Az OCTOGON online szerkesztősége összegyűjtötte a legizgalmasabb építészeti témájú programokat

Az idén 20 éves Budapest Design Week (BDW) még javában zajlik a héten. A jubileumi programsorozatból pedig összeszedtünk néhány, kifejezetten az építészet szerelmeseit célzó sétát, épületbejárást, előadást, workshopot és kerekasztal beszélgetést. Sűrű napoknak nézünk elébe!

 


Épületbejárások 

Az építészet kapcsán mindig izgalmas, amikor nem csak távolról lehet szemlélni, hanem a fizikai térben is meg lehet tapasztalni egy-egy épület és tér hatását. A BDW repertoárjában a héten a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szervez város- és épülettörténeti sétát. A világhírű iparművész egykori budapesti otthona a korabeli „Csikágó” egyik izgalmas újítása volt, de a séta az épület környékére, a külső Erzsébetvárosba is kivezeti majd a résztvevőket, megvizsgálva a kerület szerkezetét és történeti kontextusát. (Időpont: 2023. október 14. 11:00-12:30)
 


A Minusplus építésziroda a Nyitott Stúdiók keretében az Etele Pláza belsejébe, Budapest legújabb mozijába kalauzolja az érdeklődőket (Időpontok: 2023. október 13. 10:00-10:45 és 11:00-11:45), míg S39 Hybrid Design sétája a Hardrock Hotel Budapestbe, valamint egy alapvetően építészeti projekt design kihívásaiba enged betekintést. (Időpont: 2023.október 11. 18:00)
 Kiállítás 

Idén nem csak Budapesten, de Szegeden is lesznek programok. Itt érdemes megtekinteni a KONSTRUKCIÓ Az SZTE Gyakorló Gimnáziumból induló építészek és formatervezők kiállítását, akik azóta a MOME és a BME képzéseit végeztek el. (Időpont: 2023. október 26., csütörtök 14.30)
 Elméleti séták

A BDW programjában természetesen sokszínű, gondolatébresztő előadások is szerepelnek, amelyek elméleti sétákra invitálják majd a résztvevőket. Szó lesz például az általunk is kiemelten fontosnak tartott ipari örökségünk újrahasznosításának a kérdéséről. A Fugában tartott Ipari örökség 4.0 kerekasztal beszélgetés résztvevői között van aki a régi nemezgyár fejlesztését tűzte ki céljául, van fesztiválszervező és van, aki a világelső Kriptongyár elhagyatott tereinek élettel való megtöltésén dolgozik. (Időpont: 2023. október 11. 17:00-19:00)

A héten bemutatásra kerül a Finta Stúdió közel három évtizedes múltja szintén a Fugában. Az egymásra épülő rétegek című beszélgetésben a stúdió megvalósult és tervasztalon maradt projektjei mentén rajzolódnak ki városformáló vízióik. (Időpont: 2023. október 10. 18:00-19:30)

„A Finta Stúdió hazánkban újonnan tervezett épülettel elsőként nyerte el a LEED Gold minősítést, és alkotott városközponti szituációban városi homlokzatú multifunkcionális bevásárlóközpontot. Mégis számtalan olyan, a fentiektől eltérő vízió vagy tervasztalon maradt projekt köthető hozzá, mely nagyban befolyásolhatta volna akár a Duna menti területek fejlődését és kihasználhatóságát, akár egy-egy városrész rehabilitációját.”
 


A Finta és Társai Építész Stúdió közben a Nyugati pályaudvartól a Dózsa György útig terjedő „sínkanyon” és környékének rendezése kapcsán tett erőfeszítéseikről fog beszámolni a Sóházban. „A területről való gondolkodásuk az elmúlt 25 évben organikusan fejlődött, tervezési munkáik olyan tapasztalatokkal szolgáltak, melyekkel az alapkoncepció tovább finomodott, jóllehet az alapvetései (kerületrészek összekötése, városi erővonalak és gyalogos tengelyek, épületek és terek rehabilitációja) továbbra is változatlanok. A Finta Stúdió ezt az örökséget adná át a város építészetére nyitottak számára, bízván abban, hogy a jövő a városlakók valós igényeire reflektálhat.”


 

A Trendforduló, Marketing és design az építőipar kihívásainak időszakában névre keresztelt előadás és kerekasztalbeszélgetés az építőipar és a marketing perspektíváiról gondolkodik. „Sokan sokféleképpen látják a jövőt, de egy biztos: a megvalósuló projektek kapcsán kiemelt szerepe van a jó marketingnek, hiszen nehezebb időszakokban bizalmat épít vásárlók, befektetők, alvállalkozók, munkatársak és szakmai szabályozók irányában egyaránt. Mi a jó irány az egyes iparági szegmensekben, pl. lakó- és irodafejlesztések, logisztikai központok vagy épp hotelkomplexumok esetén? Jó és rossz megoldások, tippek, trendek és jó gyakorlatok a terítéken – a szakma kiemelt képviselőivel.” (Időpont: 2023. október 13. 14:00-15:40)
 


Az ajánlókat egy igazán jövőbemutató programponttal zárjuk: az AI – Digitális építészet előadás és workshop célja, hogy betekintést nyújtson az építőipar folyamatban levő digitalizációjába, különös tekintettel a mesterséges intelligencia szerepére. A BuildEXT előadásában szó lesz többek között generatív tervezésről, fenntarthatóságról, hazai szabályozás hatékonyságnövelő lépéseiről és  az oktatásról, a résztvevők pedig a végén ki is próbálhatják a tervezések során  aktívan használt AR-/VR-/MR-eszközöket. (Időpont: 2023. október 10. kedd 18:00-20:00)
 


A teljes program: ITT
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hazai design legjobbjait díjazták

A hazai design legjobbjait díjazták

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

20 éves a Budapest Design Week

20 éves a Budapest Design Week

Jubileumi programsorozat 2023. október 5. és 15. között 

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

Több mint 10 év után éled újjá a FontFront

A magyar grafika ikonikus tervezői és tipográfiai játéka
 

Hirdetés