Hirdetés

Nagy Ervin a Nemzet Művésze

A Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életműve elismeréseként kapta meg a díjat.

A Magyar Művészeti Akadémia bizottsága 2014 óta ítéli oda a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapított a Nemzet Művésze díjat. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapján", november 5-én adják át. Az idei elismerést Építőművészet díjkategóriában Nagy Ervin Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kapta meg.

Nagy Ervin életműve, építőművészete a magyar népi építészet forma- és motívumvilágát továbbörökítő, organikus épületei a kortárs magyar építészet kimagasló alkotásai közé tartoznak. Olyan építész ő, aki közéleti szereplésével, önkormányzati és állami főépítészi tevékenységével az ország és a magyar építészet ügyét szolgálja, a nemzeti építészetpolitika és építészeti érdekképviselet területén értékőrző munkát végez. 

Patikaház (Sárospatak, 1986)

Nagy Ervin munkásságáért korábban elnyerte a Magyar Művészetért Díjat, az Alternatív Kossuth-díjat és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét is, valamint a Kossuth-díjat. Most a Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta Nagy Ervin részére életműve elismeréseként. 

 

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban tizenegy művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat:

NAGY ERVIN építőművész – Építőművészet díjkategóriában
DÁRDAY ISTVÁN filmrendező – Filmművészet díjkategóriában
HILDEBRAND ISTVÁN operatőr – Filmművészet díjkategóriában
PÉRELI ZSUZSA textilművész, keramikus, restaurátor – Iparművészet díjkategóriában
BEREMÉNYI GÉZA író, forgatókönyvíró, rendező – Irodalom díjkategóriában
SZAKONYI KÁROLY író – Irodalom díjkategóriában
FARKAS ÁDÁM szobrászművész – Képzőművészet díjkategóriában
FÖLDI PÉTER festőművész – Képzőművészet díjkategóriában
KOVÁCS MIKLÓS kékfestő mester – Népművészet díjkategóriában
RÁNKI DEZSŐ zongoraművész – Zeneművészet díjkategóriában
SOPRONI JÓZSEF zeneszerző – Zeneművészet díjkategóriában
kapja az elismerést.

2020-ban a Nemzet Művésze díj Bizottságának tagjai: Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja; A kultúráért felelős miniszter által felkért tagok: Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
A Bizottság elnöke által felkért tagok: Buda Ferenc költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Gyulai Líviusz grafikus, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Kiss János balettművész, az MMA levelező tagja; Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze; Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze.

A 2020. november 5-re tervezett, VII. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy belsőépítész négy évtizedben

Egy belsőépítész négy évtizedben

Szenes István életmű-kiállítása Képzelet és valóság címmel.

Árendás József és Bakos István életmű kiállítása a Vigadóban

Árendás József és Bakos István életmű kiállítása a Vigadóban

Válogatás Bakos divatfotóiból és filmplakátjaival, valamint Árendás utóbbi tíz évben készített politikai, kulturális plakátjaiból. 

Művészekért a covid ellen

Művészekért a covid ellen

Pályázatot hirdet az MMA művészek, valamint könyv- és folyóirat-kiadók támogatására

Nincs találat!

Hirdetés