Hirdetés

Európa legnagyobb kísérleti üvegháza. 

A Belgiumban megépült Agrotopia a Van Bergen Kolpa dán építészstúdió és a META belga épésziroda munkája, egy 9500 négyzetméteres üvegház Roeselare város helyi zöldségpiacának tetején. A létesítmény Európa legnagyobb városi élelmiszerfarmja, amely nem csak városi mezőgazdaságra, de a városlakók környezettudatos szemléletű képzésére és nevelésére is lehetőséget ad. A REO Veiling cég által működtetett piac tetején megvalósult projekt a cég és az Inagro flamand kertészeti és mezőgazdasági kutatóintézet megbízásából épült, és része a Flamand Építészek Pilot Projects for a Productive Landscape (PPPL) előremutató területkezelési programjának.
 

 

A külvárosi régióban épült Agrotopia a szomszédos várossal szoros szimbiózisban, ökológiai körforgásban él. A termést a tetőről összegyűjtött esővízzel locsolják, melyet a kétszintes acél-üveg építmény alatti épületrészben tárolnak, a maradékot tisztítják és visszaforgatják. A fűtést a közeli szemétégető maradék hőjével oldják meg. 

Belül a termőhely négy különböző klimatikus zónára oszlik, így a termények széles skálája termeszthető. Külön látogatói folyosót alakítottak ki a közönség számára, ezen kívül kutatólaboratóriumok is működnek az épületben. A növényeknek szükséges meleg és nedves tereken belül box-in-box rendszerben helyezték el az emberi tartózkodásra alkalmas klímájú helyiségeket. 

A bejárati homlokzatot függőleges osztású üvegezett „télikertek” sora alkotja, mögöttük halad fel a monumentális lépcső a látogatói központba. Az épület egy részén függőleges termesztésre alkalmas üvegházat alakítottak ki, itt az üvegosztás vízszintesre vált, mert ez hatékonyabb benapozást tesz lehetővé, és a földszinten tükröződésmentes látási viszonyokat eredményez. Ez alá az egység alá kerültek az esővízgyűjtő tartályok.

Osztott üveg homlokzatával, monumentális bejárati lépcsősorával, a funkciók okos egymásra helyezésével az épület kivételes építészeti minőséget képvisel, A tervezők „Büszke és transzparens acél-üveg szobornak” titulálják művüket.

 

Megbízó: Inagro és REO Veiling
Helyszín: Oostnieuwkerksesteenweg, Roeselare, Belgium
Teljes terület: 9500 nm  
Tervezés: 2015-2017
Építés: 2018-2021
Építészet: Van Bergen Kolpa Architects és  META Architectuur Bureau
 
 
 

Forrás: dezeen

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Mid-Century villa modernsége
  • 2020-04-20 09:00
  • Deco

A Mid-Century villa modernsége

Főszerepben a ház központi részén végigfutó fehérbeton lépcsősor.

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

A cseh építésziroda a genetika alapjait lefektető Gregor Mendel előtt tiszteleg. 

Egészen elképesztő lesz a jövő városa

Egészen elképesztő lesz a jövő városa

Már ha valóban olyan lesz, amilyennek az O2DA megálmodta.

Hirdetés