Hirdetés

Művészi szövetraktár a Fearon Hay Architects építész stúdiótól. 

A Fearon Hay Architects stúdiót 1998-ban az új-zélandi Aucklandben alapította Tim Hay és Jeff Fearon, de 2018 óta már Los Angeles-i irodával is büszkélkedhetnek. Kezdetben lakóingatlanokat terveztek a varázslatos új-zélandi tájba, ahol a mindentől távol eső, nyugalmas menedék érzetét voltak képesek megteremteni. A Fabric Warehouse 2.0 névre keresztelt munkájuk egy kereskedelmi épület művészi átformálása.

 

 

Az újrahasznosítási projektek gyakran kreatív átépítést, kortárs építészeti beavatkozást követelnek, amit jelen esetben a stúdió kifinomult módon integrált a meglévő építészeti képletbe – a régi, működő raktárhelyiségbe.

 

 

Az Auckland belvárosában álló ingatlanban két önálló funkcióval bíró, letisztult teret hoztak létre. A megbízó a felső szinten nyitott terű irodát kért, szoros kapcsolattal az alatta elterülő raktárhelyiséghez, ahol szigorúan funkcionális tevékenység zajlik: a szövetek osztályozása és fogadása. A kettőt merész, installációszerű megoldásokkal kapcsolták egymáshoz, az irodatér galériával kapcsolódik a raktárhoz. A galériát ipari hatású fém mellvéd határolja, az onnan levezető lépcső korlátja ugyanezzel az anyaggal folytatódik.

 

 

Az építészek a homlokzatot szándékoltan úgy alakították ki, hogy ne árulja el azonnal az épület funkcióját. Sokkal inkább kortárs galériára tippelnénk, mint raktáráruházra. Való igaz: a tágas térben az üzleti tevékenységen kívül jutott hely a tulajdonos műtárgyainak is. A Fearon Hay stúdió ezúttal korábbi, speciális megoldásokat követelő projektjei során szerzett tapasztalatát is hasznosíthatta: a teljes épület önfenntartó, saját esővízgyűjtővel és napelemekkel rendelkezik.

 

 

A Fearon Hay Architects a Fabric Warehouse 2.0-val kiérdemelte a Designers Institute of New Zealand „Best Design” díját.

 „A homlokzat tökéletessége az egyszerűségében rejlik. A beltér arányai lehetővé teszik, hogy az iroda hasznosítsa a galéria teljes területét. Annyira különbözik mindentől, amit mostanában láthattunk – egyedi és tökéletes megoldás” – írják a bírálatban.

 Fearon Hay Architects | Web | Instagram

 

Forrás: Fearon Hay ArchitectsThe Best AwardsThe Wallpaper
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Ércek rejtett jelenléte | Ratio

Katharina Mischer és Thomas Traxler kisbútorsorozata a fémbányászat káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Szálcement, fém és kerámia – tetőre, homlokzatra

Szálcement, fém és kerámia – tetőre, homlokzatra

Az átszellőztetett homlokzatburkolatok forintban mérhető hasznot hoznak az energiatakarékosságuk révén.

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

A KÖZTI által tervezett stadion a hatodik magyar épület, amit idén jelöltek a rangos díjra.

Hirdetés