kávéházi nosztalgia –

a zene Budapest elválaszthatatlan, hagyományos tartozéka. 

Maga a Fővárosi Önkormányzat is hirdetett pályázatot 2018-ban Budapest tematikájú dalok szerzésére, a legjobbakat CD-n is megjelentette. A gyökerek a századelő kávéházi és színházi kultúrájához a pesti kabaréhoz vezetnek, a kuplék és sanzonok világához. Ezekben a dalokban benne van a város egész huszadik századi története, nem véletlen, hogy az utókor időről időre előszerettel veszi elő őket, és nem csak a nosztalgia jegyében. Mi most olyan songokat gyűjtöttünk csokorba, amelyek egy-egy ikonikus helyszínnek vagy Budapest imidzsétől elválaszthatatlan hangulatnak állítanak örök emléket. Hallgassátok figyelemmel, némely sor aktuálisabb, mint valaha...
 


Fortepan / Magyar Műszaki Múzeum témagyűjteménye, Vértes Vilmos István gyűjteménye

Nézze meg csak Budapestet éjjel / zene: Zerkovitz Béla - szöveg: Vécsey Sándor, 1913

1980-ban született a Budapest Orfeum című, tíz évig sikerrel játszott előadás, melyet a Nemzeti Színházban mutattak be, majd 1983-tól a Katona József Színházban játszottak 1990-ig. Orosz István zongorakíséretével Benedek Miklós, Császár Angela és Szacsvay László korabeli dalok és kabaré-részletek segítségével idézi fel Magyarország 1907 és 1950 közötti történelmét, természetesen Budapest fókusszal.

Találkozhatsz akárhány gyökérrel,
egész mást lát, ki nézi Budapestet éjjel

 

 


Budai Vár. Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

Pest megér egy estet / zene: Hajdu Júlia - szöveg: Brand István, 1960.

Egy nagy lendülettel átugorjuk a két világháborút, és máris a huszadik század hatvanas éveiben találjuk magunkat, abban az ikonikus korszakban, amikor Keleten és Nyugaton egyaránt forrongott az értelmiség, a modernitás épp győzelemre állt. A hatvanas évek kultúrája máig sokakban nosztalgiát ébreszt, zenében, filmben sokan idézték meg a korszak karakteres, színes világát, amely minden ellentmondása mellett kétségkívül messze volt a dekadenciától.

Örökbecsű darab Tímár Péter Csinibabája (1997), amely a rendszerváltás utáni kezdődő kiábrándultságból tekint vissza a vasfüggöny mögötti budapesti paradicsomra. A hatvanas évek táncdalaira felfűzött sztoriban a kor színészsztárjai fakadtak dalra, még Cseh Tamás is eldúdolt egy retró számot. A filmben is megjelenő dalt most acapella előadásban idézzük

Látni fogja már az első csók után, hogy Pest megér egy estet!

 


Fortepan / Lencse Zoltán, 1962.

Különös éjszaka volt / zene: Nádas Gábor - szöveg: ifj Kalmár Tibor, 1960.

Ez viszont az igazi Csinibaba, Lázár Kati és Gálvölgyi János felejthetetlen duettje a mozgalom hevétől átitatott, zátonyra futott hajdani szerelem alkonyán. A rendőrnő és a házmester olvadozik a különös éjszakában, a hatvanas évek Budapestjén.

Micsoda éjszaka volt
Fények úsztak a Dunán
Mint játékos papírhajók

 

 


Igazoltatás a Blahán. Fortepan / Magyar Rendőr, 1984.

Budapest / zene: Cseh Tamás, Másik János - szöveg: Bereményi Géza, 1977. Levél nővéremnek albumról

Ha már Cseh Tamás szóba került a Csinibabában alakított frenetikus apaszerepe kapcsán, kihagyhatatlan az a Budapest-dal, amit még messze nem apányi-korában írt. Már a hetvenes években járunk, annak is a végén, amikor a hatvanas évek optimizmusa már belefulladt a létező szocializmus szürke porába.

A mélabús nóta szövegében sűrítve ott van minden, ami akkor a városlakók hétköznapjait jelentette. A Másik Jánossal közösen előadott dal örökre megrezgette egy generáció idegszálait, és vélhetően csak az nem hallotta még, akinek nincs füle.

Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már? Felismer tanár úr, vagy tán elfelejtett már?

 


Fortepan / Belházy Miklós, 1960.

Nékem csak budapest kell / zene: Fényes Szabolcs - szöveg: Romhányi József, 1961/2007

Nem akármilyen nevek fémjelzik a következő szerzeményt sem. Fényes Szabolcs a háború előtt és után is sikeres dalszerző volt, a klasszikus kuplék hagyományait folytatta. Romhányi József nevét Mézga Géza, Dr. Bubó, Mekk mester illetve Frédi és Béni szövegei tették halhatatlanná.

Nem véletlen, hogy a 2007-ben virtuóz cigányzenészekből és rockzenészekből alakult, örökzöld slágereket és kuplékat alternatív életre keltő Budapest bár is elővette. A felvételen Németh Juci hangján szólal meg

...nékem csak Budapest kell,
Hol az ember kora reggel szívesen kel,
Mert imádom forró szerelemmel!

 


Kőbányai Textilművek Női munkásszállása. Fortepan / Horváth Péter, 1985.

