Hirdetés

Hamarosan több mint 800 szakember dolgozik majd egyszerre Buda legnagyobb bevásárlóközpontján.

Hirdetés

A hazai lakossági igényeket is feltérképezték és figyelembe vették a főváros első okosplázájának megtervezésekor. Az Etele Plaza kialakításánál minden technológiai újítást és bérlői tapasztalatot felhasználnak ahhoz, hogy a várhatóan napi 50 ezer vásárló teljesen eltérő útvonalakat bejárva is a megfelelő helyen és időben találkozzon a vágyott termékekkel és szolgáltatásokkal. A Futureal-csoport  XI. kerületi fejlesztésének kivitelezése mára előrehaladott állapotba került. Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontjának falszerkezeti munkálatai is hamarosan befejeződnek.

Egyszerre több mint 400 szakember dolgozik Őrmezőn az Etele Plaza létrehozásán és ez a szám hamarosan több mint a duplájára nő. A közel 10 ezer tonna betonacél és 73 ezer m3 beton felhasználásának köszönhetően már 35 méterre magasodik ki az újgenerációs bevásárló- és szórakoztatóközpont. Speciális feladatot jelent az 4-es metró alagútja feletti építkezés, mivel a munkálatoknak úgy kell megvalósulnia, hogy se a fejlesztés se a kész épület ne legyen hatással a metró működésére. A komplexum különlegessége, hogy

a metrókihúzó műtárgy a pláza földszintjét két részre osztja, így az épületet az emeleten hídgerendákkal kötik össze, ezek közül a leghosszabb majdnem 25 méter.

Augusztus végén bekerültek a plázába az egyenként akár 10 tonnát is nyomó nehézgépészeti berendezések. Egy 500 tonnás, 100 méteres gémmel rendelkező daru négy hűtőtornyot és kilenc folyadékhűtőt emelt be a helyére. A terveknek megfelelő ütemben haladó 55 000 négyzetméter bérbeadható területű Etele Plaza már ősszel szerkezetkészé válhat.

A Corvin Sétány fejlesztését is jegyző Futureal-csoport a közismert sétány koncepciójától eltérően az Őrmező és Kelenföld határán megvalósuló új városközpont hajtóerejévé nem egy közterületet, hanem a tömegközlekedést tette, amihez a folyamatosan megújuló zöldterületek kapcsolódnak. Elsőként az Etele Park, majd a pláza körüli utak, végül az Etele tér nyeri el friss arculatát. A hetvenes években az őrmezői és a kelenföldi oldalon kialakított lakófunkciók nem társultak az itt élőket kiszolgáló szolgáltatási és kereskedelemi lehetőségekkel. Ennek a hiánynak a pótlására valósul meg az Etele Plaza az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában. A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épített komplexum - közvetlen járatokkal - akár 10 perc alatt is elérhető a belvárosból. Az idén nyáron átadott 1-es villamos új, XI. kerületi szakasza tovább bővíti az átszállási lehetőségeket.

A plázák ötödik generációját képviselő Etele Plaza főbejárati homlokzatát Magyarország legnagyobb 1200 négyzetméteres üvegfal szerkezete, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formája teszik egyedivé.

A belső térben egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős média felület tájékoztatja a látogatókat. A bevásárlóközpontban összesen 180 üzlethelyiséget alakítanak ki. A legnagyobb divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre, valamint közel 1300 parkolóhely áll rendelkezésre. Az okosplázában a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.

Az Etele Plaza egyben Dél-Buda új kereskedelmi hajtóerejévé válik majd, így a fejlesztésben érintett állami szereplők is figyelemmel követik megvalósulását. Az önkormányzat és fejlesztő társaság a projekt előkészítésétől szoros és konstruktív együttműködés alakított ki, hogy szakmai megközelítésből és a környék szempontjából is optimális végeredmény szülessen. Az egyeztetések keretében Újbuda önkormányzatának képviselői is terepszemlét tartottak az építkezésen, hogy a Futureal vezetésével személyesen is megismerjék a projekt állapotát.

„Az Etele Plaza tervezése és megvalósítása során kiemelt szempont volt a kreativitás, a fenntarthatóság és az innováció. A bevásárlóközpont belső tereinek részletgazdag kialakítása, az itt található különleges szolgáltatások, technológiák és széles termékválaszték valódi minőségi időtöltést nyújt majd a vásárlók számára” – mondta Tatár Tibor, a Futureal-csoport vezérigazgatója.

„Kelenföld és Őrmező fejlődésének hatalmas lendületet ad az Etele Plaza, amely egyben egy új városközpont 21. századi kiskereskedelmi és szolgáltatási ellátottságát is biztosítja majd. Minden beruházóval, így a Futureal-csoporttal is folyamatosan egyeztetünk azért, hogy a kerületben bármi is épül, az az újbudai lakosok kényelmét és javát szolgálja, illetve hasonlóan az Etele Plazához jövőbe mutató beruházás legyen” – hangsúlyozta Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

Az épületben olyan, a fenntarthatósági szempontból is legkorszerűbb, környezettudatos megoldásokat alkalmaznak, mint a hőszivattyús légkezelő technológia, az épület természetes átszellőztetésének lehetősége vagy az árnyékoló rendszerrel ellátott üvegtető. Az Etele Plaza tetejét zöldfelületek színesítik, ahol változatos növények ékesítik az étteremi szint teraszkapcsolatát, emellett a fitnesz részleg fákkal, cserjével és fűfélékkel beültetett kerttel is kiegészül majd.

Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövőtudatos plázák Budapesten, Tallinban és Belgrádban

Jövőtudatos plázák Budapesten, Tallinban és Belgrádban

Az újgenerációs bevásárlóközpontok az építészeti megoldásaikkal és egyedi szolgáltatásaikkal új fejezetet nyitnak a CEE régióban.

Elindult a Dél-Buda Városközpont Fejlesztés Újbudán

Elindult a Dél-Buda Városközpont Fejlesztés Újbudán

Az Etele Plaza és a Budapest ONE a jövőbeni növekedés meghatározó katalizátora lesz a dél-budai régióban.

Okospláza és futurisztikikus irodaház? Ez a jövő Kelenföldje

Okospláza és futurisztikikus irodaház? Ez a jövő Kelenföldje

Nagyszabású építkezések formálják át Kelenföldet. 

Hirdetés