Hatásos üvegház

Solar Greenhouse Barcelonában.

A barcelonai Collserola Nemzeti Parkban létesített környezetbarát üvegház az EU 2050-re kitűzött zéró károsanyag-kibocsátású városmodell megteremtésének részeként, természetes anyagok felhasználásával és digitális építési technikák alkalmazásával készült.
 


Központi épületének tőszomszédságában, napenergiával működtetett üvegház prototípusát fejlesztette ki, és építette meg mesterprogramjának keretén belül, kutatók és diákok bevonásával az IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) Valldaura Labs nevű intézménye. Az intézet fő kutatóterülete, és magának az építménynek is hosszútávú célja egy környezetkímélő mezőgazdasági rendszer kifejlesztése, valamint a városok élelmiszerszükségletének (önellátó termesztéssel) és energiatermelésének támogatása.

A prototípus tervezésénél alapvető szempont volt, hogy mind vidéki, mind városi környezetbe világszinten beilleszthető legyen. Ráadásul átméretezve háztetőkre is installálható, ami – tekintettel a termőterületek hiányára – egy esetleges jövőbeli energia- és élelmiszerválság esetén különösen előnyös opció lehet. A kutatók olyan megoldást kerestek, amivel a modern élet alapvető szükségletei még a fokozott környezetvédelmi elvárások teljesítése mellett is realizálhatók.
 


Az üvegház napenergiát használ, fenntartható forrásból származó alapanyagokból épült, és fejlett mezőgazdasági technológiával üzemel – az élelmiszer megtermelésének, feldolgozásának, elosztásának környezetre gyakorolt hatása a minimálisra csökkenthető olyan új megoldásokkal, mint például a „nulla kilométeres” földművelés. Ennek szellemében végigvitt projektben a vízhez, a táptalajhoz és az építési anyagokhoz is a környéken jutnak hozzá, a megtermelt élelmiszer a termelésből közvetlenül a fogyasztóhoz kerülhet, ellátási lánc nélkül.

Az épület fenntartható termelésből származó, helyben gyűjtött és feldolgozott fenyőfából épült, és saját tápanyagellátó-rendszere van, amit tárolótartályokból, csövek segítségével juttatnak közvetlenül a növényekre. A megvilágításról, megkönnyítve a növekedési fázisok váltakozását, mátrix szerkezetben elhelyezett LED-sávok gondoskodnak. A tető gyémánt szerkezetű üvegborításával a napfény teljes mértékben kihasználható: egyenesen a napelemekbe jut, a bent élő növények pedig irányított fényt kapnak.
 


A prototípus két szintes: a földszinten a csíráztató, az emeleten a termesztő helyiség található. Benne fejlett hidroponikus termesztés zajlik, ami nélkülözi a hagyományos ültetőközeget, a növények újrafeldolgozott fűrészpor talajban állnak, amely a Green Fat Lab, az IAAC másik intézményének hulladékterméke. A prototípus létesítésének végső célja az információszerzés, és a helyi rendszerek globális szinten történő alkalmazhatóságának vizsgálata – a Solar Greenhouse pedig mindkét szempont szerint értékesnek bizonyul.
 


Forrás: Pati Nuñez Agency


 

Még több fotó és rajz a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hatásos üvegház

Hatásos üvegház

Solar Greenhouse Barcelonában.

Az üvegház lehet a megoldás a társadalmi távolságtartásra az éttermekben

Az üvegház lehet a megoldás a társadalmi távolságtartásra az éttermekben

A pincérek pajzsban, az étel fadeszkán, te pedig az üvegházban.

A Mid-Century villa modernsége
  • 2020-04-20 09:00
  • Deco

A Mid-Century villa modernsége

Főszerepben a ház központi részén végigfutó fehérbeton lépcsősor.

Nincs találat!

Hirdetés