Kőbánya blues / zene: Póka Egon - szöveg: Hobo (Földes László), 1982

Hagyjuk most magunk mögött a negédet, a 80-as évek durva valóságában vagyunk, a rendszerváltás még csak álom (és nem rémálom) Kőbánya pedig végképp nem az álmok földje. Hanem hogy micsoda, azt Hobo korrektül összefoglalta. Ez is Budapest..

Az orrodban, ha túrsz – ez a Kőbánya Blues

 

 

 


Lövölde tér. Fortepan / FSZEK Budapest gyűjtemény, Sándor György

Lövölde tér / zene: Másik János - szöveg: Kern András, 1985

Nyomasztó helyek Kőbányán kívül is akadnak. Kern András mostanában a második kerületben parkol a járdán, negyven éve viszont még sokkal kevésbé előkelő helyen, a hatodik kerületben csatangolt – gyalog.

Ott, ahol egy évtizeddel korábban én is csellengtem, loholtam, vártam a trolira, vettem sportszeletet a megállóban a bódéban kuksoló nénitől – mivelhogy a Lövölde tér mellett jártam iskolába. És Kern nem hazudik: ott tényleg mindig hideg van...

Lövölde tér, köd ül a zugokban
És fúj a szél a Liget felől unottan

 


A Duna InterContinental szálloda (Finta József). Fortepan / Vimola Károly, 1977.

Utcákon, tereken / Pa-dö-dö, zene: Gerendás Péter - szöveg: Falusi Mariann, Lang Györgyi, Gerényi Katalin, Plitz Zoltán, 1994

A rendszerváltás után aztán minden megváltozott, még a Lövölde tér is: kapott egy LIDL áruházat a trafik helyett. Budapest viszont maradt, ami volt, nagy olvasztótégely: underground és magaskultúra, öltönyös urak és szakadt csövesek, kallódó értelmiségiek közös otthona. Szomorúan is szeretjük.

Szakadt ülés a villamosokon
Mégis ez a kedvenc városom

 

 


Felsőerdősor utca. Fortepan / Kereki Sándor

Hello tourist! / Emil.RuleZ!, zene: Hegyi György, Fekete Kovács Kornél, Hajós András, Faltay Csaba, Verasztó Gyula - szöveg: Hegyi György, Hajós András

Dübörgött a rendszerváltás, fellibbent a vasfüggöny, kitágult a perspektíva – a Nyugat beköltözött Budapestre is. Hogy ez jó lesz-e nekünk, vagy sem, afelől már akkor is voltak kétségek. A mából visszatekintve úgy tűnik, két szék között próbálunk lavírozni azóta is, ízlés dolga, ki hová szeretné illeszteni a becses fenekét. Mindenesetre már akkor is látta, akinek volt szeme, hogy az import kolbászból készült kerítés nem biztos, hogy sokáig tartós marad a magyar pusztán. „A hihetetlen önirónia és nem akármilyen humorfaktor mögött olyan zeneiség bújik meg, ami ritka a magyar zenében!” – írta egy kommentelő a kilencvenes évek közepén, a rendszerváltó értelmiségi sokkban alakult zenekar számát véleményezve. 

 

look at the hill there is a castel
it was the old king's residency
we have no more kings
because Hungary is a parlemental democracy

 

 

 


Ganz „ipari csuklós” villamos. Fortepan / Jankovszky György

Balkon / Koncz Zsuzsa, zene: Tolcsvay László - szöveg: Tóth Krisztina, Tolcsvay Nagy László, 2006

Lassacskán be kell látnunk, hogy bár ahogy telik az idő, talán elvágyódunk, hív a természet, mégis, kiirthatatlanul belénk vésődött a város lenyomata. Ha ki sem mondjuk a nevét, akkor is tudjuk, hogy csakis Budapestről lehet szó.

A kávé rég kihűlt a konyhaasztalon,
és hallod, hogy jár a villamos .
De jó így állni itt a szürke balkonon,
utazni, menni kéne most.

 


Népstadion Szoborkert, Tornászklányok. (Győri Dezső 1958.) Fortepan / Kriss Géza

Queen koncert Budapest / Freddy Mercury, 1986.

Tegyük hát fel a koronát a főváros fejére azzal a dallal, ami igazi hungarikum, és nem akárki dalolja el Budapest lelkes lakóinak. A Queen karrierje csúcsán jött el Magyarországra, hatalmas nagy dolog volt ez a szakadozó vasfüggöny innenső oldalán. Még akkor is, ha a a zsúfolásig telt régi Népstadion felső soraiban ülve csak annyit láttunk, hogy a színpadon egy pici fehér pont ugrabugrál.

A gyerekeim negyven év után is azt mondják erre: hű, mama te is ott voltál? Igen, ott voltunk a Dunaparton, csápoltunk a tömegben, és elérzékenyültünk a Tavaszi szél dallamára, ahogy most is, minden alkalommal, ha megnézzük ezt a videót. A megtiszteltetés Budapestnek szólt, jó, hogy őrzi a felvétel; az már csak ráadás, hogy a régi Népstadion emlékével együtt. 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nagykörút_ON

Nagykörút_ON

A Főváros és az érintett kerületek együttműködésében újul meg a Nagykörút

Nékem csak Budapest kell...

Nékem csak Budapest kell...

Zenés képeskönyv a fővárosról

Budapesti kalauz (nem csak) marslakók számára – 4. rész

Budapesti kalauz (nem csak) marslakók számára – 4. rész

A Duna, költők és a mulandóság 

Hirdetés