Hamarosan több mint 800 szakember dolgozik majd egyszerre Buda legnagyobb bevásárlóközpontján.

A hazai lakossági igényeket is feltérképezték és figyelembe vették a főváros első okosplázájának megtervezésekor. Az Etele Plaza kialakításánál minden technológiai újítást és bérlői tapasztalatot felhasználnak ahhoz, hogy a várhatóan napi 50 ezer vásárló teljesen eltérő útvonalakat bejárva is a megfelelő helyen és időben találkozzon a vágyott termékekkel és szolgáltatásokkal. A Futureal-csoport  XI. kerületi fejlesztésének kivitelezése mára előrehaladott állapotba került. Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontjának falszerkezeti munkálatai is hamarosan befejeződnek.

Egyszerre több mint 400 szakember dolgozik Őrmezőn az Etele Plaza létrehozásán és ez a szám hamarosan több mint a duplájára nő. A közel 10 ezer tonna betonacél és 73 ezer m3 beton felhasználásának köszönhetően már 35 méterre magasodik ki az újgenerációs bevásárló- és szórakoztatóközpont. Speciális feladatot jelent az 4-es metró alagútja feletti építkezés, mivel a munkálatoknak úgy kell megvalósulnia, hogy se a fejlesztés se a kész épület ne legyen hatással a metró működésére. A komplexum különlegessége, hogy

a metrókihúzó műtárgy a pláza földszintjét két részre osztja, így az épületet az emeleten hídgerendákkal kötik össze, ezek közül a leghosszabb majdnem 25 méter.

Augusztus végén bekerültek a plázába az egyenként akár 10 tonnát is nyomó nehézgépészeti berendezések. Egy 500 tonnás, 100 méteres gémmel rendelkező daru négy hűtőtornyot és kilenc folyadékhűtőt emelt be a helyére. A terveknek megfelelő ütemben haladó 55 000 négyzetméter bérbeadható területű Etele Plaza már ősszel szerkezetkészé válhat.

A Corvin Sétány fejlesztését is jegyző Futureal-csoport a közismert sétány koncepciójától eltérően az Őrmező és Kelenföld határán megvalósuló új városközpont hajtóerejévé nem egy közterületet, hanem a tömegközlekedést tette, amihez a folyamatosan megújuló zöldterületek kapcsolódnak. Elsőként az Etele Park, majd a pláza körüli utak, végül az Etele tér nyeri el friss arculatát. A hetvenes években az őrmezői és a kelenföldi oldalon kialakított lakófunkciók nem társultak az itt élőket kiszolgáló szolgáltatási és kereskedelemi lehetőségekkel. Ennek a hiánynak a pótlására valósul meg az Etele Plaza az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában. A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épített komplexum - közvetlen járatokkal - akár 10 perc alatt is elérhető a belvárosból. Az idén nyáron átadott 1-es villamos új, XI. kerületi szakasza tovább bővíti az átszállási lehetőségeket.

A plázák ötödik generációját képviselő Etele Plaza főbejárati homlokzatát Magyarország legnagyobb 1200 négyzetméteres üvegfal szerkezete, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formája teszik egyedivé.

A belső térben egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős média felület tájékoztatja a látogatókat. A bevásárlóközpontban összesen 180 üzlethelyiséget alakítanak ki. A legnagyobb divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre, valamint közel 1300 parkolóhely áll rendelkezésre. Az okosplázában a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.

Az Etele Plaza egyben Dél-Buda új kereskedelmi hajtóerejévé válik majd, így a fejlesztésben érintett állami szereplők is figyelemmel követik megvalósulását. Az önkormányzat és fejlesztő társaság a projekt előkészítésétől szoros és konstruktív együttműködés alakított ki, hogy szakmai megközelítésből és a környék szempontjából is optimális végeredmény szülessen. Az egyeztetések keretében Újbuda önkormányzatának képviselői is terepszemlét tartottak az építkezésen, hogy a Futureal vezetésével személyesen is megismerjék a projekt állapotát.

„Az Etele Plaza tervezése és megvalósítása során kiemelt szempont volt a kreativitás, a fenntarthatóság és az innováció. A bevásárlóközpont belső tereinek részletgazdag kialakítása, az itt található különleges szolgáltatások, technológiák és széles termékválaszték valódi minőségi időtöltést nyújt majd a vásárlók számára” – mondta Tatár Tibor, a Futureal-csoport vezérigazgatója.

„Kelenföld és Őrmező fejlődésének hatalmas lendületet ad az Etele Plaza, amely egyben egy új városközpont 21. századi kiskereskedelmi és szolgáltatási ellátottságát is biztosítja majd. Minden beruházóval, így a Futureal-csoporttal is folyamatosan egyeztetünk azért, hogy a kerületben bármi is épül, az az újbudai lakosok kényelmét és javát szolgálja, illetve hasonlóan az Etele Plazához jövőbe mutató beruházás legyen” – hangsúlyozta Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

Az épületben olyan, a fenntarthatósági szempontból is legkorszerűbb, környezettudatos megoldásokat alkalmaznak, mint a hőszivattyús légkezelő technológia, az épület természetes átszellőztetésének lehetősége vagy az árnyékoló rendszerrel ellátott üvegtető. Az Etele Plaza tetejét zöldfelületek színesítik, ahol változatos növények ékesítik az étteremi szint teraszkapcsolatát, emellett a fitnesz részleg fákkal, cserjével és fűfélékkel beültetett kerttel is kiegészül majd.

Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Praktikus, esztétikus és intelligens árnyékolók
  • 2021-05-11 09:13
  • Deco

Praktikus, esztétikus és intelligens árnyékolók

Fény-, hő- és zajvédelem.

Hagyományos házépítés – Román Árpád építész előadása

Hagyományos házépítés – Román Árpád építész előadása

A műemlékvédelmi szakmérnök május 17-én ad elő a MÉSZ szervezésében.

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében.

Hirdetés